Ουρολόγος

Ουρολόγος

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο;

Οι ουρολόγοι είναι εκπαιδευμένοι στο να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κατάσταση που αφορά τόσο το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου όσο και το γεννητικό σύστημα του άντρα. Πιθανώς και άλλοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να χρειασθεί να συνεργασθούν με τον Ουρολόγο, όπως για παράδειγμα είναι ο ογκολόγος, για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ο νεφρολόγος ή ακόμα και ο γυναικολόγος.

Τι παρέχει ο ουρολόγος;

Ο ουρολόγος είναι ιατρός που ειδικεύεται σε ασθένειες, παθήσεις, τόσο του ουροποιητικού συστήματος όσο και του ανδρικού γεννητικού συστήματος. Οι ασθενείς μπορούν να επισκέπτονται ή να παραπέμπονται στον ουρολόγο εφόσον υπάρχει υποψία κάποιας ουρολογικής πάθησης που σχετίζεται με τον προστάτη αδένα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, το πέος, τους όρχεις, τους ουρητήρες, τα νεφρά, και τα επινεφρίδια.

Κατά την επίσκεψη στον ουρολόγο

Για τους περισσότερους άντρες επικρατεί η τάση να επισκέπτονται τον ουρολόγο μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ οι τακτικές επισκέψεις σε έναν ουρολόγο αποδεικνύονται ωφέλιμες. Ο ουρολόγος μπορεί κατά την επίσκεψη να ζητήσει να συμπληρώσετε κάποια ερωτηματολόγια σε σχέση με κάποιες ερωτήσεις, έτσι ώστε να διαπιστωθεί και να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Φυσική εξέταση – Ουρολογική εκτίμηση

Η πιο συνηθισμένη εξέταση στην ουρολογία ξεκινά με μια απλή φυσική εξέταση. Οι «φυσικές εξετάσεις» ξεκινούν με μια σειρά ερωτήσεων που θα δώσουν στον ουρολόγο σας την καλύτερη κατανόηση του τρόπου ζωής και του ιστορικού σας. Ελάτε προετοιμασμένοι να μιλήσετε για τα συμπτώματα που υπάρχουν, για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας, το ιατρικό ιστορικό και τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Η  εξέταση περιλαμβάνει την εκτίμηση ολόκληρου του συστήματος των ουροφόρων οδών - συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σχετικά με το πέος ή τους όρχεις, η εξέταση θα περιλαμβάνει επίσης και αυτά.

Δακτυλική εξέταση στον προστάτη αδένα (DRE , digital rectal examination)

Με τη δακτυλική εξέταση (DRE , digital rectal examination) εκτιμάται ο προστάτης αδένας για τυχόν ύποπτες περιοχές, φλεγμονές πχ. προστατίτιδα, διόγκωση του οργάνου, υπερπλασία του προστάτη αδένα κ.α. Ο φυσιολογικός προστάτης ψηλαφάται μαλακός , ανώδυνος και ευπίεστος. Η δακτυλική λοιπόν δια του ορθού εκτίμηση του προστάτη είναι μία πολύ σοβαρή εξέταση που προσφέρει πάρα πολλές και σημαντικές πληροφορίες.

Αιματολογικές εξετάσεις - Blood Tests

Ειδικό προστατικό αντιγόνο , PSA

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μία free-psa-testγλυκοπρωτεΐνη που στους ανθρώπους κωδικοποιείται από το γονίδιο KLK3. Το PSA αυξάνεται με την ηλικία, τον όγκο του προστάτη, την προστατίτιδα και τον καρκίνο του προστάτη.Θα πρέπει, λοιπόν, να εκτιμηθούν όλα αυτά τα στοιχεία και ανάλογα να διαπιστωθεί η ορθότητα της τιμής του PSA. Tο PSA μπορεί να υπολογισθεί με μία απλή εξέταση αίματος.

Ουρία και κρεατινίνη

Ο επόμενος τύπος εξετάσεων αίματος αφορά τον έλεγχο της κρεατινίνης και της ουρίας. Εκτιμάται η λειτουργία των νεφρών μέσω της μέτρησης της αυτής. Όταν τα επίπεδα της κρεατινίνης στο αίμα είναι υψηλά, αυτό είναι ενδεικτικό ότι οι νεφροί  δεν λειτουργούν σωστά ή αποτελεσματικά. Ανάλογα της σχέσης ουρίας-κρεατινίνης και κάποιων άλλων δεικτών, ο ουρολόγος σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα.

Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Εκκρίνεται από τους όρχεις των αρσενικών και τις ωοθήκες των θηλυκών, αν και μικρές ποσότητες εκκρίνονται και από άλλους αδένες, όπως τα επινεφρίδια. Είναι η κύρια αρσενική ορμόνη και χρησιμοποιείται και σαν στεροειδές αναβολικό. Η έλλειψή της στους άνδρες προκαλεί μείωση της αντοχής, της δύναμης, της τριχοφυΐας στο σώμα, και της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ διαταράσσεται η στυτική λειτουργία.

Μικροβιολογική εξέταση - Γενική εξέταση ούρων

Απεικονιστικές τεχνικές - Εξετάσεις

  • Υπέρηχος
  • Ακτινογραφία
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική 
  • Κυστεοσκόπηση κ.α

Δείτε Ιατρικές Υπηρεσίες

Σπερμοδιάγραμμα

 Μία απλή εξέταση του σπέρματος, σπερμοδιάγραμμα,  παρέχει γρήγορα πληροφορίες για την κατάσταση του άντρα. Η συλλογή γίνεται με αυνανισμό έπειτα από αποχή 3-5 ημερών, γιατί ο χρόνος συλλογής επηρεάζει τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος. Το σπέρμα πρέπει να εξετάζεται το πολύ μέσα σε μισή ώρα από τη συλλογή του και δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της γονιμότητας του άντρα.

Χειρουργούν οι ουρολόγοι;

Οι ουρολόγοι διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος. Υπάρχουν παθήσεις στις οποίες ο ουρολόγος θα πρέπει να θεραπεύσει χειρουργικά όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, νεφρού, ουροδόχου κύστης κ.α

Keywords Ουρολόγος ουρολόγος Ουρολογος ουρολογος

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Ιατρείο Θεσσαλονίκης – Τηλ. 2310278229
  • Ιατρείο Αθήνας – Τηλ. 6976673977

e-mail: huot.surgeons@gmail.com

            https://www.instagram.com/petros_thanos/   0