Καρκίνος του προστάτη

Καρκίνος του προστάτη

Η ριζική προστατεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Μπορεί να διενεργηθεί με ανοικτή τομή, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά (da Vinci)

Καρκίνος του προστάτη - Ριζική προστατεκτομή

Διενεργούνται οι παρακάτω εξετάσεις.

Η MRI (μαγνητική τομογραφία) του προστάτη αδένα μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες. Παρά ταύτα η βιοψία του οργάνου ,επί υποψίας καρκινώματος, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ή μη της πάθησης.

Εφόσον τελικά πρόκειται για καρκίνωμα του προστάτη, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών, έτσι ώστε μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί να επιβεβαιωθεί πως το καρκίνωμα είναι εντοπισμένο (χωρίς επέκταση).

Μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, προσδόκιμο επιβίωσης

Το προσδόκιμο επιβίωσης στον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το εάν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος, δηλαδή εντός του οργάνου του προστάτη, εντός της κάψας ή έχει προχωρήσει εκτός του οργάνου. Επί επί παραδείγματι μεταστάσεις κατά συνέχεια ιστών σε κοντινά όργανα ή σε απομακρυσμένες περιοχές,

Εφόσον υπάρχει μετάσταση , δηλαδή μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, και  έχει ξεφύγει, ουσιαστικά ο καρκίνος από τον προστάτη σε αυτήν την περίπτωση και ίσως σε συνεργασία με τον ουρολόγο, θα πρέπει να αναλάβει το περιστατικό ο ειδικός ογκολόγος, ο οποίος θα προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις και θα χορηγήσει τα ανάλογα θεραπευτικά σκευάσματα που προβλέπονται σε σχέση με την έκταση της ασθένειας. Το προσδόκιμο επιβίωσης εξαρτάται από όλες αυτές τις παραμέτρους που αναφέραμε πιο πάνω, και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί μία συζήτηση ξεχωριστή για κάθε ασθενή.

Το σύστημα βαθμολόγησης Gleason χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της πρόγνωσης των ανδρών με καρκίνο του προστάτη.

Βιοψία στον προστάτη αδένα και το σύστημα Gleason
Gleason score
Gleason score

 

Ριζική προστατεκτομή Radical prostatectomy) ή ριζική προστατεκτομή με  την διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου

Η επέμβαση εκλογής ονομάζεται ριζική προστατεκτομή. Αφαιρείται ο προστάτης αδένας μετά των στοιχείων του, δηλαδή μαζί με τους εκσπερματιστικούς πόρους τις σπερματοδόχες κύστεις και λυκήθους - ουσιαστικά με τα όργανα εκείνα με τα οποία - επικοινωνεί - ο προστάτης αδένας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων διενεργείται και αφαίρεση των επιχώριων λεμφογαγγλίων, που βρίσκονται στο θυροειδή βόθρο.

Ριζική προστατεκτομή
Ριζική προστατεκτομή
Ριζική προστατεκτομή με  την διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου

Ο πρώτος που εφήρμοσε την τεχνική αυτή ριζική προστατεκτομή με  την διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου ήταν ο Καθηγητής Dr. Patrick Walsh (University Distinguished Service Professor of Urology, Johns Hopkins Medical Institutions) 

Η διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου προσφέρει στον άνδρα τη διατήρηση της στύσης του και κατ΄ επέκταση μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή. 

Δείτε επίσης Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική
Ρομποτική Χειρουργική

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.