Στυτική δυσλειτουργία, οργανικά αίτια

Στυτική δυσλειτουργία, οργανικά αίτια

Αλοιφή για στυτική δυσλειτουργίαΣτυτική δυσλειτουργία και αίτια

Η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την εγκεφαλική λειτουργία, τις ορμόνες, τα συναισθήματα, τα νεύρα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία. 

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει αν και εφόσον δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα σε ένα από τα παραπάνω θέματα. Το άγχος καθώς και οι διάφορες διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία του άντρα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την στυτική λειτουργία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός οργανικών-παθολογικών αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν κατά τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα.

Οργανικά – Ιατρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

 • Καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Αρτηριοσκλήρωση, απόφραξη αγγείων
 • Υψηλή χοληστερόλη , υπερχοληστεριναιμία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Η παχυσαρκία
 • Μεταβολικό σύνδρομο 
 • Νόσος Parkinson
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Νόσο Peyronie – κάμψη πέους
 • Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα
 • Η χρήση καπνού
 • Ο αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
 • Οι διαταραχές του ύπνου
 • Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη ή της υπερτροφίας του προστάτη
 • Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή του νωτιαίου μυελού

Τα αίτια της οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας

Μπορεί να σχετίζονται με τα εγκεφαλικά ή νωτιαία κέντρα της στύσης και τις μεταξύ τους συνάψεις ή τα νεύρα που μεταφέρουν τα ερεθίσματα (νευρογενή αίτια), όπως και με παθήσεις που επηρεάζουν την κατάσταση του αγγειακού δικτύου (αγγειακά αίτια) ή ακόμη την ανατομική και λειτουργική κατάσταση του πέους όπως ορμόνες, φάρμακα και συστηματικές παθήσεις.

Τα συχνότερα νευρογενή αίτια

Είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο αλκοολισμός λόγω της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλούν οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου καθώς και οι ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, λόγω της καταστροφής των νεύρων που σχετίζονται με τη στύση. 

Τα συχνότερα αγγειακά αίτια

είναι οι βλάβες των έσω αιδοιϊκών αρτηριών ή των μεγάλων αγγείων της πυέλου, έξω ή έσω λαγόνιες. Αυτές προκαλούνται από κατάγματα της λεκάνης, από διάφορες άλλες κακώσεις ή είναι αποτέλεσμα συστηματικής αρτηριοπάθειας λόγω αθηροσκλήρυνσης ή σακχαρώδους διαβήτη, που ελαττώνουν την παροχή του απαραίτητου για τη στύση αρτηριακού αίματος, όπως και το σύνδρομο της φλεβικής διαφυγής, που δεν επιτρέπει την παραμονή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα και δεν διατηρεί τη στύση.

Η αιτιολογία της φλεβικής διαφυγής μπορεί να είναι συγγενής, όπως όταν η διαφυγή γίνεται προς τις μεγάλες φλέβες ή να είναι επίκτητη, όπως συμβαίνει στη νόσο του Peyronie ή σε τραυματισμούς του πέους.

Έχοντας υπ΄ όψη τη φυσιολογία της στύσης και τα διάφορα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, πρέπει ν’ αναζητείται στη λήψη του ιστορικού, η πιθανή παρουσία διαφόρων νοσημάτων ή και η χρήση φαρμάκων από τον ασθενή. Ακόμη να εξετάζονται λεπτομέρειες για τις συνήθειές του, για το χρόνο εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων, των πιθανών γεγονότων, που σχετίζονται με αυτά, όπως και για τη χρήση αλκοολούχων ποτών ή του καπνίσματος. 

Επίσης χρειάζεται ν’ αναζητηθεί η παρουσία ή μη νυκτερινών στύσεων, που σε σχέση με την εξέταση του έγχρωμου Doppler ή του Rigiscan θα διαφοροδιαγιγνώσκουν την ψυχογενή από την οργανική διαταραχή. Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, όπως τα αντιϋπερτασικά, τα καρδιοτονωτικά, τα διουρητικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιεπιληπτικά, τα νευροληπτικά και αντιψυχωσικά, τα υπνωτικά, τα οιστρογόνα, τα αντιόξινα και τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αντικαταθληπτικά ωστόσο προκαλούν παρατεταμένη στύση και ανοργασμία όχι στυτική δυσλειτουργία. Επίσης κάποιες μη φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι ο καπνός, το αλκοόλ, η κοκαϊνη, η ηρωίνη και η Ινδική κάνναβη, το χασίς.

Το δυναμικό έγχρωμο Doppler

Το έγχρωμο δυναμικό Doppler του πέους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάγνωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν την ανάγκη διενέργειας της εξέτασης αυτής με σκοπό τον έλεγχο του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας. Μία ενδιαφέρουσα επίσης εργασία των Wynia, Blake (New York, NY); Telegrafi, Shpetim; Alukal και Joseph (American Urological Association,AUAUniversity) είχε ως αντικείμενο μελέτης την αναγκαιότητα διενέργειας του δυναμικού έγχρωμου Doppler του πέους με στυτική δυσλειτουργία.

 

Κλείστε ραντεβού για τα Ιατρεία Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

 

  Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

   

  Δείτε επίσης  Κρουστικά κύματα στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

  Απάντηση

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.