Λιθίαση νεφρού θεραπεία

Λιθίαση νεφρού θεραπεία

Λιθίαση νεφρού θεραπεία Η ουρολιθίαση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν αυτές οι πέτρες-λίθοι εξέρχονται από τη νεφρική πύελο και μετακινούνται στο υπόλοιπο σύστημα συλλογής ούρων, το οποίο περιλαμβάνει τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Λιθίαση νεφρού θεραπεία Οι πέτρες στα νεφρά (ονομάζονται επίσης νεφρικοί λίθοι, νεφρολιθίαση ή ουρολιθίαση) είναι σκληρές συνήθως από διάφορα στοιχεία και άλατα που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά σας.

 • Η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος, ορισμένες ιατρικές παθήσεις και ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα είναι μεταξύ των πολλών αιτιών που προκαλούν πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος - από τα νεφρά μέχρι την ουροδόχο κύστη σας. Συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα συγκεντρώνονται, επιτρέποντας στο να κρυσταλλωθούν και να "κολλήσουν" μεταξύ τους.
 • Η διέλευση των λίθων στα νεφρά μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη, αλλά οι πέτρες συνήθως δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη εάν αναγνωριστούν έγκαιρα. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να χρειαστείτε τίποτα περισσότερο από το να πάρετε παυσίπονα και να πίνετε πολύ νερό. Σε άλλες περιπτώσεις - για παράδειγμα, εάν οι πέτρες "κολλήσουν" στο ουροποιητικό σύστημα, σχετίζονται με ουρολοίμωξη ή προκαλούν επιπλοκές - μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προληπτική για να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων λίθων , εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να τις αναπτύξετε ξανά.

Συμπτώματα

Μια πέτρα-λίθος στα νεφρά συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να μετακινηθεί μέσα στο νεφρό σας ή να περάσει στους ουρητήρες σας - (τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη) ο πόνος μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονος, κολικός του νεφρού.

Εάν "κολλήσει" αποφράξει στους ουρητήρες, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει πρήξιμο-υδρονέφρωση του νεφρού καθώς και σπασμό του ουρητήρα, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ επώδυνος. Σε εκείνο το σημείο, μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

 • Έντονος, οξύς πόνος στο πλάι και την πλάτη, κάτω από τα πλευρά
 • Πόνος που ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη βουβωνική χώρα
 • Πόνος που έρχεται κατά κύματα και αυξομειώνεται σε ένταση
 • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
 • Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα Θολά ή δύσοσμα ούρα
 • Επίμονη ανάγκη για ούρηση, ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο ή ούρηση σε μικρές ποσότητες
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός και ρίγη εάν υπάρχει λοίμωξη
 • Ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αλλάξει - για παράδειγμα, να μετατοπιστεί σε διαφορετική θέση ή να αυξηθεί σε ένταση - καθώς η πέτρα μετακινείται μέσω του ουροποιητικού σας συστήματος.
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα που σας ανησυχούν όπως:
 • Πόνο τόσο έντονο που δεν μπορείτε να καθίσετε ή να βρείτε μια άνετη στάση
 • Πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και έμετο
 • Πόνος που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη
 • Αίμα στα ούρα σας
 • Δυσκολία στην ούρηση
Διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε πέτρα στα νεφρά, μπορεί να κάνετε διαγνωστικές εξετάσεις και διαδικασίες, όπως:

 • Εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αποκαλύψουν πάρα πολύ ασβέστιο ή ουρικό οξύ στο αίμα σας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος βοηθούν στην παρακολούθηση της υγείας των νεφρών σας και μπορεί να οδηγήσουν τον γιατρό σας να ελέγξει για άλλες ιατρικές καταστάσεις.
 • Εξέταση ούρων. Το τεστ συλλογής ούρων 24 ωρών μπορεί να δείξει ότι αποβάλλετε πάρα πολλά "μέταλλα" κρυστάλλους που σχηματίζουν πέτρες ή πολύ λίγες ουσίες που αποτρέπουν την πέτρα. Για αυτήν την εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε δύο συλλογές ούρων για δύο συνεχόμενες ημέρες.
 • Απεικόνιση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να δείξουν πέτρες στα νεφρά στο ουροποιητικό σας σύστημα.
 • Η υπολογιστική τομογραφία υψηλής ταχύτητας ή διπλής ενέργειας (CT) μπορεί να αποκαλύψει ακόμη και μικροσκοπικές πέτρες.
 • Οι απλές ακτινογραφίες κοιλίας χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, επειδή αυτού του είδους η απεικονιστική εξέταση μπορεί να χάσει μικρές πέτρες στα νεφρά.
 • Το υπερηχογράφημα, μια μη επεμβατική εξέταση που εκτελείται γρήγορα και εύκολα, είναι μια άλλη απεικονιστική επιλογή για τη διάγνωση των λίθων στα νεφρά.
 • Ανάλυση περασμένων λίθων. Η εργαστηριακή ανάλυση θα αποκαλύψει τη σύνθεση των λίθων στα νεφρά σας εφόσον την συγκρατήσετε κατά την αποβολή της. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσει τι προκαλεί τις πέτρες στα νεφρά σας και να σχηματίσει ένα σχέδιο για την πρόληψη περισσότερων λίθων στα νεφρά.
Λιθίαση νεφρού θεραπεία.

Η για τις πέτρες στα  ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της πέτρας και την αιτία. Μικρές πέτρες με ελάχιστα συμπτώματα Οι περισσότερες μικρές πέτρες στα νεφρά δεν χρειάζονται επεμβατική θεραπεία. Μπορεί να αποβληθεί μια μικρή πέτρα από:

 • Πόσιμο νερό. Πίνοντας έως και 2 έως 3 λίτρα (1,8 έως 3,6 λίτρα) την ημέρα, θα διατηρήσετε τα ούρα σας αραιά και μπορεί να αποτρέψετε το σχηματισμό λίθων. Εκτός εάν ο γιατρός σας σας πει διαφορετικά, πίνετε αρκετά υγρά - ιδανικά κυρίως νερό - για να παράγετε καθαρά ή σχεδόν διαυγή ούρα.
 • Παυσίπονα. Το να αποβληθεί μια μικρή πέτρα μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Για την ανακούφιση του ήπιου πόνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή νατριούχος ναπροξένη ή λοιπά σκευάσματα
 • Ιατρική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να αποβληθεί ο λίθος. Αυτός ο τύπος φαρμάκου, γνωστός ως αναστολέας άλφα, χαλαρώνει τους μύες στον ουρητήρα σας, βοηθώντας σας την πιθανή αποβολή του λίθου γρήγορα και με λιγότερο πόνο. Παραδείγματα άλφα αποκλειστών περιλαμβάνουν την ταμσουλοσίνη και τον συνδυασμό φαρμάκων ντουταστερίδη και ταμσουλοσίνη κ.α.

Οι πέτρες στα  που είναι πολύ μεγάλες για να περάσουν από μόνες τους ή προκαλούν αιμορραγία,  βλάβη ή συνεχιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να απαιτούν πιο εκτεταμένη θεραπεία. Οι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χρήση ηχητικών κυμάτων για τη διάσπαση λίθων. Για ορισμένες πέτρες στα νεφρά - ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία - ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικό κύμα (ESWL). Το ESWL χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει ισχυρούς κραδασμούς (κύματα κρούσης) που σπάνε τις πέτρες σε μικροσκοπικά κομμάτια που μπορούν να περάσουν στα ούρα σας. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45 έως 60 λεπτά και μπορεί να προκαλέσει μέτριο πόνο, επομένως μπορεί να είστε υπό καταστολή ή ελαφριά αναισθησία για να σας κάνει να νιώσετε άνετα. Το ESWL μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα, μώλωπες στην πλάτη ή στην κοιλιά, αιμορραγία γύρω από το νεφρό και άλλα παρακείμενα όργανα και δυσφορία καθώς τα θραύσματα πέτρας περνούν από το ουροποιητικό σύστημα.
 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύ μεγάλων λίθων στο νεφρό. Μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική νεφρολιθοτομή (nef-row-lih-THOT-uh-me) περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση πέτρας στα νεφρά χρησιμοποιώντας μικρά τηλεσκόπια και όργανα που εισάγονται μέσω μιας μικρής τομής στην πλάτη σας. Θα λάβετε γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και θα είστε στο νοσοκομείο για μία έως δύο ημέρες όσο αναρρώνετε. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αυτή τη χειρουργική επέμβαση εάν το ESWL είναι ανεπιτυχής.
 • Χρήση σκοπευτηρίου για την αφαίρεση λίθων. Για να αφαιρέσετε μια μικρότερη πέτρα στον ουρητήρα ή στο νεφρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να περάσει έναν λεπτό φωτιζόμενο σωλήνα (ουρητηροσκόπιο) εξοπλισμένο με κάμερα μέσω της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης στον ουρητήρα σας. Μόλις εντοπιστεί η πέτρα, ειδικά εργαλεία μπορούν να παγιδέψουν την πέτρα ή να την σπάσουν σε κομμάτια που θα περάσουν στα ούρα σας. Ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να τοποθετήσει ένα μικρό σωλήνα (stent) στον ουρητήρα για να ανακουφίσει το πρήξιμο και να προωθήσει την επούλωση. Μπορεί να χρειαστείτε γενική ή τοπική αναισθησία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.