Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Η ουροδόχος κύστη ένα κοίλο μυώδες όργανο μεταβλητών διαστάσεων. Bρίσκεται στο έδαφος της μικρής πυέλου πίσω από την ηβική σύμφυση. Tο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αποτελείται από έναν εξωτερικό λεπτό ινώδη ορογόνο χιτώνα, ένα μυϊκό χιτώνα από λείες μυϊκές ίνες, και τέλος, στο εσωτερικό, από τον βλεννογόνο που έχει μεταβατικό επιθήλιο. O μυϊκός χιτώνας σχηματίζει τον εξωστήρα μυ της κύστης ο οποίος, όταν συσπάται, εξωθεί τα περιεχόμενα ούρα προς την ουρήθρα. 

Ουροδόχος κύστη
Ουροδόχος κύστη
Αιματουρία μακροσκοπική και μικροσκοπική

Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική είτε όταν τα ερυθρά  αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων μικροσκοπική όπως στη γενική ούρωνγενική ούρων.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης
  • Το κάπνισμα αυξάνει τουλάχιστον πέντε (5) φορές την ανάπτυξη καρκίνου
  • Η χρόνια απόφραξη ούρων (παραμελημένος προστάτης) και ο χρόνιος ερεθισμός της κύστης (χρόνια λόιμωξη , λιθίαση, χρόνια χρήση καθετήρα) αποτελούν αίτια ανάπτυξης καρκινώματος στην ουροδόχο κύστη
  • Συνήθως είναι ασυμπτωματικός
  • Οποιαδήποτε αιματουρία πρέπει να ελέγχεται ιδιαίτερα όταν είναι ανώδυνη ή χωρίς συμπτώματα.Το κυρίως σύμπτωμα των όγκων ή θηλωμάτων του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μεγάλο ποσοστό είναι η ανώδυνη ολική αιματουρία. Μπορεί να εκδηλώνονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι η συχνουρία, το άλγος στην ούρηση, η επιτακτική ούρηση και άλλα.
  • Η χειρουργική επέμβαση επιβάλετε με σκοπό την βιοψία και συγχρόνως την αφαίρεση του όγκου.
Καρκίνος ουροδόχου κύστης και χειρουργική επέμβαση 

Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική αιματουρία, είτε όταν τα ερυθρά  αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων. Η παθολογική αυτή κατάσταση πρέπει να ελέγχεται πλήρως για τον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ζητηθούν

  • γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων
  • υπέρηχος ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος.
  • Μπορεί να ζητηθεί επιπλέον κυστεοσκόπηση κατά την οποία ο Ουρολόγος θα μπορέσει να εκτιμήσει περαιτέρω την κατάσταση.
Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαδικασία εξέτασης κατά την οποία επισκοπούμε την ουροδόχο κύστη διά γυμνού οφθαλμού.

Κυστεοσκόπηση
Κυστεοσκόπηση

Τον κυστεοσκόπιο είναι ένα εργαλείο που διαθέτει στην άκρη του μία οπτική – και φωτισμό ενώ εισάγεται συγχρόνως ορός διά του κυστεοσκοπίου έτσι ώστε να διαταχθεί η ουροδόχος κύστη και να μπορέσει ο ουρολόγος να διακρίνει τον βλεννογόνο και τις λοιπές ανατομικές δομές της ουροδόχο κύστεως, εάν αυτές είναι φυσιολογικές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξέταση η οποία μας δίνει καθαρή εικόνα για το αν υπάρχει πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη και ανάλογα ο ουρολόγος θα πρέπει να παρέμβει.

Διουρηθρική αφαίρεση

Με την διουρηθρική αφαίρεση διενεργείται ουσιαστικά η εκτομή της μάζας, όγκου, θηλώματος. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Υπάρχει και η πιθανότητα ο χειρουργός να λάβει βιοψίες και από περιοχές που εμφανίζονται ως ύποπτες για κακοήθεια.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ασθενής παραμένει συνήθως μία ημέρα στην κλινική.

Tο παρασκεύασμα αποστέλλεται στον Παθολογο-ανατόμο για ιστολογική εκτίμηση. Κατά  την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία μόνο σε ειδικές περιπτώσεις γενική αναισθησία.

Διουρηθρική αφαίρεση
Διουρηθρική αφαίρεση
Επιφανειακό καρκίνωμα

Εφόσον είναι επιφανειακό,  το ερώτημα που θέτουν οι ασθενείς περί της επιβίωσης, τα επιφανειακά καρκινώματα έχουν καλή πρόγνωση αν και εφόσον ο ασθενής παρακολουθείται στενά από τον γιατρό του.δηλαδή μη διηθητικό καρκίνωμα, (χωρίς διήθηση του μυϊκού χιτώνα της κύστης) ο ασθενής υποβάλλεται σε μία σειρά εγχύσεων στην ουροδόχο κύστη ενώ έχουν ήδη ζητηθεί αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών. Προβλέπεται επίσης η συχνή παρακολούθηση με τρίμηνη κυστεοσκόπηση, υπέρηχο ουροδόχου κύστης και γενική ούρων.

Διηθητικό καρκίνωμα

Εφόσον το καρκίνωμα είναι διηθητικό θα ζητηθούν και πάλι εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών.

Η κυστεκτομή

Στις περιπτώσεις αυτές που το καρκίνωμα είναι διηθητικό διενεργείται ανοικτή επέμβαση που σκοπό έχει την αφαίρεση όλου του οργάνου. Η επέμβαση ονομάζεται κυστεκτομή και συνήθως στην θέση της ουροδόχου κύστης δημιουργείται μία νεοκύστη από τμήμα εντέρου.

▪️Στα διηθητικά, δηλαδή στις περιπτώσεις εκείνες που διηθείται ο μυϊκός χιτώνας, τότε διενεργείται η κυστεκτομή. Ο Παθολογοανατόμος δίνει πολλές πληροφορίες περί της διήθησης του μυϊκού χιτώνα πχ αν έχει διηθηθεί ένα μικρό τμήμα του ή επεκτείνεται πέραν του μυϊκού. Ανάλογα αυτής της κατάστασης θα κριθεί αν χρειάζεται ο ασθενής συμπληρωματική θεραπεία ή όχι.

Ενδιαφέρον περιστατικ’ο με θήλωμα της ουροδόχου κύστεως

Περισσότερα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.