Γενική εξέταση ούρων

Γενική εξέταση ούρων

Ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων πριν από την ούρηση

Συχνά εκκρίσεις, που στον άντρα μπορεί να προέρχονται από τον ερεθισμό της βαλάνου και στη γυναίκα από τον κόλπο, αναμειγνύονται με τα ούρα στο διάστημα της ούρησης και τότε η μικροσκοπική εξέταση, γενική ούρων, δίνει ευρήματα που μπορεί να μην αντιστοιχούν σε ανάλογη πάθηση του ουροποιητικού συστήματος. Αυτή η πιθανότητα αποφεύγεται αν πριν την ούρηση γίνει καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Η περιοχή συνέχεια σκουπίζεται με μία καθαρή πετσέτα οπότε μετά μπορεί να δοθεί το δείγμα.

Ο σωστός τρόπος συλλογής των ούρων

  • Στον άντρα, όταν υπάρχει υποψία φλεγμονής της ουρήθρας ή του προστάτη, η συλλογή των ούρων θα πρέπει να γίνεται σε δύο δοχεία. Στο πρώτο συλλέγονται τα αρχικά ούρα από την αρχή της ούρησης και στο δεύτερο τα ούρα της υπόλοιπης ούρησης, ενώ τα δείγματα εξετάζονται χωριστά.
  • Στη γυναίκα, η αρχική ποσότητα των ούρων απορρίπτεται και η συλλογή τους αρχίζει από το μέσο της ούρησης.

Η εξέταση των ούρων πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την ούρηση

Ο λόγος είναι διότι επειδή διάφορα παθολογικά ευρήματα καταστρέφονται, αν τα ούρα μείνουν έστω και λίγες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσαν να χαθούν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενή.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται στα ούρα της πρωινής ούρησης

Τα πρωινά ούρα είναι πιο πυκνά συνεπεία της νυκτερινής στέρησης υγρών. Η κλασσική γενική εξέταση των ούρων περιλαμβάνει την εξέταση ορισμένων φυσικών χαρακτηριστικών, τη χημική ανάλυση, τη μικροσκοπική εξέταση καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά των ούρων.

Αιματουρία μακροσκοπική και μικροσκοπική

Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική αιματουρία, είτε όταν τα ερυθρά  αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα φαινόμενο παθολογικό, που πρέπει επισταμένα να ελέγχεται για τον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων ή την αντιμετώπισή τους.

Στην Ιατρική η παρουσία αίματος στα ούρα χαρακτηρίζεται ως αιματουρία. Αν είναι ορατή με το μάτι ονομάζεται μακροσκοπική αιματουρία ενώ αν φαίνεται μόνο με το μικροσκόπιο (στη γενική ούρων) μικροσκοπική.

Η αιματουρία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς μπορεί να είναι σημάδι για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών από τα νεφρά και ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα. Ακόμα, και ένα επεισόδιο αιματουρίας μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη διάγνωση κάποιας νόσου και δε πρέπει να αγνοηθεί.

 

Ραντεβού στα Ιατρεία μας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

     

    Δείτε επίσης

    Κρουστικά κύματα

    Στυτική δυσλειτουργία 

    Θεραπεία της Προστατίτιδας 

    Πρόωρη εκσπερμάτιση

    Κάμψεις πέους 

    Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία

     

     

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.