Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη με laser ή TURis εξάχνωση

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη με laser ή TURis εξάχνωση

  • διουρηθρική προστατεκτομή Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η διόγκωση του οργάνου και αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 50 χρόνων. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη με laser ή TURis εξάχνωση
  • Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι περισσότεροι ασθενείς χωρίζονται στα υποκειμενικά, όπως η συχνουρία, ημερήσια και νυκτερινή, η δυσουρία και η επιτακτική ούρηση, η αιματουρία και η επίσχεση των ούρων, οξεία ή χρόνια κ.α.
  • Τα ενοχλήματα αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται με τα αντικειμενικά ευρήματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις όπως είναι η υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη, η παρουσία υπολειπόμενου ποσού ούρων (κατακράτηση), και οι επιπτώσεις στη λειτουργία και τη μορφολογία του ανώτερου ουροποιητικού κυρίως των νεφρών.

Η διουρηθρική προστατεκτομή διουρηθρική προστατεκτομή  γίνεται χωρίς εξωτερική τομή, με ειδικό εργαλείο τον ηλεκτροτόμο  και μέσω μίας ειδικής αγκύλης που παρέχει ρεύμα, κόβει και καυτηριάζει τον προστάτη κι έτσι αφαιρείται το όργανο τμηματικά. Η διουρηθρική προστατεκτομή θεωρείται ασφαλής μέθοδος, ελέγχει καλύτερα την αιμόσταση, ως γνωστόν ο προστάτης αδένας είναι ένα πολύ αιμορραγικό όργανο, κι έχει πολύ μικρή νοσηρότητα, συγκρινόμενη με τις ανοικτές μεθόδους, όπου ο καθετήρας Foley, που εφαρμόζεται στην κύστη αφαιρείται μετά από 5 και πλέον ημέρες, ενώ στη διουρηθρική τη 2η με 3η μετεγχειρητική ημέρα.

 

  • Νεότερες τεχνικές εφαρμογές προστατεκτομής, όπως είναι το λέιζερ, έχουν εμφανιστεί στην Ουρολογία τα τελευταία 5-10 χρόνια, αρχής γενομένης της τεχνικής VLAP με την συμμετοχή των YAG.
  • Μία παρόμοια τεχνική εφαρμογή διουρηθρικής προστατεκτομής  ονομάζεται φωτοεπιλεκτική εξάτμιση ή απλούστερα εξάχνωση του προστάτη με την χρήση του TURis έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • Στόχος της θεραπείας αποτελεί η  ιστική  αφαίρεση και με την τεχνική της συρρίκνωσης, εξάχνωσης του προστάτη κι έτσι λοιπόν ο άνδρας απαλλάσσεται από τα συμπτώματα. Έτσι, λοιπόν ,ο προστάτης εξαχνώνεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αιμορραγία, ο καθετήρας  μπορεί να τοποθετηθεί για λίγο έως και καθόλου, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα.