Μεταβολισμός, τί είναι και πως δουλεύει ;

Μεταβολισμός, τί είναι και πως δουλεύει ;

Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός σας είναι όλες οι χημικές διεργασίες που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη από το φαγητό σας στην ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα σας για να λειτουργήσουν.

Ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός σας να επεξεργαστεί και να κάψει την ενέργεια ή τις θερμίδες από το φαγητό που τρώτε. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας (basal metabolic rate BMR) είναι η ποσότητα ενέργειας ή θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει τις βασικές λειτουργίες του όταν ξεκουράζεστε. Είναι δηλαδή το ποσό των θερμίδων που θα χρειαστείτε για να επιβιώσετε εάν δεν κινηθείτε ποτέ.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το BMR σας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της καθημερινής κατανάλωσης ενέργειας. Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που επηρεάζουν το BMR σας:


Γενετική: Οι θερμίδες που "καίτε" ανά ημέρα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική.

Ηλικία: Ο μέσος όρος BMR μειώνεται κατά 2% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 20 ετών.


Φύλο: Οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο BMR από τις γυναίκες.

Βάρος: Καθώς αυξάνεται το βάρος σας, αυξάνεται και το BMR σας.

Ύψος: Οι ψηλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν υψηλότερο BMR από τους πιο κοντούς ανθρώπους.

Σωματότυπος: Το BMR θα είναι υψηλότερο αν έχετε περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος.

Διατροφή: Η μακροχρόνια πρόσληψη λίγων θερμίδων μπορεί να μειώσει σημαντικά το BMR σας.Έτσι, η ακραία-εξαντλητική δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά εναντίον σας.

Ορισμένες ιατρικές διαταραχές, συγκεκριμένα φάρμακα και κλιματολογικές συνθήκες μπορούν επίσης να αλλάξουν το BMR σας.

Το πόσο είστε στην "κίνηση" γενικά ή με την άσκηση-άθληση επίσης αντικατοπτρίζει τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καίτε.Μπορείτε επίσης να κάψετε θερμίδες καταναλώνοντας συγκεκριμένες εύπεπτες τροφές (diet-induced) μια διαδικασία που ονομάζεται Θερμογένεση, προκαλούμενη δίαιτα (thermogenesis). Ορισμένες εταιρείες πωλούν προϊόντα που υποτίθεται ότι ενισχύουν το μεταβολισμό σας. Αυτό υποστηρίζουν πως μπορεί να συμβεί μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.  Αυτή η διαδικασία διεγείρει και μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας έτσι ώστε να αυξηθούν οι καύσεις και να "κάψετε" θερμίδες.
Τα περισσότερα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν το μεταβολισμό σας περιέχουν ένα συνδυασμό συστατικών. Επειδή αυτά τα συστατικά ελέγχονται σχεδόν πάντοτε μεμονωμένα θα πρέπει να αξιολογούνται σε αυτή τη βάση.

Πηγή https://www.healthline.com/health/metabolism-boosters-weight-loss#boosters

Diet tips 🍯 Κανέλα Κεϋλάνης με μέλι σε ρόφημα-αφέψημα. Αν θέλετε προσθέτετε και λεμόνι. Ένα φλυτζάνι το πρωί και ένα το βράδι βοηθάει στην απώλεια βάρους

Πηγή musely.com

One Response

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.