PSA test

PSA test

Ειδικό προστατικό αντιγόνο , PSA test

Το τεστ μετρά την ποσότητα του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας.

Παράγεται τόσο από καρκινικό όσο και από μη καρκινικό ιστό στον προστάτη, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες.

Που βρίσκεται

Βρίσκεται κυρίως στο σπέρμα, το οποίο παράγεται επίσης στον προστάτη. Μικρές ποσότητες PSA κυκλοφορούν συνήθως στο αίμα.

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα PSA που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, πολλές άλλες καταστάσεις, όπως ο διευρυμένος ή φλεγμονώδης προστάτης, μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα. Επομένως, ο προσδιορισμός του τι σημαίνει υψηλή βαθμολογία PSA μπορεί να είναι περίπλοκος.

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με τον έλεγχο PSA .

Για να αποφασίσετε εάν θα κάνετε μια εξέταση PSA , συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και σταθμίζοντας τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Το PSA test κυκλοφορεί στο αίμα.

Ο προστάτης αδένας εκκρίνει τη γλυκοπρωτεΐνη αυτή, PSA test η οποία ρευστοποιεί το σπέρμα, επιτρέποντας έτσι στα σπερματοζωάρια την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους. Επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάλυση της τραχηλικής βλέννης, επιτρέποντας έτσι την είσοδο του σπέρματος στον κόλπο της γυναίκας.

Το τεστ PSA είναι μόνο ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο για πρώιμα σημάδια καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη κοινή εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου, που συνήθως γίνεται εκτός από μια εξέταση PSA , είναι η ψηφιακή εξέταση του ορθού.

Τέσσερις καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν την τιμή 

Ποια είναι η φυσιολογική τιμή του PSA;

Το PSA αυξάνεται με την ηλικία, τον όγκο του προστάτη, την προστατίτιδα και τον καρκίνο του προστάτη.Θα πρέπει, λοιπόν, να εκτιμηθούν όλα αυτά τα στοιχεία και ανάλογα να διαπιστωθεί η ορθότητα της τιμής του PSA. Tο PSA μπορεί να υπολογισθεί με μία απλή εξέταση αίματος.

«Φυσιολογικό» εύρος τιμών PSA (ng/ml)

40 – 49 0 – 2,5 ng/ml

50 – 59 0 – 3,5 ng/ml

60 – 69 0 – 4,5 ng/ml

70 – 79 0 – 6,5 ng/ml

Ραντεβού στα Ιατρεία μας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

     

    Δείτε επίσης

    Κρουστικά κύματα

    Στυτική δυσλειτουργία 

    Θεραπεία της Προστατίτιδας 

    Πρόωρη εκσπερμάτιση

    Κάμψεις πέους 

    Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία

     

     

    One Response

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.