Στένωμα ουρήθρας

Στένωμα ουρήθρας

Η συχνότητα στένωσης της ουρήθρας, Στένωμα ουρήθρας , μετά από διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP) κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 9,8%. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται εντός 6 μηνών από τη διουρηθρική επέμβαση. Στένωμα ουρήθρας - Ως συμπτώματα μπορεί να παρουσιασθούν η κακή ροή των ούρων, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή η οξεία κατακράτηση (επίσχεση των ούρων). Για περισσότερες από εννέα δεκαετίες, η διουρηθρική εκτομή του προστάτη παραμένει το gold standard για τη χειρουργική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η εμφάνιση στενώσεων της ουρήθρας μετά από διουρηθρική εκτομή του προστάτη είναι μία από τις κύριες μακροπρόθεσμες επιπλοκές και έχει αναφερθεί ως η κύρια αιτία ιατρογενών στενώσεων της ουρήθρας σε ασθενείς άνω των 45 ετών που υποβλήθηκαν σε ουρηθροπλαστική.

Αν και έχουν παρουσιαστεί αρκετές θεωρίες για να εξηγήσουν τη στένωση της ουρήθρας μετά από διουρηθρική εκτομή του προστάτη, η ακριβής αιτιολογία της στένωσης της ουρήθρας μετά την διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη.

Προτεινόμενοι αιτιολογικοί παράγοντες σχηματισμού στένωσης ουρήθρας μετά από διουρηθρική εκτομή του προστάτη περιλαμβάνουν την μόλυνση, μηχανικό τραύμα, ο παρατεταμένος χρόνος παραμονής καθετήρα, η χρήση τοπικής αναισθησίας κ.α

Πριν την ουρηθροτομή στην εικόνα Α και μετά την αποκατάσταση στην εικόνα Β

Στένωμα ουρήθρας
Στένωμα ουρήθρας

Μία μόνο θεραπευτική επιλογή δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους στένωσης. Η αντιμετώπιση της στένωσης της ουρήθρας μετά από διουρηθρική εκτομή του προστάτη περιλαμβάνει επεμβατικές ενδοσκοπικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της διαστολής της ουρήθρας, της ουρηθροτομής ή ακόμα και ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις με διάφορες τεχνικές ουρηθροπλαστικής.

Αν και οι επιστημονικές μελέτες που επικεντρώνονται στις στενώσεις της ουρήθρας μετά από διουρηθρική εκτομή του προστάτη είναι σχετικά περιορισμένες και αραιές, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αρχές διαχείρισης της στένωσης της ουρήθρας πριν λάβουμε αποφάσεις για την θεραπεία στένωσης σε κάθε ασθενή.

 

Πηγή Pubmed