Ουρολογία διατροφή

Ουρολογία διατροφή

Η διατροφή έχει μεγάλη επιρροή στην ευημερία του ουροποιητικού συστήματος και των αναπαραγωγικών οργάνων, καθώς και στη μακροπρόθεσμη ουρολογική σας υγεία. Ουρολογία διατροφή

Ο όρος «ουρολογία» αναφέρεται στο ουροποιητικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών , των ουρητήρων , της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, καθώς και στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα, τους όρχεις, το πέος και τον προστάτη. Ουρολογία διατροφή Αν και η ουρολογική υγεία μπορεί να μην είναι στο επίκεντρο του μυαλού των ανθρώπων όταν σκέφτονται τη συνολική τους ευεξία, είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντική.

Τα πάντα, από το κάπνισμα μέχρι την άσκηση έως τη δίαιτα επηρεάζουν την ευεξία του ουροποιητικού συστήματος και των αναπαραγωγικών οργάνων, με τα τελευταία να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη μακροπρόθεσμη ουρολογική υγεία. Ουρολογία διατροφή

Χωρίς αυτά τα όργανα και τα συστήματα, το σώμα σας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. Και όπως άλλα μέρη του σώματός σας, μπορούν να επηρεαστούν από συνθήκες και ασθένειες. Οι συνήθεις ουρολογικές παθήσεις περιλαμβάνουν χρόνια νεφρική νόσο, πέτρες στα νεφρά , λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) , καρκίνο του προστάτη , των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης και ακράτεια ούρων.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για τη διατήρηση της βέλτιστης ουρολογικής υγείας.

Πίνετε άφθονο νερό

Το νερό έχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την ουρολογική ευεξία, για να μην αναφέρουμε τη γενική υγεία σας. Είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή και κατά κανόνα πρέπει να πίνετε 2 με 3 λίτρα νερό κάθε μέρα για να παραμείνετε υγιείς.

Η διατήρηση μιας υγιεινής πρόσληψης υγρών βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Πιστεύεται ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, μόλυνσης της ουροδόχου κύστης και βοηθά στη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τα έντερά σας να εισβάλλουν στην ουροδόχο κύστη σας προκαλώντας φλεγμονή και δυσφορία. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για να αποτρέψετε την εμφάνιση πέτρες στα νεφρά, καθώς το νερό ξεπλένει τα άλατα στα ούρα.

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι – απλά κοιτάξτε τα ούρα σας. Το ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές είναι καλό, ενώ ένα πιο σκούρο κίτρινο σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

Διατηρήστε την πρόσληψη αλατιού στο ελάχιστο

Ενώ το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στο σώμα σας, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας, ιδιαίτερα στην ουρολογική σας ευεξία. Χρειάζεστε περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα για τη φυσιολογική σωματική λειτουργία. Και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, είναι μόνο περίπου 3 γραμμάρια αλατιού, το οποίο είναι εύκολο να ξεπεραστεί.

Τα νεφρά σας απαιτούν μια λεπτή ισορροπία νατρίου και καλίου για τη σωστή λειτουργία. Το πολύ αλάτι στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο. Η πολύ υψηλή κατανάλωση μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση πέτρες στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.

Μειώστε την ποσότητα κρέατος και γλουτένης που τρώτε

Το κρέας είναι όξινο και μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη, ενώ η μείωση της πρόσληψης γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού και στη μείωση της επιτακτικής ούρησης, της συχνότητας και της ακράτειας.

Τρώτε άφθονες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι το δύσπεπτο συστατικό των φυτικών τροφών, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα φασόλια και τα όσπρια. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, ιδιαίτερα για την ουροδόχο κύστη. Βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου απορροφώντας νερό στα κόπρανα, διευκολύνοντας την αποβολή. Αυτό μειώνει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, απαραίτητα λιπαρά οξέα και σελήνιο

Αυξήστε την κατανάλωση πλούσιου σε ψευδάργυρο, απαραίτητα λιπαρά οξέα, σελήνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Τα θαλασσινά, οι σπόροι και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών – κάντε κάποια έρευνα και αρχίστε να τα ενσωματώνετε στη διατροφή σας.

Επιλέξτε προσεκτικά τα φρούτα σας

Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετική για τη γενική υγεία σας, υπάρχουν ορισμένα φρούτα που μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, όπως αυτά που είναι πολύ όξινα. Τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και οι ντομάτες πρέπει να περιορίζονται εάν έχετε ευαίσθητη κύστη. Τα βατόμουρα και τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και έχουν συνδεθεί με την καλή ουρολογική υγεία.

Πηγή 6 Diet Tips For Urologic Health

 

Κλείστε ραντεβού για τα Ιατρεία Θεσσαλονίκης και Κιλκίς 

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε