Μη επεμβατικό τεστ ούρων στον καρκίνο του προστάτη

Μη επεμβατικό τεστ ούρων στον καρκίνο του προστάτη

Ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ενός απλού, μη επεμβατικού τεστ βιοψίας υγρού που ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη από το RNA και άλλες συγκεκριμένες μεταβολικές χημικές ουσίες στα ούρα. Μια περιγραφή των ευρημάτων τους εμφανίζεται στο τεύχος της 28ης Φεβρουαρίου 2020 του περιοδικού Scientific Reports. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή είναι μια απόδειξη αρχής για τη δοκιμή ούρων και πρέπει να επικυρωθεί σε πρόσθετες, μεγαλύτερες μελέτες πριν είναι έτοιμη για κλινική χρήση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το RNA σε βάθος προσδιορισμό αλληλουχίας και φασματομετρία μάζας για να εντοπίσουν ένα προηγουμένως άγνωστο προφίλ RNAs και διατροφικών υποπροϊόντων, γνωστών ως μεταβολιτών, μεταξύ 126 ασθενών και υγιών, φυσιολογικών ατόμων. Η ομάδα περιελάμβανε 64 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, 31 με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ασθενείς με προστατίτιδα και 31 υγιείς ανθρώπους με καμία από αυτές τις καταστάσεις. Το RNA μόνο του δεν ήταν αρκετό για τον θετικό προσδιορισμό του καρκίνου, αλλά η προσθήκη μιας ομάδας μεταβολιτών ειδικών για την ασθένεια παρείχε διαχωρισμό του καρκίνου από άλλες ασθένειες.
analysis-background-bacteria-2280547-1-200x300
"Μια απλή και μη επεμβατική δοκιμή ούρων για τον καρκίνο του προστάτη θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου στη διάγνωση. Οι βιοψίες ιστών είναι επεμβατικές και καμιά φορά δύσκολες επειδή συχνά "χάνουν" καρκινικά κύτταρα και οι υπάρχουσες δοκιμές, όπως η αύξηση του PSA (ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο), δεν είναι πολύ χρήσιμο στον εντοπισμό του καρκίνου ", λέει ο Ranjan Perera, Ph.D., ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Ο Perera είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας RNA στο Νοσοκομείο Παιδιών Johns Hopkins, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Johns Hopkins All Cancer Cancer & Blood Disorders Institute και στο Johns Hopkins All Children Institute for Fundamental Biomedical Research, και αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel.
"Ανακαλύψαμε ειδικές για τον καρκίνο αλλαγές στο RNA του ουροποιητικού και τους μεταβολίτες που - εάν επιβεβαιωθούν σε μια μεγαλύτερη, ξεχωριστή ομάδα ασθενών - θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε μια ουρολογική εξέταση για καρκίνο του προστάτη στο μέλλον", λέει ο Bongyong Lee, Ph.D ., ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Καρκίνου και Διαταραχών του Αίματος.
Πηγή : Υλικά που παρέχονται από την Johns Hopkins Medicine. 

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Ιατρείο Θεσσαλονίκης – Τηλ. 2310278229
  • Ιατρείο Αθήνας – Τηλ. 6976673977

e-mail: huot.surgeons@gmail.com

            https://www.instagram.com/petros_thanos/   0