Χαρακτηρίζεται ως η αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.
Ένας στους τέσσερις άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών
Αίτια
Οργανικά - Ιατρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Αρτηριοσκλήρωση, απόφραξη αγγείων
- Υψηλή χοληστερόλη , υπερχοληστεριναιμία
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Η παχυσαρκία
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Νόσος Parkinson
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Νόσο Peyronie - κάμψη πέους
- Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα
- Η χρήση καπνού
- Ο αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
- Οι διαταραχές του ύπνου
- Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη ή της υπερτροφίας του προστάτη
- Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή του νωτιαίου μυελού
Τα συχνότερα νευρογενή αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο αλκοολισμός λόγω της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλούν οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου καθώς και οι ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, λόγω της καταστροφής των νεύρων που σχετίζονται με τη στύση.
Τα συχνότερα αγγειακά αίτια είναι οι βλάβες των έσω αιδοιϊκών αρτηριών ή των μεγάλων αγγείων της πυέλου, έξω ή έσω λαγόνιες.
Αυτές προκαλούνται από κατάγματα της λεκάνης, από διάφορες άλλες κακώσεις ή είναι αποτέλεσμα συστηματικής αρτηριοπάθειας λόγω αθηροσκλήρυνσης ή σακχαρώδους διαβήτη, που ελαττώνουν την παροχή του απαραίτητου για τη στύση αρτηριακού αίματος, όπως και το σύνδρομο της φλεβικής διαφυγής, που δεν επιτρέπει την παραμονή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα και δεν διατηρεί τη στύση.
Γενικά η αιτιολογία της φλεβικής διαφυγής μπορεί να είναι συγγενής, όπως όταν η διαφυγή γίνεται προς τις μεγάλες φλέβες ή να είναι επίκτητη, όπως συμβαίνει στη νόσο του Peyronie ή σε τραυματισμούς του πέους.
Έχοντας υπ΄ όψη τη φυσιολογία της στύσης και τα διάφορα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, πρέπει ν’ αναζητείται στη λήψη του ιστορικού, η πιθανή παρουσία διαφόρων νοσημάτων ή και η χρήση φαρμάκων από τον ασθενή.
Ακόμη να εξετάζονται λεπτομέρειες για τις συνήθειές του, για το χρόνο εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων, των πιθανών γεγονότων, που σχετίζονται με αυτά, όπως και για τη χρήση αλκοολούχων ποτών ή του καπνίσματος.
Ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας
Η κατάθλιψη, το άγχος ή άλλες ψυχικές καταστάσεις
Στρες
Σχέσεις και προβλήματα που οφείλονται στο στρες, την κακή επικοινωνία στη σχέση ή άλλες ανησυχίες σε διάφορα επίπεδα.
Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία για παράδειγμα η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί ως πρόβλημα σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού όλων των ηλικιών καθώς και των κοινωνικοοικονομικών ομάδων και των μορφωτικών επιπέδων.
Το άγχος δυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ομαλής λειτουργίας του σώματος αλλά κυρίως την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης.
Στυτική δυσλειτουργία και θεραπεία
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπισθεί και να θεραπευτεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, με προσωπικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις, για αυτόν ακριβώς τον λόγο και θα πρέπει αρχικά ο άντρας να το συζητήσει και να ενημερώσει τον γιατρό του. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία επιλογών θεραπείας από τις οποίες ο ειδικός Ανδρολόγος είναι σε θέση να επιλέξει.
Η πιο πρόσφατη μέθοδος θεραπείας για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία είναι κυρίως η χρήση των κρουστικών κυμάτων.
Αρχικά στην στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει τη διέλευση ανώδυνων, σύντομων, έντονων εστιασμένων κυμάτων στους προσβεβλημένους ιστούς του πέους.
Γενικά αυτά τα κύματα αυξάνουν γενικά τη ροή του αίματος και διεγείρουν την αναμόρφωση και την αναγέννηση των ιστών.
Επίσης η θεραπεία με τα κρουστικά κύματα θέτει τα κύτταρα του σώματος του πέους σε λειτουργία.
Επανεκκινεί τη δική της επιταχυνόμενη διαδικασία επούλωσης.
Η αντιμετώπιση Shockwave Therapy αρχικά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του IIEF (Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας)
Διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες (Man, L. et al., Urology, Elsevier, 119, 67 – 103, 2018)
Η θεραπεία με κρουστικά κύματα προάγει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση) συμβάλλοντας στη βελτίωση των συμπτωμάτων της στυτικής δυσλειτουργίας.
Φαρμακευτική θεραπεία (drug therapy)
Χειρουργική αποκατάσταση
Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία
- Σιλδεναφίλη
- Ταδαλαφίλη
- Υδροχλωρική βαρδεναφίλη
- Αβαναφίλη
- Χειρουργική αποκατάσταση
Επίσης αν όλες οι άλλες θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία αποτύχουν, τότε μπορεί να προταθεί η χειρουργική επέμβαση όπως είναι :
- Η τοποθέτηση πεικής πρόθεσης δηλαδή ενός εμφυτεύματος στο πέος
- Η χειρουργική αποκατάσταση των αγγείων (vascular reconstruction surgery) του πέους που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος ή τη μείωση/αποκατάσταση της φλεβικής διαφυγής
Τα 4 βήματα της γυναίκας που “λύνουν” τα προβλήματα του άνδρα
- Να τον ενθαρρύνει και να αναγνωρίζει την ανάγκη του για σεξουαλική επαφή και ερωτική ικανοποίηση
- Να του δείχνει ότι η πρόβλημά του δεν τον "ξόφλησε" σεξουαλικά και με το κάλεσμά της να ενισχύει τη σωστή ιατρική θεραπεία της νόσου, με την παράλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση της σεξουαλικής διαταραχής.
- Να αισθάνεται τη παρουσία της ως επιθυμητή και θελκτική από τον σύντροφό της, κάτι που ο ίδιος το χρειάζεται και που τον κάνει να νιώθει επιθυμητός και σεξουαλικά ακμαίος.
- Να μην του κόβει τα φτερά στην ερωτική διάθεση που εκείνος εκφράζει και να μην τον κάνει να αισθάνεται ότι η σεξουαλική του επιθυμία είναι μία «νοσηρή πολυτέλεια»
Δείτε επίσης Θεραπεία με Κρουστικά κύματα σε
Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία
Ραντεβού στα Ιατρεία μας