Νεότερα και ουροδόχος κύστη

Νεότερα και ουροδόχος κύστη

Η νέα χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής, Νεότερα και ουροδόχος κύστη

Νέα χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής | Cedars-Sinai Newsroom Νεότερα και ουροδόχος κύστη

Η εκτομή με λέιζερ En Bloc μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες διαγνώσεις, λιγότερες υποτροπές, λέει ο ειδικός στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης Cedars-Sinai

Οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο έχουν μια νέα χειρουργική επιλογή για την αφαίρεση όγκων. Η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια σταδιοποίησης, να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής και να μειώσει το ποσοστό των επιπλοκών, σύμφωνα με έναν κορυφαίο ουρολόγο ογκολόγο Cedars-Sinai .

Η "εν μπλοκ εκτομή" με λέιζερ ή η ολική εκτομή όγκου, επιτρέπει στους χειρουργούς να αφαιρέσουν τον όγκο της ουροδόχου κύστης σε ένα κομμάτι. Αυτή η νέα διαδικασία παρέχει άθικτο ιστό στον παθολόγο για να σταδιοποιήσει τον καρκίνο και μειώνει τον κίνδυνο να παραμείνει καρκίνος στην ουροδόχο κύστη, δήλωσε ο Michael Ahdoot, MD , ουρολόγος ογκολόγος και χειρουργός του Cedars-Sinai Cancer .

Χειρουργείο λέιζερ

Κατά τη διάρκεια της εκτομής με λέιζερ, ο χειρουργός κοιτάζει μέσα στην ουροδόχο κύστη με μια κάμερα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να χαράξει, ή να «ζωγραφίσει», ένα περιθώριο γύρω από τον όγκο που περιλαμβάνει υγιή ιστό. Στη συνέχεια, ο χειρουργός χρησιμοποιεί το λέιζερ για να κόψει κάτω από τον όγκο και στη συνέχεια να τον αφαιρέσει εντελώς. ο Michael Ahdoot, MD

Ο ιστός αποστέλλεται σε έναν παθολόγο ο οποίος καθορίζει εάν ο καρκίνος αναπτύσσεται σε μικροσκοπικό επίπεδο στην επένδυση της ουροδόχου κύστης ή βαθύτερα στην κύστη. Η εντόπιση του καρκίνου καθορίζει εάν απαιτούνται πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες θεραπείες, εξήγησε ο Ahdoot. Μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση δεν ενδείκνυται εάν τα περιθώρια γύρω από τον όγκο είναι απαλλαγμένα από καρκίνο.

« Με αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να αποφύγουμε περιττές πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις και να προσδιορίσουμε πολύ καλύτερα τον κίνδυνο υποτροπής ενός ασθενούς», είπε ο Ahdoot.

Η πιο κοινή διαδικασία για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης - διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης - περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός κυστεοσκοπίου μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια, ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο «κόβοντάς τον σε πολλά κομμάτια και στη συνέχεια ξεπλένοντάς τον από την κύστη», εξήγησε ο Ahdoot. «Αυτό καθιστά δύσκολο για τον παθολόγο να μας πει εάν βγάλαμε όλο τον καρκίνο. Χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία, 1 στους 3 ασθενείς θα εξακολουθήσει να έχει όγκο πίσω».

Ως αποτέλεσμα, "το ποσοστό υποτροπής είναι αρκετά υψηλό - περίπου 30% έως 40% μέσα σε ένα χρόνο", πρόσθεσε ο Ahdoot. «Με τη νέα τεχνική, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να κάνουμε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, εκτός εάν ο παθολόγος δει ότι ο καρκίνος είναι παρών πέρα από αυτό που αφαιρέσαμε».

Παράγοντες κινδύνου 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που αποτελούν την ουροδόχο κύστη αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Τα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία . Το ουροθηλιακό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ξεκινά στα ουροθηλιακά κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.

Οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο από τις γυναίκες και οι λευκοί είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τους μαύρους ή τους ισπανόφωνους Αμερικανούς.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
  • Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τους μη καπνιστές, σύμφωνα με την αντικαρκινική κοινωνία. Το κάπνισμα προκαλεί περίπου το ήμισυ όλων των καρκίνων της ουροδόχου κύστης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
  • Έκθεση στο χώρο εργασίας: Όσοι εργάζονται με χημικές ουσίες όπως βενζιδίνη και βήτα-ναφθυλαμίνη (βαφές), καουτσούκ, δέρμα, υφάσματα και προϊόντα βαφής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως και τα κομμωτήρια (έκθεση σε βαφές) και οι οδηγοί φορτηγών (έκθεση σε καπνούς ντίζελ).
  • Ορισμένα φάρμακα και φυτικά συμπληρώματα: Το φάρμακο για τον διαβήτη πιογλιταζόνη (Actos) και το συμπλήρωμα αριστολοχικό οξύ ενέχουν υψηλότερους κινδύνους.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συνήθως ανιχνεύεται όταν υπάρχει αίμα στα ούρα, είπε ο Ahdoot. Όταν συμβεί αυτό, ένας ουρολόγος εισάγει μια μικροσκοπική κάμερα στην ουροδόχο κύστη για να δει εάν υπάρχουν όγκοι. Όταν ανιχνεύονται, οι μάζες συνήθως αφαιρούνται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

«Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ύπαρξη αίματος στα ούρα, ωστόσο: Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι μια λοίμωξη, η διεύρυνση του προστάτη ή οι πέτρες στα νεφρά», είπε ο Ahdoot. «Έτσι, είναι πολύτιμο να ερμηνεύσετε αυτά τα αποτελέσματα με τη βοήθεια του γιατρού σας, για να γνωρίζετε εάν είναι ανησυχητικό σημάδι για καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή μπορεί να είναι σημάδι κάτι άλλο».