Κάπνισμα, στυτική δυσλειτουργία: Ένα σημάδι των καρδιακών παθήσεων;

Τον 16ο αιώνα οι Ισπανοί έφεραν στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο την γνώση αλλά και την καλλιέργεια του καπνού. Κατά την περίοδο ,λοιπόν, εκείνη εξαπλώθηκε ταχύτατα σ’όλον τον κόσμο, ενώ η αρνητική επίδραση του καπνού στην υγεία του ανθρώπου ήταν άγνωστη. Από το 1950 ξεκίνησαν και οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις και οι σχέση φυσικά αυτών με το κάπνισμα. To κάθε τσιγάρο περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ενώσεις εκ των οποίων οι τουλάχιστον 600 ουσίες είναι τοξικές κι επιβλαβείς για την υγεία. Το 87% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται με κάπνισμα. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν πρώην καπνιστές. Τουλάχιστον 1.500.000 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως ετησίως κυρίως νέοι. Στην Ελλάδα 7.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με την μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα ,σε ηλικίες κάτω των 45 ετών, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου, προκαλώντας μεγαλύτερη θνητότητα από εκείνη, που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
  
Το κάπνισμα σχετίζεται κυρίως με τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων: καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κακοήθειες, ενώ τρεις είναι και οι πιο γνωστές , οι πιο βλαβερές ουσίες στην υγεία του ανθρώπου : η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα

Η στυτική δυσλειτουργία  μπορεί να είναι και να αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο προειδοποίησης των καρδιοπαθειών. Μελετώντας και κατανοώντας τη σχέση των δύο αυτών καταστάσεων μπορεί να προβλεφθεί αλλά και να αντιμετωπισθεί μία καρδιοπάθεια, πριν εξελιχθεί σε μία «πολύ σοβαρή» κατάσταση. Ομοίως, εάν πάσχετε από κάποιου τύπου καρδιοπάθεια- καρδιακή νόσο, τότε η σωστή θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει και να επιλύσει το πρόβλημα σας με τη στυτική δυσλειτουργία.

Απόφραξη και θρόμβωση αρτηριών.Όταν η στυτική δυσλειτουργία και η καρδιοπάθεια συναντιούνται

Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση (είναι εκφυλιστική πάθηση των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών, η οποία προσβάλλει μεγάλες αλλά και μικρές ηλικίες. Προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων,εικ. 1.). Οι μικρότερες αρτηρίες στο σώμα, όπως αυτές του πέους, είναι οι πρώτες οι οποίες θρομβώνονται . Η αθηρωματική  πλάκα μειώνει τη ροή του αίματος στο πέος, καθιστώντας δύσκολη μια  φυσιολογική στύση. Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ,λοιπόν, μια «προειδοποίηση» για αρτηριοσκλήρυνση, μία κατάσταση που μπορεί όμως να προσβάλλει ακόμα και μεγαλύτερες αρτηρίες, που τροφοδοτούν την καρδιά σας και άλλα όργανα. Η αθηροσκλήρωση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας και άλλων προβλημάτων, όπως είναι το ανεύρυσμα ,το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αγγειοπάθεια, για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ορισμένοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι άνδρες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων που προκαλούνται από την περιορισμένη ροή αίματος.

Υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστεριναιμία): Η αυξημένη τιμής της LDL, λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, (κακή χοληστερόλη), μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση-αθηρωμάτωση.

Καπνιστής: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης. Επίσης, επηρεάζει άμεσα και την ικανότητά για μία φυσιολογική στύση και στυτική λειτουργία.

Υπέρταση: Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούνται και εξελίσσονται βλάβες των αγγείων λόγω της  υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ η κατάσταση αυτή επιταχύνει και τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης.

Έχοντας ένα μέλος της οικογένειας με τις καρδιοπάθεια: Είναι πιο πιθανό και υπάρχει προδιάθεση στο να αναπτυχθεί στυτική δυσλειτουργία εφόσον υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού, όπως αδέλφια ή γονέας με καρδιακή νόσο από τη νεαρή ηλικία.

Η ηλικία σας: Όταν εμφανισθούν στοιχεία στυτικής δυσλειτουργίας σε νεότερη ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Στους άντρες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών ,που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, η επικινδυνότητα ανάπτυξης καρδιοπάθειας  αποτελεί σημαντικό προγνωστικό κριτήριο σε σχέση με τους μεγαλύτερους των 70 ετών στους οποίους η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί προγνωστικό δείκτη.

Το υπερβολικό βάρος: Στον υπέρβαρο ή παχύσαρκο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιοπαθειών αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας που οφείλεται σε αθηροσκλήρωση, αλλά και σε διάφορους άλλους λόγους.

Η κατάθλιψη: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιοπαθειών και στυτικής δυσλειτουργίας.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει πως μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων (risk of heart disease), τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως π.χ. είναι η άσκηση, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σας ή η απώλεια βάρους. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να βελτιώσουν την υγείας σας αλλά και τη στύση σας. Αν υπάρχουν πιο σοβαρές ενδείξεις "κινδύνου" τότε  μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή και θεραπεία.

Πηγή Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια