Ακτινοθεραπεία

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία ,δηλαδή η θεραπεία με την χρήση της ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια του καρκίνου ή αφού αρχίσει να εξαπλώνεται.

Θεραπευτική ακτινοθεραπεία

Η νέο-επικουρική ακτινοθεραπεία η οποία εκτελείται βοηθητικά με άλλες, έχει ως στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Επί παραδείγματι μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία ή να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Η επικουρική ακτινοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από την χειρουργική επέμβαση.

Η ανακουφιστική ακτινοθεραπεία βοηθάει τα συμπτώματα εάν δεν είναι δυνατή κάπου τύπου άλλη θεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία θεωρείται γενικά η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου μετά την επέμβαση, αλλά το πόσο καλά αποτελέσματα προσφέρει διαφέρει από την κατάσταση του ασθενή και το αποτέλεσμα της βιοψίας του, μετεγχειτικά.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι

Η εξωτερική ακτινοθεραπεία, όπου χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα που στοχεύει προσεκτικά τον καρκίνο.

Εμφυτεύματα ακτινοθεραπείας (βραχυθεραπεία), όπου μικρά κομμάτια ραδιενεργού μετάλλου τοποθετούνται (συνήθως προσωρινά) μέσα στο σώμα, κοντά στον καρκίνο.

Ενέσεις  ακτινοθεραπείας, κάψουλες ή ραδιοϊσοτόπια θεραπεία, δηλαδή κατάποση κάποιου ραδιενεργού υγρού ή με ένεση στο αίμα.

Ενδοακτινοθεραπεία, όπου η ακτινοβολία χορηγείται απευθείας στον όγκο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, για παράδειγμα στον καρκίνο του μαστού.

Η ακτινοθεραπεία γίνεται συνήθως στο νοσοκομείο. Συνήθως ο ασθενής μπορεί να εξέλθει εκ της κλινικής άμεσα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες αν έχει εμφυτεύματα ή θεραπεία με ραδιοϊσότοπο.

Στους περισσότερους ασθενείς διενεργούνται αρκετές συνεδρίες θεραπείας, οι οποίες συνήθως κατανέμονται σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Σε ποιο στάδιο καρκίνου χρησιμοποιείται η ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρχικά στάδια του καρκίνου ή αφού αρχίσει να εξαπλώνεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική ακτινοθεραπεία, να διενεργηθούν άλλες θεραπείες πιο αποτελεσματικές – για παράδειγμα, μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία ή να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση (νεο-επικουρική ακτινοθεραπεία).

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ειδικά φάρμακα για τη συρρίκνωση ή τη «θανάτωση» των καρκινικών κυττάρων. Η ακτινοθεραπεία, ή «ακτινοβολία», σκοτώνει αυτά τα κύτταρα με δέσμες υψηλής ενέργειας όπως ακτίνες Χ ή πρωτόνια.

Η ακτινοθεραπεία δεν καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα αμέσως. Χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες θεραπείας προτού το DNA καταστραφεί αρκετά

Όταν ο γιατρός σας δεν πιστεύει ότι η χειρουργική επέμβαση είναι σωστή επιλογή, τότε η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση ενός όγκου και να σταματήσει την εξάπλωσή του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στη διαχείριση του πόνου.

Βραχυθεραπεία

Η βραχυθεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας κατά την οποία ο γιατρός σας εμφυτεύει ή εισάγει ραδιενεργά υλικά στο σημείο του καρκίνου. Προσφέρει υψηλή δόση ακτινοβολίας απευθείας στην καρκινική περιοχή και βοηθά στην προστασία των κοντινών ιστών. Τα ραδιενεργά υλικά παροχής απελευθερώνουν αργά ακτινοβολία για πολλούς μήνες. Μέσα σε ένα χρόνο, η ακτινοβολία τους διασπάται εντελώς.

Η ακτινοθεραπεία και η προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης, προσφέρει την δυνατότητα ώστε οι Ογκολόγοι Ακτινοθεραπευτές έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τις θεραπείες ,με την πάροδο του χρόνου , έτσι ώστε να ταιριάζουν με το μεταβαλλόμενο σχήμα του όγκου.

 

Πηγή NHS

Καρκίνος του προστάτη ποιος κινδυνεύει