Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler

Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler

Ο καρκίνος του προστάτη αδένα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στον άντρα μετά την ηλικία των 50 χρόνων. Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα. Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler είναι μία εξέταση που μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες.

Ο προσδιορισμός του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), η δακτυλική (DRE) δια του ορθού εξέταση καθώς και ο διορθικός υπέρηχος (TRUS), δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκινώματος.

Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler
Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler
Σκοπός:

Η χρήση του TRUS ( Καρκίνος του προστάτη, διάγνωση με το διορθικό έγχρωμο Doppler ) έχει πλέον καθιερωθεί στην κατευθυνόμενη βιοψία του προστάτη. Σκοπός της μελέτης είναι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του διορθικού έγχρωμου Doppler σε σχέση με τον TRUS, όσον αφορά την πιο εύστοχη λήψη ιστοτεμαχίων, από περιοχές που προστάτη ύποπτες για κακοήθεια που με τον TRUS δεν διακρίνονται.

Υλικό και μέθοδος:

Εξετάσθηκαν 105 ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών (μέσος όρος 59) με αυξημένη τιμή PSA (>4ng/ml) και DRE ύποπτη ή κλινικά θετική για κακοήθεια. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε βιοψία των 12 σημείων και στη συνέχεια με τη βοήθεια του TRUS αρχικά και μετά με το έγχρωμο Doppler ελήφθησαν ιστοτεμάχια και από τις ύποπτες περιοχές.

Αποτελέσματα:

Καρκίνος στον προστάτη επιβεβαιώθηκε σε 30 ασθενείς (28,5%). Στους 29 ασθενείς εντοπίστηκε με τη βοήθεια του έγχρωμου Doppler, ενώ στους 20 ασθενείς με τον TRUS. Επίσης, σε 9% των ασθενών με αρνητική βιοψία που υποβλήθηκαν σε δεύτερη βιοψία ανευρέθη καρκίνος με τη βοήθεια του έγχρωμου Doppler.

Συμπέρασμα:

Η σύγκριση των δύο διαγνωστικών μεθόδων αποδεικνύει την υπεροχή του διορθικού έγχρωμου Doppler σε σχέση με τον TRUS σε ποσοστό που ξεπερνά τουλάχιστον το 31,03%.

Προτείνουμε, λοιπόν, τη χρήση του έγχρωμου Doppler στη βιοψία του προστάτη, απ’ τη στιγμή που διαφαίνεται να προσεγγίζει περισσότερο την εύστοχη βιοψία από τις περιττές ή επαναλαμβανόμενες βιοψίες του προστάτη.

Δείτε επίσης τα παρακάτω ενδιαφέροντα άρθρα

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.