Sex μετά τα 50

Sex μετά τα 50

 

Πώς αλλάζει το σεξ για τους άνδρες μετά τα 50

Sex μετά τα 50 - Δεν είναι το ίδιο όπως παλιά — και αυτό μπορεί να είναι καλό.

Καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, ένα πράγμα δεν αλλάζει: Αυτή είναι η ικανότητά τους να απολαμβάνουν την ερωτική απόλαυση. Άλλες πτυχές του έρωτα διαφέρουν σημαντικά στα 50 και πλέον χρόνια: το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και αυτό που κάποτε έμοιαζε με ποδόσφαιρο και μπάσκετ τώρα μοιάζει περισσότερο με πεζοπορία και γκολφ. Αλλά ακόμα και χωρίς πυροτεχνήματα, οι ερωτικές φλόγες μπορούν ακόμα να καίνε καυτές και λαμπερές - εάν οι ηλικιωμένοι άνδρες προσαρμοστούν με χάρη στις αλλαγές που φέρνει η γήρανση. Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Γήρανση και σεξουαλική υγεία των ανδρών

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά κατά την ενηλικίωση - περίπου 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών κατά μέσο όρο. Καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει, το πέος μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να έρθει σε στύση και οι στύσεις μπορεί να μην είναι τόσο σταθερές. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί πλήρης διέγερση και να έχετε εμπειρίες οργασμού και εκσπερμάτισης.

  • Κάποια πράγματα αλλάζουν

Πάρτε, για παράδειγμα, τις στύσεις. Μετά τα 40 και σίγουρα μέχρι τα 50, η στύση <έρχεται> πιο αργά και γίνονται λιγότερο σταθερές και συχνές. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν είναι πλέον αρκετές. Οι άντρες χρειάζονται χάδια, συχνά και για αρκετή ώρα. Δυστυχώς, πολλοί άντρες τα μπερδεύουν με τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και στεναχωριούνται – απλώς επιδεινώνουν το πρόβλημα. Το άγχος συστέλλει τις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στο πέος, καθιστώντας τις στύσεις ακόμη λιγότερο πιθανές. Επιπλέον, πολλές ιατρικές παθήσεις επηρεάζουν τη στύση: παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Αυτή είναι η συμβουλή μου σε ηλικιωμένους άντρες με ακανόνιστες στύσεις», λέει ο σεξοθεραπευτής Δρ Μάρτι Κλάιν. «Χαλαρώστε, αναπνεύστε βαθιά, ζητήστε το άγγιγμα που σας ενθουσιάζει — και αντί να θρηνείτε για όλα , εστιάστε στην ευχαρίστηση που μπορείτε ακόμα να απολαύσετε».

  • Κάποια πράγματα μένουν ίδια.

Μια μελέτη ορόσημο του Πανεπιστημίου του Σικάγο δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ανδρών ηλικίας 18 έως 49 ετών παραπονιούνται ότι κορυφώνονται πολύ νωρίς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Και για πολλούς ηλικιωμένους άντρες, η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) παραμένει πρόβλημα ή επιστρέφει. Μια μεταγενέστερη έρευνα δείχνει ότι η ΠΕ επηρεάζει το 31 τοις εκατό των ανδρών στα πενήντα τους, το 30 τοις εκατό στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, το 28 τοις εκατό από 65 έως τα 70 και το 22 τοις εκατό από 75 έως 85 ετών.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει δύο κύριες αιτίες, το άγχος και το σεξ με επίκεντρο το πέος. Το άγχος κάνει το νευρικό σύστημα - συμπεριλαμβανομένων των νεύρων που προκαλούν την εκσπερμάτιση - πιο διεγερτικό. Και το σεξ με επίκεντρο το πέος ασκεί περισσότερη πίεση στο ανδρικό όργανο από ό,τι μπορεί να αντέξει.

Οι νεαροί άντρες είναι συχνά ανήσυχοι για το σεξ: Θα με αφήσει; Πώς το κάνω αυτό? Αλλά και οι ηλικιωμένοι άντρες έχουν άγχη: Θα κάνω στύση; Θα <μείνω> σκληρός;

  • Το κύριο αξιοθέατο μπορεί να αλλάξει.

Όταν σκέφτεστε το σεξ, σκέφτεστε φυσικά και τη συνουσία. Αλλά μετά τα αναπαραγωγικά χρόνια, αυτή η κύρια έλξη στον σεξουαλικό τομέα μπορεί να γίνει προβληματική. Εν τω μεταξύ, οι ηλικιωμένες γυναίκες εμφανίζουν κολπική ξηρότητα και ατροφία (λέπτυνση και φλεγμονή του κολπικού βλεννογόνου), γεγονός που μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή άβολη ή αδύνατη, ακόμη και με λιπαντικό.

Μερικά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας εγκαταλείπουν τη σεξουαλική επαφή υπέρ αυτού που ο Δρ. Haslam αποκαλεί "εξωτερική επαφή": μασάζ όλου του σώματος, στοματικό σεξ και παιχνίδι με σεξουαλικά παιχνίδια. «Με τη δημιουργική εξωτερική επαφή, μπορείτε να απολαύσετε πολύ ερωτικό, οργασμό σεξ χωρίς επαφή».

  • Δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε φάρμακα για την στύση.

Ο μύθος είναι ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες παίρνουν χάπια στύσης τακτικά. Λίγοι τα έχουν δοκιμάσει, πόσο μάλλον να γίνουν τακτικοί χρήστες. Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν 3.124 ηλικιωμένους άντρες, το 40% των οποίων ανέφερε δυσκολίες στη στύση. Το ενενήντα έξι τοις εκατό μπορούσε να ονομάσει ένα φάρμακο για τη στύση, αλλά μόνο το 9 τοις εκατό δεν είχε δοκιμάσει ποτέ. Οι ερευνητές του Cornell εξέτασαν 6.291 ηλικιωμένους άνδρες, οι μισοί από τους οποίους παραπονέθηκαν για προβλήματα στύσης. Πόσοι είχαν δοκιμάσει ένα φάρμακο; Μόλις 7 τοις εκατό.

  • Άνδρες και γυναίκες είναι πιο συγχρονισμένοι.

Στα 20 και τα 30 τους, οι άντρες διεγείρονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες και πολλές νεότερες γυναίκες παραπονιούνται: «Τελείωσε όλα πριν καν αισθανθώ διεγερμένη». Αλλά οι ηλικιωμένοι άντρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να νιώσουν ενεργοποιημένοι. Η μετάβαση σε πιο αργή διέγερση μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά σημαίνει ότι η σεξουαλική διχόνοια της νεότητας μπορεί να εξελιχθεί σε νέα σεξουαλική αρμονία.

«Σε σύγκριση με τους νεαρούς εραστές, τα μεγαλύτερα ζευγάρια είναι πιο συγχρονισμένα σεξουαλικά». λέει ο Δρ Richard Sprott, αναπτυξιακός ψυχολόγος. «Τα ζευγάρια που το εκτιμούν αυτό μπορούν να απολαύσουν πιο ικανοποιητικό σεξ στα 65 τους από ό,τι έκαναν στα 25».

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Στυτική δυσλειτουργία, οργανικά αίτια

Προστατίτιδα εναλλακτική σκέψη

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Δυναμικό έγχρωμο Doppler και 

Πηγή How Sex Changes for Men After 50