Στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται ως η αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Ένας στους τέσσερις άνδρες που αναζητούν ιατρική βοήθεια για το πρωτοεμφανιζόμενο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, erectile dysfunction (ED) είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών

Η φυσιολογία της στύσης και της εκσπερμάτισης

Για την επίτευξη της στύσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ανατομικά φυσιολογικό πέος, με ακέραια τόσο το αγγειακό του σύστημα όσο και την αυτόνομη και σωματική του νεύρωση. Η στύση φυσιολογικά επιτυγχάνεται με τη διέγερση του αυτόνομου κέντρου της στύσης στον υποθάλαμο, από οπτικά ή απτικά ερεθίσματα, που μεταφέρονται στο συμπαθητικό (Θ12-Ο1 νευροτόμια) και το παρασυμπαθητικό νωτιαίο κέντρο (Ι2-Ι4). Μέσω των νευρικών ινών, ως γνωστό, που ξεκινούν από τα σηραγγώδη σώματα και φθάνουν μέχρι τις λείες μυϊκές ίνες των σηραγγωδών αρτηριών, τα ερεθίσματα διεγείρουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας

Δείτε το γιατρό σας εάν: Έχετε ανησυχίες σχετικά με τις στύσεις σας ή αντιμετωπίζετε άλλα σεξουαλικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας εκσπερμάτισης, όπως είναι η πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Έχετε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο ή κάποιο άλλο γνωστό σε εσάς πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία ή άλλα συμπτώματα παράλληλα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική δυσλειτουργία και αίτια

Η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την εγκεφαλική λειτουργία, τις ορμόνες, τα συναισθήματα, τα νεύρα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει αν και εφόσον δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα σε ένα από τα παραπάνω θέματα.

Το άγχος καθώς και οι διάφορες διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία του άντρα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την στυτική λειτουργία.Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός οργανικών-παθολογικών αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν κατά τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα.

Οργανικά - Ιατρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Αρτηριοσκλήρωση, απόφραξη αγγείων
  • Υψηλή χοληστερόλη , υπερχοληστεριναιμία
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Η παχυσαρκία
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Νόσος Parkinson
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νόσο Peyronie - κάμψη πέους
  • Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα
  • Η χρήση καπνού
  • Ο αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
  • Οι διαταραχές του ύπνου
  • Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη ή της υπερτροφίας του προστάτη
  • Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή του νωτιαίου μυελού

Τα αίτια της οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να σχετίζονται με τα εγκεφαλικά ή νωτιαία κέντρα της στύσης και τις μεταξύ τους συνάψεις ή τα νεύρα που μεταφέρουν τα ερεθίσματα (νευρογενή αίτια), όπως και με παθήσεις που επηρεάζουν την κατάσταση του αγγειακού δικτύου (αγγειακά αίτια) ή ακόμη την ανατομική και λειτουργική κατάσταση του πέους όπως ορμόνες, φάρμακα και συστηματικές παθήσεις.

Τα συχνότερα νευρογενή αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο αλκοολισμός λόγω της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλούν οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου καθώς και οι ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, λόγω της καταστροφής των νεύρων που σχετίζονται με τη στύση.

Τα συχνότερα αγγειακά αίτια είναι οι βλάβες των έσω αιδοιϊκών αρτηριών ή των μεγάλων αγγείων της πυέλου, έξω ή έσω λαγόνιες. Αυτές προκαλούνται από κατάγματα της λεκάνης, από διάφορες άλλες κακώσεις ή είναι αποτέλεσμα συστηματικής αρτηριοπάθειας λόγω αθηροσκλήρυνσης ή σακχαρώδους διαβήτη, που ελαττώνουν την παροχή του απαραίτητου για τη στύση αρτηριακού αίματος, όπως και το σύνδρομο της φλεβικής διαφυγής, που δεν επιτρέπει την παραμονή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα και δεν διατηρεί τη στύση.

Η αιτιολογία της φλεβικής διαφυγής μπορεί να είναι συγγενής, όπως όταν η διαφυγή γίνεται προς τις μεγάλες φλέβες ή να είναι επίκτητη, όπως συμβαίνει στη νόσο του Peyronie ή σε τραυματισμούς του πέους. Έχοντας υπ΄ όψη τη φυσιολογία της στύσης και τα διάφορα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, πρέπει ν’ αναζητείται στη λήψη του ιστορικού, η πιθανή παρουσία διαφόρων νοσημάτων ή και η χρήση φαρμάκων από τον ασθενή. Ακόμη να εξετάζονται λεπτομέρειες για τις συνήθειές του, για το χρόνο εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων, των πιθανών γεγονότων, που σχετίζονται με αυτά, όπως και για τη χρήση αλκοολούχων ποτών ή του καπνίσματος.

