Διατροφή πέτρες στα νεφρά

Διατροφή πέτρες στα νεφρά

Μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά αλλάζοντας αυτό που τρώω ή πίνω;

Το να πίνετε αρκετά υγρά, Διατροφή πέτρες στα νεφρά ,κυρίως νερό, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά. Εκτός εάν έχετε νεφρική ανεπάρκεια , πολλοί επαγγελματίες υγείας συνιστούν να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας , Διατροφή πέτρες στα νεφρά , σχετικά με το πόσα υγρά πρέπει να πίνετε . Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε γεύματα για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Ο τύπος της πέτρας στα νεφρά που είχα επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές που πρέπει να κάνω;

Ναί. Εάν είχατε ήδη πέτρες στα νεφρά, ρωτήστε τον επαγγελματία υγείας σας ποιον τύπο πέτρας στα νεφρά είχατε. Με βάση τον τύπο της πέτρας στα νεφρά που είχατε, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά κάνοντας αλλαγές στην ποσότητα νατρίου , ζωικής πρωτεΐνης , ασβεστίου ή οξαλικού άλατος στα τρόφιμα που τρώτε. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αυτό που τρώτε και πίνετε για αυτούς τους τύπους πέτρες στα νεφρά:

* Πέτρες οξαλικού ασβεστίου

* Πέτρες φωσφορικού ασβεστίου

* Πέτρες ουρικού οξέος

* Πέτρες κυστίνης

Ένας διαιτολόγος που ειδικεύεται στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε γεύματα για να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά. Βρείτε έναν Διαιτολόγο  που μπορεί να σας βοηθήσει.

Πέτρες οξαλικού ασβεστίου, Πέτρες φωσφορικού ασβεστίου 

Εάν είχατε πέτρες οξαλικού ασβεστίου, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε αυτές τις τροφές για να βοηθήσετε στη μείωση της ποσότητας οξαλικού στα ούρα σας:

* ξηρούς καρπούς και προϊόντα ξηρών καρπών

* φιστίκια—τα οποία είναι όσπρια, όχι ξηροί καρποί, και είναι πλούσια σε οξαλικό

* ραβέντι

* σπανάκι

* πίτουρο σιταριού

Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με άλλες πηγές τροφών οξαλικού και πόση ποσότητα οξαλικού θα πρέπει να περιέχει αυτό που τρώτε.

Μειώστε το νάτριο Η πιθανότητα να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά αυξάνεται όταν τρώτε περισσότερο νάτριο. Το νάτριο είναι μέρος του αλατιού. Το νάτριο υπάρχει σε πολλά κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα και fast food. Περιέχεται επίσης σε πολλά καρυκεύματα και κρέατα. Συζητήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με το πόσο νάτριο πρέπει να περιέχει αυτό που τρώτε. Δείτε συμβουλές για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου .

Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας πει να περιορίσετε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων

* βοδινό, κοτόπουλο και χοιρινό κρέας, ειδικά κρέατα οργάνων

* αυγά

* ψάρια και οστρακοειδή

* γάλα, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Αν και μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης που τρώτε κάθε μέρα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε μέρος του κρέατος και των ζωικών πρωτεϊνών που συνήθως τρώτε με φασόλια, αποξηραμένα μπιζέλια και φακές, τα οποία είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με το πόση συνολική πρωτεΐνη πρέπει να τρώτε και πόση πρέπει να προέρχεται από ζωικά ή φυτικά τρόφιμα.

Λάβετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα Παρόλο που το ασβέστιο ακούγεται ότι θα ήταν η αιτία των λίθων ασβεστίου, δεν είναι. Στις σωστές ποσότητες, το ασβέστιο μπορεί να μπλοκάρει άλλες ουσίες στον πεπτικό σωλήνα που μπορεί να προκαλέσουν πέτρες. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με το πόσο ασβέστιο πρέπει να τρώτε για να αποτρέψετε τη δημιουργία περισσότερων λίθων οξαλικού ασβεστίου και να υποστηρίξετε γερά οστά. Ίσως είναι καλύτερο να λαμβάνετε ασβέστιο από τρόφιμα φυτικής προέλευσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό, όπως χυμοί εμπλουτισμένους με ασβέστιο, δημητριακά, ψωμιά, ορισμένα είδη λαχανικών και ορισμένα είδη φασολιών.

Ρωτήστε έναν διαιτολόγο ή άλλο επαγγελματία υγείας ποιες τροφές είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου για εσάς.

Η απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που είχαν πέτρες ουρικού οξέος.

Πέτρες κυστίνης Η κατανάλωση αρκετών υγρών , κυρίως νερού, είναι η πιο σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις πέτρες κυστίνης . Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με το πόσα υγρά πρέπει να πίνετε.

Πηγή: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)

Επικοινωνήστε και κλείστε ραντεβού για το ιατρείο της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς
Κλείστε το ραντεβού σας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε