Αφαίρεση του προστάτη αδένα με laser

Γράφει ο Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος Χειρουργός Ουρολόγος και Ανδρολόγος

Η διουρηθρική θερμοθεραπεία μικροκυμάτων (TUMT) και η διουρηθρική  προστατεκτομή Needle Ablation (TUNA) αποτελούν δύο τεχνικές οι οποίες βασίζονται στην παροχή ενέργειας, θερμότητας και μέσω αυτής της τεχνικής αφαιρείται ο προστάτης αδένας.

Στόχος της θεραπείας είναι να προκαλέσει ιστική  αφαίρεση με την τεχνική της συρρίκνωσης, εξάχνωσης του προστάτη κι έτσι λοιπόν ο άνδρας απαλάσσεται από τα συμπτώματα.

Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα.

Νεότερες τεχνικές εφαρμογές προστατεκτομής, όπως είναι το λέιζερ, έχουν εμφαν

ιστεί στην Ουρολογία τα τελευταία 5-10 χρόνια, αρχής γενομένης της τεχνικής VLAP με την συμμετοχή των YAG. Μία παρόμοια τεχνική που ονομάζεται φωτοεπιλεκτική εξάτμιση ή απλούστερα εξάχνωση του προστάτη με την χρήση του PVP ή των GreenLight λέιζερ έχουν εμφανιστεί πολύ πρόσφατα κι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επίσης μία ακόμη εφαρμογή  της χρήσης Laser στον προστάτη (HoLAP) έχει επίσης όλο και μεγαλύτερης αποδοχής σε όλο τον κόσμο. Η χρήση του Laser Enucleation (HoLEP) αποτελεί άλλη μία καινοτομία στην αφαίρεση του προστάτη αδένα συνήθως σε μεγαλύτερους σε όγκο προστάτες όπου θα έπρεπε ο Ουρολόγος να προβεί σε ανοικτή προστατεκτομή.

κατάλογος

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης  Αιματουρία - θηλώματα στην ουροδόχο κύστη και αποκατάσταση ‬

images1Τί είναι τα κονδυλώματα ;  Είναι μικρές διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα εικ.1 . Η αιτία τους είναι ο ιός HPV. Έχουν διαπιστωθεί 50 περίπου διαφορετικά στελέχη και μερικά από αυτά προκαλούν διογκώσεις στο σώμα. Εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας και πολλές φορές γύρω από τον πρωκτό και το περίνεο. Αυτά είναι τα γεννητικά κονδυλώματα.