Το δυναμικό έγχρωμο Doppler του πέους στους νέους άντρες με στυτική δυσλειτουργία

Επίσης χρειάζεται ν’ αναζητηθεί η παρουσία ή μη νυκτερινών στύσεων, που σε σχέση με την εξέταση του έγχρωμου Doppler ή του Rigiscan θα διαφοροδιαγιγνώσκουν την ψυχογενή από την οργανική διαταραχή. Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, όπως τα αντιϋπερτασικά, τα καρδιοτονωτικά, τα διουρητικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιεπιληπτικά, τα νευροληπτικά και αντιψυχωσικά, τα υπνωτικά, τα οιστρογόνα, τα αντιόξινα και τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αντικαταθληπτικά ωστόσο προκαλούν παρατεταμένη στύση και ανοργασμία όχι στυτική δυσλειτουργία. Επίσης κάποιες μη φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι ο καπνός, το αλκοόλ, η κοκαϊνη, η ηρωίνη και η Ινδική κάνναβη, το χασίς.

Ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας

Ο εγκέφαλος διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόκληση της σειράς των φυσικών γεγονότων που προκαλούν στύση, όπως είναι το συναίσθημα αλλά και η σεξουαλική,  ερωτική πρόκληση-επιθυμία. Μια σειρά από καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική διάθεση και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την στυτική δυσλειτουργία είναι:

  • Η κατάθλιψη, το άγχος ή άλλες ψυχικές καταστάσεις
  • Στρες
  • Σχέσεις και προβλήματα που οφείλονται στο στρες, την κακή επικοινωνία στη σχέση ή άλλες ανησυχίες σε διάφορα επίπεδα.

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί ως πρόβλημα σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού όλων των ηλικιών καθώς και των κοινωνικοοικονομικών ομάδων και των μορφωτικών επιπέδων. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται περιστασιακά και παρέρχεται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ταλαιπωρεί τον άντρα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία ουσιαστικά προκύπτει, όταν ο άντρας αγχώνεται. Το άγχος δυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ομαλής λειτουργίας του σώματος αλλά κυρίως την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης.

Η στιγμή όμως που κάθε άντρας αγχώνεται, διαφέρει αυτή κατά περίπτωση. Ένας άντρας μπορεί να αγχώνεται κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών σταδίων της ερωτικής πράξης, ενώ κάποιος άλλος να νιώθει ότι το άγχος του κορυφώνεται στα επόμενα στάδια, όπως κατά τη στιγμή της διείσδυσης ή πριν από τη διείσδυση ή και κατά τη διάρκεια της διείσδυσης.

Στυτική δυσλειτουργία: Ένα σημάδι των καρδιακών παθήσεων;

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι και να αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο προειδοποίησης των καρδιοπαθειών. Μελετώντας και κατανοώντας τη σχέση των δύο αυτών καταστάσεων μπορεί να προβλεφθεί αλλά και να αντιμετωπισθεί μία καρδιοπάθεια, πριν εξελιχθεί σε μία «πολύ σοβαρή» κατάσταση. Ομοίως, εάν πάσχετε από κάποιου τύπου καρδιοπάθεια- καρδιακή νόσο, τότε η σωστή θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει και να επιλύσει το πρόβλημα σας με τη στυτική δυσλειτουργία.

Απόφραξη και θρόμβωση αρτηριών.Όταν η στυτική δυσλειτουργία και η καρδιοπάθεια «συναντιούνται» Ορισμένοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση (είναι εκφυλιστική πάθηση των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών, η οποία προσβάλλει μεγάλες αλλά και μικρές ηλικίες. Προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Οι μικρότερες αρτηρίες στο σώμα, όπως αυτές του πέους, είναι οι πρώτες οι οποίες θρομβώνονται . Η αθηρωματική πλάκα μειώνει τη ροή του αίματος στο πέος, καθιστώντας δύσκολη μια φυσιολογική στύση. Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ,λοιπόν, μια «προειδοποίηση» για αρτηριοσκλήρυνση, μία κατάσταση που μπορεί όμως να προσβάλλει ακόμα και μεγαλύτερες αρτηρίες, που τροφοδοτούν την καρδιά σας και άλλα όργανα. Η αθηροσκλήρωση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας και άλλων προβλημάτων, όπως είναι το ανεύρυσμα ,το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αγγειοπάθεια, για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι άνδρες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων που προκαλούνται από την περιορισμένη ροή αίματος.

Υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστεριναιμία): Η αυξημένη τιμής της LDL, λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, (κακή χοληστερόλη), μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση-αθηρωμάτωση.

Καπνιστής: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης. Επίσης, επηρεάζει άμεσα και την ικανότητά για μία φυσιολογική στύση και στυτική λειτουργία.

Υπέρταση: Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούνται και εξελίσσονται βλάβες των αγγείων λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ η κατάσταση αυτή επιταχύνει και τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης.

