Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 50 χρόνων ενώ μπορεί να παρουσιασθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Aπό την ηλικία των 40-50 ετών αρχίζει ο προστάτης αδένας και διογκώνεται κάτω από την επίδραση μίας ορμόνης (της λεγόμενης ανδρικής ορμόνης ) της τεστοστερόνης. 

Μηχανισμός

H διόγκωση του προστάτη γίνεται σταδιακά και προοδευτικά, γι’ αυτόν το λόγο και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο έντονα. Όταν ο άνδρας επιθυμεί να ουρήσει ο προστάτης παρεκτοπίζεται με σκοπό φυσικά την ελεύθερη ούρηση. Όπως γίνεται αντιληπτό αρχίζει να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία) κι αυτό διότι ο διογκωμένος προστάτης εμποδίζει, λόγω των διαστάσεών του ,την ελεύθερη ούρηση προς τα έξω, αφού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη. 

Συμπτώματα

Διάγνωση

Οι κυριότερες εξετάσεις ελέγχου της υπερπλασίας του προστάτη είναι κατά βάση τρείς:

Η αντιμετώπιση στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

TURP-instrument

Η κλασική διουρηθρική προστατεκτομή TURP και η πλάσμα-εξάχνωση του προστάτη αδένα TURis αποτελούν τις τεχνικές εκείνες οι οποίες βασίζονται στην παροχή ενέργειας, θερμότητας και μέσω αυτής της τεχνικής αφαιρείται ο προστάτης αδένας τμηματικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται τομή καθότι η προσπέλαση γίνεται διουρηθρικά.

Κατά αυτόν τον τρόπο ο ασθενής ,αν και εφόσον λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή, και από την στιγμή που αφαιρείται ο προστάτης αδένας, δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνει κάποιο φάρμακο.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι ,ανάλογα φυσικά του μέγεθους του προστάτη αδένα σύντομη. Η διουρηθρική προστατεκτομή με την μέθοδο TURis θεωρείται μία σχετικά ανάιμακτη διαδικασία από την στιγμή που στον ίδιο χρόνο ο προστάτης αδένας "εξαχνώνεται"

Η αναισθησία είναι συνήθως ραχιαία ή επισκληρίδιος (δηλαδή ο ασθενής είναι ξύπνιος) χωρίς φυσικά να αισθάνεται απολύτως τίποτα.

Επιπλοκές ιδιαίτερες δεν υπάρχουν. Αν επιλεγεί από τον χειρουργό η τεχνική TURP τότε ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε 1 ημέρα, ενώ στην TURis ίσως και νωρίτερα. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον γιατρό σας.

Η υπερπλασία του προστάτη αδένα είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση στον άντρα. Είναι καλό και σωστό να αντιμετωπίζεται, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας.

 

Ραντεβού στα Ιατρεία μας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

     

    Δείτε επίσης

    Κρουστικά κύματα

    Στυτική δυσλειτουργία 

    Θεραπεία της Προστατίτιδας 

    Πρόωρη εκσπερμάτιση

    Κάμψεις πέους 

    Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία

     

     

     

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.