Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV

Ο HPV (Human papilloma virus, Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA (dsDNA) και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων και ορισμένων ζώων. Σύμφωνα με τους Bernard και συνεργάτες (2010) μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων (PV) από τους οποίους οι 120 υπότυποι προσβάλουν τον ανθρωπο -ιος HPV, και περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδώμενοι.

Πολλές πληροφορίες για τον ιό HPV αφορούν τις γυναίκες, από την στιγμή που ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αλλά ο ιός HPV στους άνδρες μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό για τους άνδρες να κατανοήσουν πώς να μειώσουν τους κινδύνους μόλυνσης από τον HPV.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του άντρα να εμφανίσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων, αν και οι καρκίνοι αυτοί δεν είναι συνήθεις. Ο ιός HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει κονδυλώματα στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες.

Περισσότεροι από τους μισούς άντρες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα στις Η.Π.Α. θα έχουν HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Κίνδυνοι της μόλυνσης από τον ιό HPV στους άνδρες

Μερικοί από τους τύπους HPV που σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του πρωκτού ή του πέους στους άνδρες. Και οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου είναι σπάνιοι, ειδικά σε άνδρες με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εκτιμά ότι το 2020, περίπου 2.200 άνδρες στις Η.Π.Α. θα διαγνωστούν με καρκίνο του πέους και 2.690 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του πρωκτού.

Ο κίνδυνος πρωκτικού καρκίνου είναι περίπου 17 φορές υψηλότερος στους σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες απ´ ό,τι στους άνδρες που κάνουν σεξ μόνο με τις γυναίκες. Οι άνδρες που έχουν HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) AIDS, βρίσκονται επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Οι περισσότεροι καρκίνοι που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών, σχετίζονται με τον HPV. Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι που σχετίζονται με τον ιό HPV που βρίσκονται σε άνδρες ενώ περισσότεροι από 13.000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στους άνδρες κάθε χρόνο. Άλλοι τύποι ιού HPV σπάνια προκαλούν καρκίνο στους άνδρες, αλλά προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Σε κάθε δεδομένο χρονικό σημείο, περίπου το 1% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών στις Η.Π.Α. θα έχει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Τα συμπτώματα του HPV στους άνδρες

Οι τύποι HPV υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα σε άνδρες ή γυναίκες. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε με χαμηλού κινδύνου στελέχη HPV που προκαλούν κονδυλώματα αλλά όχι καρκίνο.

Δοκιμές για μόλυνση από HPV σε άνδρες

Για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων στους άντρες, ο γιατρός Ουρολόγος Ανδρολόγος ή Δερματολόγος θα ελέγξει οπτικά δηλαδή κλινικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων ενός άντρα για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κονδυλώματα. Μερικές φορές το φυσιολογικό δέρμα αναγνωρίζεται λανθασμένα ως να είναι κονδυλώματα. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ρουτίνας για τους άνδρες να ελέγχουν για υψηλού κινδύνου στελέχη HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Θεραπείες για μόλυνση από HPV σε άνδρες

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για μόλυνση από HPV στους άνδρες όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αντ 'αυτού, οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τον ιό HPV. Όταν εμφανίζονται κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες θεραπείες. Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια ειδική αλοιφή-κρέμα στο σπίτι. Επίσης ο ουρολόγος ανδρολόγος μπορεί να αφαιρέσει χειρουργικά να «παγώσει» κρυοθεραπεία ή να καυτηριάσει με την χρήση laser τα κονδυλώματα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων αποθαρρύνεται από ορισμένους γιατρούς, επειδή τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν και να εξαφανισθούν από μόνα τους. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χρόνος για να εμφανιστούν όλα τα κονδυλώματα.

Πώς να διαχειριστείτε τον HPV σε μια σχέση

Εάν ο μακροχρόνιος σεξουαλικός σύντροφος ενός άνδρα έχει HPV, οι πιθανότητες είναι μεγάλες της μετάδοσης HPV. Ο ιός στους άνδρες μπορεί να αντιμετωπισθεί από το σώμα πιο εύκολα από ό, τι στις γυναίκες. Οι τύποι HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα υγείας για έναν ετεροφυλόφιλο άντρα που έχει σεξουαλική επαφή με μια γυναίκα που έχει μολυνθεί από HPV. Εάν ένας σύντροφος έχει HPV, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν κάνει σεξ με κάποιον άλλο πρόσφατα. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής στο σώμα για χρόνια χωρίς να προκαλέσει αισθητά συμπτώματα.

Πώς να αποτρέψετε την εξάπλωση του HPV

Η αποχή είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης HPV. Ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί να μειωθεί εάν ένα άτομο έχει σεξουαλική επαφή μόνο με ένα άτομο που δεν είναι μολυσμένο και το οποίο είναι επίσης μονογαμικό. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης HPV, οι άνδρες μπορούν επίσης να περιορίσουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων.

Τα προφυλακτικά μπορεί να παρέχουν κάποια προστασία από τη μετάδοση HPV. Δυστυχώς, δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αφού ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής δέρματος με δέρμα. Ο ιός μπορεί ακόμη να μολύνει το δέρμα που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό.

Σε μια πρόσφατη μελέτη νεαρών γυναικών που είχαν πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα, εκείνοι των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κάθε φορά που έκαναν σεξ είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν λοίμωξη από τον HPV από ό, τι οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό λιγότερο από το 5% .

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.