Έχοντας ένα μέλος της οικογένειας με τις καρδιοπάθεια: Είναι πιο πιθανό και υπάρχει προδιάθεση στο να αναπτυχθεί στυτική δυσλειτουργία εφόσον υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού, όπως αδέλφια ή γονέας με καρδιακή νόσο από τη νεαρή ηλικία.

Η ηλικία σας: Όταν εμφανισθούν στοιχεία στυτικής δυσλειτουργίας σε νεότερη ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Στους άντρες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών ,που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, η επικινδυνότητα ανάπτυξης καρδιοπάθειας αποτελεί σημαντικό προγνωστικό κριτήριο σε σχέση με τους μεγαλύτερους των 70 ετών στους οποίους η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί προγνωστικό δείκτη.

Το υπερβολικό βάρος: Στον υπέρβαρο ή παχύσαρκο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιοπαθειών αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας που οφείλεται σε αθηροσκλήρωση, αλλά και σε διάφορους άλλους λόγους.

Η κατάθλιψη: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιοπαθειών και στυτικής δυσλειτουργίας.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει πως μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων (risk of heart disease), τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως π.χ. είναι η άσκηση, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σας ή η απώλεια βάρους. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να βελτιώσουν την υγείας σας αλλά και τη στύση σας. Αν υπάρχουν πιο σοβαρές ενδείξεις "κινδύνου" τότε μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή και θεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία στη στυτική δυσλειτουργία

Η συζήτηση με τον ειδικό ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή αντιμετώπισης στους άνδρες εκείνους με άγχος ή στρες τα οποία σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα στις σχέσεις, στον εργασιακό χώρο, στα οικονομικά ζητήματα καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη στρεσογόνο κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Συζητώντας και εξωτερικεύοντας, στον ειδικό, τις ανησυχίες και τους παράγοντες εκείνους που «στρεσάρουν», θα μπορούσε να περιοριστεί το άγχος που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να προταθούν πολλαπλές επιλογές επίλυσης του προβλήματος.

Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία

Οι άνδρες πλέον μπορούν και έχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων εκείνων που αφορούν τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν σκευάσματα τα οποία μπορεί να λαμβάνονται από το στόμα, να εισάγονται διουρηθρικά ή να ενίονται στο πέος.

Τα πρώτα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5 inhibitors) όπως είναι:

  • Σιλδεναφίλη
  • Ταδαλαφίλη
  • Υδροχλωρική βαρδεναφίλη
  • Αβαναφίλη

Αν τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα δεν βελτιώνουν την ποιότητα της στύσης, ή δεν είναι ασφαλής η λήψη τέτοιων φαρμάκων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την χορήγηση των ενδοπεικών εγχύσεων.

  • Χειρουργική αποκατάσταση

Αν όλες οι άλλες θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία αποτύχουν, τότε μπορεί να προταθεί η χειρουργική επέμβαση όπως είναι :

  • Η τοποθέτηση πεικής πρόθεσης δηλαδή ενός εμφυτεύματος στο πέος
  • Η χειρουργική αποκατάσταση των αγγείων (vascular reconstruction surgery) του πέους που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος ή τη μείωση/αποκατάσταση της φλεβικής διαφυγής
Τα 4 βήματα της γυναίκας που “λύνουν” τα προβλήματα του άνδρα
  1. Να τον ενθαρρύνει και να αναγνωρίζει την ανάγκη του για σεξουαλική επαφή και ερωτική ικανοποίηση
  2. Να του δείχνει ότι η πρόβλημά του δεν τον "ξόφλησε" σεξουαλικά και με το κάλεσμά της να ενισχύει τη σωστή ιατρική θεραπεία της νόσου, με την παράλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση της σεξουαλικής διαταραχής.
  3. Να αισθάνεται τη παρουσία της ως επιθυμητή και θελκτική από τον σύντροφό της, κάτι που ο ίδιος το χρειάζεται και που τον κάνει να νιώθει επιθυμητός και σεξουαλικά ακμαίος.
  4. Να μην του κόβει τα φτερά στην ερωτική διάθεση που εκείνος εκφράζει και να μην τον κάνει να αισθάνεται ότι η σεξουαλική του επιθυμία είναι μία «νοσηρή πολυτέλεια»
Η Δυσλειτουργία της Στύσης Θεραπεύεται

Η συντριπτική ,λοιπόν,πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθούν αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εξιδικευμένων στο χώρο ιατρών. Ο Ειδικός Ουρολόγος Ανδρολόγος μπορεί να ταυτοποιήσει το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας έχοντας στα χέρια του τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να βοηθήσει εσάς και τη σύντροφό σας.

Δείτε επίσης  Κρουστικά κύματα στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας 
Κλείστε ραντεβού για τα Ιατρεία Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

    One Response

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.