Προστάτης αδένας

Προστάτης αδένας

Παθήσεις του προστάτη

Αρχικά κατά τη γέννηση ο προστάτης αδένας έχει βάρος λίγων γραμμαρίων και σχήμα καρυδιού ενώ κατά την εφηβεία και υπό την επίδραση των ανδρογόνων αυξάνει επίσης σε μέγεθος και φτάνει εκείνο που έχει στον ενήλικο άντρα δηλαδή περίπου τα 20 γραμμάρια.

Ο προστάτης αδένας

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών

Περιβάλλει την ουρήθρα.

Ο ρόλος του

Επίσης παράγει και παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτιση. Επίσης το υγρό αυτό βοηθά στη μεταφορά και τη "διατροφή" του σπέρματος και με τον τρόπο αυτό βοηθά τη διαδικασία της σύλληψης.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα 

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ανοίκει στις Παθήσεις του προστάτη και  αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 50 χρόνων ενώ μπορεί να παρουσιασθεί και σε μικρότερες ηλικίες.

Συμπτώματα

Αρχικά η διόγκωση του προστάτη γίνεται σταδιακά και προοδευτικά. Όταν ο άνδρας επιθυμεί για παράδειγμα να ουρήσει ο προστάτης παρεκτοπίζεται με σκοπό φυσικά την ελεύθερη ούρηση, μηχανισμός ούρησης. Λόγω όμως της διόγκωση παρουσιάζονται συμπτώματα όπως είναι η δυσουρία, νυκτουρία κ.α

Διάγνωση

Οι κυριότερες εξετάσεις ελέγχου της υπερπλασίας του προστάτη είναι κατά βάση τρείς:

Ο καρκίνος του προστάτη

Γενικά είναι ασυμπτωματικός όπως και όλοι οι καρκίνοι συνήθως στ’ αρχικά στάδια, δηλαδή δεν μας δίνει συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Η ριζική προστατεκτομή ως θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί μία επέμβαση. Επίσης έχει σκοπό τη χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου του προστάτη.

Δείτε επίσης Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία

 

Το ραντεβού σας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε