Καρκίνος του προστάτη ποιος κινδυνεύει

Καρκίνος του προστάτη ποιος κινδυνεύει

Ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Είναι ασυμπτωματικός όπως και όλοι οι καρκίνοι συνήθως στ’ αρχικά στάδια, δηλαδή δεν μας δίνει συμπτώματα. Η εξέταση στον Ειδικό Ουρολόγο προληπτικά δηλαδή μία φορά το χρόνο στην ηλικία των 50 ετών και άνω θεωρείται απαραίτητη.

Αντιμετώπιση

Η ριζική προστατεκτομή ως θεραπευτική αντιμετώπιση είναι μία επέμβαση που σκοπό έχει τη χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου του προστάτη. Αρνητικά της επέμβασης αυτής αποτελούν η σεξουαλική ανικανότητα λόγω διατομής ή και τραυματισμού του αγγειο-νευρώδους δεματίου, βασική προϋπόθεση στην αιμάτωση και νεύρωση του πέους. Ενημερωθείτε και από την εκπομπή Περί υγείας ο λόγος

  • Τα αίτια δημιουργίας του καρκίνου του προστάτη παραμένουν άγνωστα.
  • Η μέση ηλικία διάγνωσης στατιστικά είναι περίπου τα 65 έτη ζωής, ωστόσο πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος του ετήσιου προληπτικού ελέγχου.
  • Ο έλεγχος διενεργείται από την ηλικία των 50 ετών ίσως και νωρίτερα.
  • Στους πληθυσμούς που καταναλώνουν τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους, εμφανίζεται συχνότερα η μορφή του καρκίνου αυτού.
  • Οι έγγαμοι άνδρες και μάλιστα οι πολύτεκνοι παρουσιάζουν πιο συχνά καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με τους άγαμους ή τους έγγαμους χωρίς παιδιά.
  • Άτομα που η εργασία τους έχει άμεση σχέση με καουτσούκ ή κάδμιο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.
  • Ασθενείς που πάσχουν από ηπατική κίρρωση αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του προστατικού καρκίνου.
Μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, προσδόκιμο επιβίωσης

Το προσδόκιμο επιβίωσης στον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το εάν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος, δηλαδή εντός του οργάνου του προστάτη, εντός της κάψας του δηλαδή, η έχει προχωρήσει παραπέρα.

Όταν λέμε παραπέρα αναφερόμαστε είτε σε μεταστάσεις κατά συνέχεια των ιστών, δηλαδή σε κοντινά όργανα ή σε απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή σε απομακρυσμένα όργανα από τον προστάτη.

Εφόσον υπάρχει μετάσταση , δηλαδή μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, και  έχει ξεφύγει, ουσιαστικά ο καρκίνος από τον προστάτη σε αυτήν την περίπτωση και ίσως σε συνεργασία με τον ουρολόγο, θα πρέπει να αναλάβει το περιστατικό ο ειδικός ογκολόγος, ο οποίος θα προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις και θα χορηγήσει τα ανάλογα θεραπευτικά σκευάσματα που προβλέπονται σε σχέση με την έκταση της ασθένειας.

Το προσδόκιμο επιβίωσης εξαρτάται από όλες αυτές τις παραμέτρους που αναφέραμε πιο πάνω, και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί μία συζήτηση ξεχωριστή για κάθε ασθενή.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν