Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.)

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.)

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.), ονομάζονται οι παθολογικές εκείνες καταστάσεις κατά τις οποίες μεταφέρονται, μεταδίδονται νοσήματα με το σεξ από τον έναν ερωτικό σύντροφο στον άλλον με την σεξουαλική επαφή. 

Χλαμύδια  

Τα χλαμύδια είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορεί να έχουν μεταδοθεί, όμως σ’ ένα μεγάλο ποσοστό δε δίνουν κάποια κλινική εικόνα, ούτε όμως και κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα. Στις περιπτώσεις εκείνες όμως που υπάρχουν βλεννώδεις εκκρίσεις, καύσος κατά την ούρηση ή και κατά μήκος της ουρήθρας, αίμα ή και πόνος κατά διαστήματα θα πρέπει ο γιατρός να ελέγχει το ενδεχόμενο ύπαρξης των χλαμυδίων.

Ειδικότερα ο άνδρας θα πρέπει να εξετάσει τα γεννητικά του όργανα όπως όρχεις, επιδιδυμίδεςκαι προστάτη αδένα. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική, συνήθως αντιβίωση.

Γονόρροια (Βλεννόροια)  

Μπορεί να παρουσιάζεται έξοδος εκκρίματος από την ουρήθρα, καύσος κατά την ούρηση ή να μην υπάρχουν και καθόλου συμπτώματα. Όπως και στα χλαμύδια έτσι και στην γονόρροια όσον αφορά τον άνδρα θα πρέπει να εξετάζεται κλινικά από τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο και να δίδεται μεγάλη βαρύτητα στην γονιμότητά του καθ’ ότι προσβάλλει τις γεννητικές περιοχές. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική, συνήθως αντιβίωση.

Σύφιλη 

Στη σύφιλη ο γιατρός μπορεί κλινικά να διαπιστώσει έλκη συνήθως στις γενετικές περιοχές ή και αλλού όπως στα άνω άκρα, χέρια ή κάτω άκρα, πόδια. Να τονίσουμε πως η κατάσταση μπορεί να είναι ασυμπτωματική αναλόγως του σταδίου που βρίσκεται η νόσος. Στα αρχικά στάδια η ασθένεια είναι αντιμετωπίσιμη συντηρητικά.

Ηπατίτιδα Β 

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να εμφανισθεί με συμπτώματα όπως είναι η ναυτία, ο πυρετός, τα κοιλιακά άλγη, οι διαρροϊκές κενώσεις, ο ίκτερος και άλλα. Πολλές φορές τα συμπτώματα απουσιάζουν, ενώ ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β είναι αποτελεσματικός.

HIV-AIDS 

To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (αγγλικά: acquired immune deficiency syndrome‎, συντομογρ. AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Γενετήσιος έρπης

Ο γενετήσιος έρπης χαρακτηρίζεται από εξανθήματα και ίσως πόνο κατά την ούρηση, ενώ, μπορεί να συνυπάρχει και κνησμός (φαγούρα).Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μειώνουν τα συμπτώματα .

Κονδυλώματα

Eίναι μικρές διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα. Η αιτία τους είναι ο ιός HPV. Έχουν διαπιστωθεί 50 περίπου διαφορετικά στελέχη και μερικά από αυτά προκαλούν διογκώσεις στο σώμα. Εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας  και πολλές φορές γύρω από τον πρωκτό και το περίνεο. Στις γυναίκες η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την τοπική χρήση ενός διαλύματος της ποδοφυλλοτοξίνης για μερικές εβδομάδες. Στους άνδρες μπορεί να γίνει καταστροφή με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία ή και με τη χρήση laser.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.