Καρκίνος όρχεων

Καρκίνος όρχεων

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»

Ιπποκράτης βιογραφικό
Ιπποκράτης, 460-370 π.Χ.
Πατέρας της Ιατρικής
Όρχεις

Καρκίνος όρχεων και όρχεις. Ο κάθε όρχις ζυγίζει 20-30 γρ. και έχει όγκο 15-25 ml. Είναι σύνηθες φαινόμενο ο ένας όρχις να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο. Παρ’ όλο που είναι έξω από το σώμα, θεωρούνται εσωτερικά όργανα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις, κατόπιν ωριμάζουν και αποθηκεύονται στην επιδιδυμίδα και σε περίπτωση ικανού σεξουαλικού ερεθισμού περνούν μέσα από τον προστάτη, ο οποίος με μυϊκούς σπασμούς θα τα εκβάλει μαζί με άλλα υγρά μέσω του πέους (εκσπερμάτιση).

Υπέρηχος όρχεων

Εξετάζονται οι όρχεις, οι επιδιδυμίδες, το περιεχόμενο του οσχέου αν υπάρχει δηλαδή υδροκήλη, αιματώματα κ.α. Ελέγχεται αν υπάρχει καρκίνος στον όρχι, όγκοι και κακοήθειες, φλεγμονές όπως η ορχίτιδα, αποστήματα , αιματώματα από κακώσεις , κύστεις στις επιδυδιμίδες, επιδυδιμίτιδα, ορχεοεπιδυδιμίτιδα κ.α

 

Καρκίνος των όρχεων

Συνήθως οι όγκοι των όρχεων , Καρκίνος των όρχεων εμφανίζονται ως  ανώδυνες διογκώσεις, που αφορούν ένα τμήμα ή το σύνολο του οργάνου και γίνονται αντιληπτές από τον ίδιο τον ασθενή, γι΄ αυτό και συνιστάται σε νεαρούς ενήλικες η αυτοεξέτασή τους, συστηματικά και περιοδικά.

Εξετάσεις

Η πρώτη εργαστηριακή εξέταση που εφαρμόζεται είναι το υπερηχογράφημα και triplex , που προσδιορίζει τη θέση και τη φύση του όγκου και μας πληροφορεί και για τα παρακείμενα οργάνα.

Καρκίνος των όρχεων - Στο αίμα εξετάζονται και οι καρκινικοί δείκτες της Α-φετοπρωτεϊνης, της χοριακής γοναδοτροπίνης και της γαλακτικής διϋδρογενάσης. Με τη μελέτη των δεικτών μετά την ορχεκτομή, όπως και στην παρακολούθηση, εκτιμάται η ανταπόκριση στη θεραπεία ή η τυχόν υποτροπή του όγκου.

  • Οι όγκοι των όρχεων είναι συχνότεροι στις ηλικίες από περίπου 15 έως 35 χρόνων.
  • Κάθε ανώδυνη διόγκωση του όρχι θα πρέπει να εκλαμβάνεται και να ερευνάται ως όγκος μέχρις ότου αποδειχθεί κάτι διαφορετικό.
  • Όλοι οι νέοι άνδρες θα πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζονται.

Ασθενείς που χειρουργήθηκαν για κρυψορχία, πρέπει να αυτοεξετάζονται  πιο περιοδικά, για την έγκαιρη αποκάλυψη όγκου. Η εγχείρηση δεν τους προστατεύει από τον κίνδυνο αυτό.

Άτομα με κρυψορχία είτε χειρουργήθηκαν είτε όχι παρουσιάζουν τουλάχιστον από 3 έως και 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκινώματος από ότι τα φυσιολογικά άτομα. Αυτό σημαίνει πως η κρυψορχία θα πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργείται με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του όγκου.

Ριζική ορχεκτομή

Η ριζική ορχεκτομή αποτελεί την άμεση θεραπεία, που γίνεται με υψηλή βουβωνική τομή, εξωτερίκευση  και αφαίρεση του όρχεως. Αμέσως μετά την

Ορχεκτομή
Ορχεκτομή

ορχεκτομή το παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση  οπότε και κρίνεται αν χρειάζεται περαιτέρω συμπληρωματική θεραπεία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.