Στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται ως η αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Ένας στους τέσσερις άνδρες που αναζητούν ιατρική βοήθεια για το πρωτοεμφανιζόμενο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, erectile dysfunction (ED) είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.Ο ουρολόγος ανδρολόγος Πέτρος Θάνος ως ουρολόγος ανδρολόγος θεσσαλονίκης ασχολείται με την στύση.

Τα σηραγγώδη σώματα

 

Τα σηραγγώδη σώματα του πέους, λοιπόν, αποτελούν το κύριο ανατομικό στοιχείο της στύσης. Ο σηραγγώδης ιστός περιβάλλεται από το σκληρό λευκό ινώδη χιτώνα.

Εκσπερμάτιση

H εκσπερμάτιση χαρακτηρίζεται ως ένα αντανακλαστικό φαινόμενο, το οποίο κι ελέγχεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στην οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού.

1η Φάση Εξώθηση του σπέρματος: Κατ’ αρχήν προκαλούνται συσπάσεις της επιδιδυμίδας, του προστάτη και του σπερματικού πόρου μεταφέροντας το σπέρμα στον αυλό της ουρήθρας.

2η Φάση Ιδίως εκσπερμάτιση: Το σπέρμα στη συνέχεια εξέρχεται από την ουρήθρα με τις ρυθμικές συσπάσεις του βολβοσηραγγώδη μυός, οι οποίες προκαλούνται από τον οργασμό.

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας

Έχετε ανησυχίες σχετικά με τις στύσεις σας ή αντιμετωπίζετε άλλα σεξουαλικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας εκσπερμάτισης, όπως είναι η πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Έχετε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο ή κάποιο άλλο γνωστό σε εσάς πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία ή άλλα συμπτώματα παράλληλα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Το δυναμικό έγχρωμο Doppler

Το έγχρωμο δυναμικό Doppler του πέους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάγνωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν την ανάγκη διενέργειας της εξέτασης αυτής με σκοπό τον έλεγχο του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας. Μία ενδιαφέρουσα επίσης εργασία των Wynia, Blake (New York, NY); Telegrafi, Shpetim; Alukal και Joseph (American Urological Association,AUAUniversity) είχε ως αντικείμενο μελέτης την αναγκαιότητα διενέργειας του δυναμικού έγχρωμου Doppler του πέους με στυτική δυσλειτουργία.

Το ερωτηματολόγιο της στυτικής δυσλειτουργίας IIEF-5

To ερωτηματολόγιο αυτό αφορά τους άντρες εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας (ως ορισμός : στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται η αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή).

Αυτοαξιολογηση προβλημα στυσησ

Στυτική δυσλειτουργία και αίτια

Η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την εγκεφαλική λειτουργία, τις ορμόνες, τα συναισθήματα, τα νεύρα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία.

Οργανικά - Ιατρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

 • Καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Αρτηριοσκλήρωση, απόφραξη αγγείων
 • Υψηλή χοληστερόλη , υπερχοληστεριναιμία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Η παχυσαρκία
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Νόσος Parkinson
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Νόσο Peyronie - κάμψη πέους
 • Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα
 • Η χρήση καπνού
 • Ο αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
 • Οι διαταραχές του ύπνου
 • Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη ή της υπερτροφίας του προστάτη
 • Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή του νωτιαίου μυελού

Ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας

Μια σειρά από καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική διάθεση και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την στυτική δυσλειτουργία είναι:

 • Η κατάθλιψη, το άγχος ή άλλες ψυχικές καταστάσεις
 • Στρες
 • Σχέσεις και προβλήματα που οφείλονται στο στρες, την κακή επικοινωνία στη σχέση ή άλλες ανησυχίες σε διάφορα επίπεδα.

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία ουσιαστικά προκύπτει, όταν ο άντρας αγχώνεται. Το άγχος δυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ομαλής λειτουργίας του σώματος αλλά κυρίως την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης. Η στιγμή όμως που κάθε άντρας αγχώνεται, διαφέρει αυτή κατά περίπτωση. Ένας άντρας μπορεί να αγχώνεται κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών σταδίων της ερωτικής πράξης, ενώ κάποιος άλλος να νιώθει ότι το άγχος του κορυφώνεται στα επόμενα στάδια, όπως κατά τη στιγμή της διείσδυσης ή πριν από τη διείσδυση ή και κατά τη διάρκεια της διείσδυσης.

Στυτική δυσλειτουργία και θεραπεία

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπισθεί και να θεραπευτεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η θεραπεία εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας του άντρα και από την υποκείμενη αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, ψυχογενή ή οργανικά αίτια. Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, με προσωπικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις, για αυτόν ακριβώς τον λόγο και θα πρέπει ο άντρας να το συζητήσει και να ενημερώσει τον γιατρό του. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία επιλογών θεραπείας από τις οποίες ο ειδικός Ανδρολόγος είναι σε θέση να επιλέξει.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσλειτουργία της στύσης

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι η απώλεια βάρους στον υπέρβαρο ή παχύσαρκο, η ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Επίσης ορισμένα φάρμακα όπως π.χ. τα αντιυπερτασικά , κατά της αλλεργίας, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά, τα κατασταλτικά της όρεξης καθώς και η σιμετιδίνη (κατά του έλκους) μπορεί να προκαλέσουν στον άντρα προβλήματα στη στύση.

Η ψυχοθεραπεία στη στυτική δυσλειτουργία

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα στις σχέσεις, στον εργασιακό χώρο, στα οικονομικά ζητήματα καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη στρεσογόνο κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Συζητώντας και εξωτερικεύοντας, στον ειδικό, τις ανησυχίες και τους παράγοντες εκείνους που «στρεσάρουν», θα μπορούσε να περιοριστεί το άγχος που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να προταθούν πολλαπλές επιλογές επίλυσης του προβλήματος.

Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία

Οι άνδρες πλέον μπορούν και έχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων εκείνων που αφορούν τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν σκευάσματα τα οποία μπορεί να λαμβάνονται από το στόμα, να εισάγονται διουρηθρικά ή να ενίονται στο πέος. Τα πρώτα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5 inhibitors) όπως είναι:

 • Σιλδεναφίλη
 • Ταδαλαφίλη
 • Υδροχλωρική βαρδεναφίλη
 • Αβαναφίλη
 • Χειρουργική αποκατάσταση
 • Η τοποθέτηση πεικής πρόθεσης δηλαδή ενός εμφυτεύματος στο πέος
 • Η χειρουργική αποκατάσταση των αγγείων (vascular reconstruction surgery) του πέους που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος ή τη μείωση/αποκατάσταση της φλεβικής διαφυγής
Τα 4 βήματα της γυναίκας που “λύνουν” τα προβλήματα του άνδρα
 1. Να τον ενθαρρύνει και να αναγνωρίζει την ανάγκη του για σεξουαλική επαφή και ερωτική ικανοποίηση
 2. Να του δείχνει ότι η πρόβλημά του δεν τον "ξόφλησε" σεξουαλικά και με το κάλεσμά της να ενισχύει τη σωστή ιατρική θεραπεία της νόσου, με την παράλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση της σεξουαλικής διαταραχής.
 3. Να αισθάνεται τη παρουσία της ως επιθυμητή και θελκτική από τον σύντροφό της, κάτι που ο ίδιος το χρειάζεται και που τον κάνει να νιώθει επιθυμητός και σεξουαλικά ακμαίος.
 4. Να μην του κόβει τα φτερά στην ερωτική διάθεση που εκείνος εκφράζει και να μην τον κάνει να αισθάνεται ότι η σεξουαλική του επιθυμία είναι μία «νοσηρή πολυτέλεια»

Η Δυσλειτουργία της Στύσης Θεραπεύεται

Η συντριπτική ,λοιπόν, πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθούν αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εξιδικευμένων στο χώρο ιατρών. Ο Ειδικός Ουρολόγος Ανδρολόγος μπορεί να ταυτοποιήσει το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας έχοντας στα χέρια του τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να βοηθήσει εσάς και τη σύντροφό σας.