Θήλωμα ουροδόχου κύστεως

Θήλωμα ουροδόχου κύστεως

Περιστατικό

Ασθενής 65 ετών με μακροσκοπική αιματουρία, καπνιστής προσήλθε αναφερόμενος το πρόβλημα του. Σε πρώτη φάση διενεργήθηκε υπέρηχος της περιοχής, δηλαδή συνήθως εμείς οι ουρολόγοι ζητάμε υπέρηχο νεφρών ουροδόχο κύστεως και προστάτη αδένα. Η εξέταση έδειξε ένα μόρφωμα δίκην θηλώματος εντός της ουροδόχο κύστεως.

Η επόμενη ενέργεια που προβλέπεται, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το γεγονός αυτό, είναι η κυστεοσκόπηση. Όντως διενεργήθηκε η κυστεοσκόπηση η οποία κατέδειξε φυσιολογικό τον βλεννογόνο της ουροδόχο κύστεως. Παραταύτα σε μία περιοχή της ουροδόχο κύστης έμπροσθέν του αυχένα, διαπιστώθηκε το μόρφωμα αυτό που είχε θηλωματώδη μορφή.

Ως εκτούτου και σ’αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ο προγραμματισμός της χειρουργικής επέμβασης, κατά την οποία αφαιρούμε εις βάθος το μόρφωμα αυτό με σκοπό πρώτον να αφαιρεθεί το μόρφωμα και δεύτερον να περιέχει και μυϊκό χιτώνα.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει ο παθολογοανατόμος να διακρίνει εάν το παρασκεύασμα, δηλαδή το μόρφωμα, είναι επιφανειακό ή διηθητικό.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα της επέμβασης.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης
  • Το κάπνισμα αυξάνει τουλάχιστον πέντε (5) φορές την ανάπτυξη καρκίνου
  • Η χρόνια απόφραξη ούρων (παραμελημένος προστάτης) και ο χρόνιος ερεθισμός της κύστης (χρόνια λόιμωξη , λιθίαση, χρόνια χρήση καθετήρα) αποτελούν αίτια ανάπτυξης καρκινώματος στην ουροδόχο κύστη
  • Συνήθως είναι ασυμπτωματικός
  • Οποιαδήποτε αιματουρία πρέπει να ελέγχεται ιδιαίτερα όταν είναι ανώδυνη ή χωρίς συμπτώματα.Το κυρίως σύμπτωμα των όγκων ή θηλωμάτων του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μεγάλο ποσοστό είναι η ανώδυνη ολική αιματουρία. Μπορεί να εκδηλώνονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι η συχνουρία, το άλγος στην ούρηση, η επιτακτική ούρηση και άλλα.
  • Η χειρουργική επέμβαση επιβάλετε με σκοπό την βιοψία και συγχρόνως την αφαίρεση του όγκου.
  • Ακόμα, και ένα επεισόδιο αιματουρίας μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη διάγνωση κάποιας νόσου και δε πρέπει να αγνοηθεί.

 

Κλείστε ραντεβού


Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε