Παθήσεις του προστάτη αδένα

 

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών, περιλαμβανομένων και των ανδρών, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα στο εξωτερικό περιβάλλον από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους.

Το βάρος του προστάτη είναι περίπου 15gr και έχει σχήμα καρυδιού. Ο προστάτης περιέχει μερικούς ομαλούς μυς που βοηθούν στο να αποβάλλεται το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.

Ο ρόλος του προστάτη είναι να παράγει και να παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτωση. Το υγρό αυτό βοηθά στη μεταφορά και τη διατροφή του σπέρματος και με τον τρόπο αυτό βοηθά τη διαδικασία της σύλληψης.

Ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου), γι’ αυτό και η πιο απλή εξέτασή του είναι η δακτυλική εξέταση (ψηλάφηση) μέσω του ορθού.

Οι παθήσεις του προστάτη αρχικά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις όπου η πάθηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση, κατά την οποία θα αφαιρεθεί ο ιστός που προκάλεσε τη διόγκωση του προστάτη.

Πηγή wikipedia

Ο άντρας πρέπει να εξετάζεται μία φορά τον χρόνο

Προστατίτιδα κυστίτιδα και θεραπεία

Ερωτήσεις που αφορούν τον προστάτη αδένα

Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler

Green light laser στον προστάτη αδένα

Πρόληψη και διατροφή στον καρκίνο του προστάτη

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

A WordPress.com Website.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: