Σχέση προστατίτιδας καρκίνου του προστάτη

Σχέση προστατίτιδας καρκίνου του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη και η προστατίτιδα είναι δύο καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον προστάτη και μπορεί να εμφανιστούν με διάφορα συμπτώματα.

Διαφορές και ομοιότητες

Ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη και της προστατίτιδας, όπως ο πόνος και η συχνοουρία κ.α, μπορεί να επικαλύπτονται μεταξύ των καταστάσεων. Ωστόσο, ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και οι άντρες μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα μόνο σε πιο προχωρημένο στάδιο. Ο καρκίνος του προστάτη είναι σημαντικά πιο επικίνδυνος καθώς αποτελεί την τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στους άντρες. Η προστατίτιδα δεν οδηγεί σε θάνατο.

Οι Ουρολόγοι

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο με μια εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και την δακτυλική εκτίμηση του οργάνου ( DRE).  Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο του PSA, συμπεριλαμβανομένης της προστατίτιδας. Διάφορες άλλες ιατρικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα και βιοψίες, μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση και στον προσδιορισμό της πάθησης που έχει ένας άντρας.

Μερικές συνήθεις ερωτήσεις
  • Μπορούν οι άντρες να έχουν και τα δύο;

Ναι, είναι δυνατόν ένα άτομο να έχει καρκίνο του προστάτη και προστατίτιδα ταυτόχρονα. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν άντρα να εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας και συγχρόνως να διαγνωσθεί και με καρκίνο του προστάτη.

  • Η προστατίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η προστατίτιδα ή άλλα προβλήματα του προστάτη αδένα δεν αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Παρά ταύτα δεν αποκλείεται. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να εξετάζονται πλέον πιο συχνά από τους επαγγελματίες υγείας, διενεργούνται περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις και με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει η ανίχνευση και η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

  • Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να προκαλέσει προστατίτιδα;

Οι ερευνητές εξετάζουν πλέον εάν η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην τελική ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το δείχνουν αυτό. Ενώ οι καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί φλεγμονή του προστάτη και δεν προκαλεί προστατίτιδα. Ωστόσο, ορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως η ακτινοθεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα παρόμοια με της προστατίτιδα.

 

Πηγή Medical News Today

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.