Φίμωση πέους

Φίμωση πέους

Ο άνδρας όπως είναι γνωστό, δίνει μεγάλη έμφαση στην εύρυθμη σεξουαλική του λειτουργία, η οποία αντανακλά την ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Το σεξουαλικό πρόβλημα γίνεται αισθητό και βιώνεται κυρίως σωματικά, ενώ παράλληλα έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες των γεννητικών οργάνων.

Τί είναι η φίμωση;

Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία (δηλαδή δεν αποκαλύπτεται το "κεφαλάκι" του πέους) λόγω στένωσης. Μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της φίμωσης είναι η χρόνια φλεγμονή της περιοχής που οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Για περισσότερες πληροφορίες  Ο Δρ.Πέτρος Θάνος στο blog του αναλύει τη Φίμωση του πέους

 

Αίτια φίμωσης πέους

Ένα σημαντικό αίτιο επίκτητης φίμωσης είναι η χρόνια ξηρωτική βαλανίτιδα ενώ γίνονται αναφορές για κάποιες βλάβες του δέρματος της ακροποσθίας που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του στενωμένου δακτυλίου. Ο ανελαστικός αυτός δακτύλιος προκαλεί επίσης αδυναμία στην ολίσθηση του δέρματος προς τα κάτω ενώ υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνδέουν τη ξηρωτική βαλανίτιδα με το σκληρυντικό ατροφικό ληχείνα του αιδοίου στις γυναίκες. Επίσης ένα συχνό αίτιο είναι και ο βραχύς χαλινός του πέους (το κοντό πετσάκι).

 • Μολύνσεις, φλεγμονές και ορμονικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί στην πρόκληση της φίμωσης.
 • Η φίμωση μπορεί να εμφανισθεί και μετά από κάποιους άλλους τύπους χρονίων φλεγμονών όπως για παράδειγμα είναι η βαλανοποσθίτιδα , οι επαναλαμβανόμενοι καθετηριασμοί ή και η βίαιη κατάσπαση προς τα κάτω της ακροποσθίας.
 • Η φίμωση μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε διαβητικούς ασθενείς συνήθως όταν δεν αντιμετωπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης και αυτό λόγω της παρουσίας γλυκόζης στα ούρα όπου και επιμολύνεται η ακροποσθία.
 • Έχουν γίνει αναφορές , ως αίτιο πρόκλησης της φίμωσης , ο ασυνήθιστος τρόπος αυνανισμού ,όπως για παράδειγμα η τριβή του πέους στο στρώμα του κρεβατιού.

 

Υπάρχουν δύο βασικές καταστάσεις που αφορούν τη φίμωση

 

Στην πρώτη η ακροποσθία μπορεί να κατέλθει ελαφρώς έως κάποιο σημείο οπότε και τότε αναφερόμαστε στη μερική φίμωση ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου,δεν κατέρχεται δηλαδή η ακροποσθία οπότε και αναφερόμαστε στην πλήρη φίμωση.

Ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργείται (περιτομή) όταν υπάρχει η φίμωση ,καθώς και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα όπως για παράδειγμα πόνος στη φάση της στύσης, θέματα καθαριότητας και αισθητικής, λόγοι θρησκευτικοί καθώς επίσης και περαιτέρω επιπλοκές όπως είναι η παραφίμωση , τα καρκινώματα του πέους κ.α.

Στα βρέφη υπάρχει η "ψευδοφίμωση" μία κατάσταση δηλαδή που ομοιάζει με την κλασσική φίμωση των ενηλίκων , η οποία καλό είναι να αποκαθίσταται με την κατάσπαση της ακροποσθίας από τον ειδικό. Η φίμωση των βρεφών μπορεί ν’ αποτελέσει λόγο κακής ανάπτυξης του παιδιού και του πέους του ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει αίτιο ουρολοιμώξεων . Συγχρόνως μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες συγγενών ανωμαλιών του πέους που υποκρύπτονται κάτω από τη "ψευδοφίμωση" όπως είναι ο υποσπαδίας που αν δεν αποκατασταθεί η ψευδοφίμωση είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί το πρόβλημα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 • Ιατρείο Θεσσαλονίκης – Τηλ. 2310278229
 • Ιατρείο Αθήνας – Τηλ. 6976673977

e-mail: huot.surgeons@gmail.com

Ενδείξεις περιτομής,πότε γίνεται περιτομή

 • Θρησκευτικοί ή πολιτισμικοί λόγοι
 • Φίμωση ή και αδυναμία,δυσκολία κατάσπασης του δέρματος προς τα κάτω
 • Υποτροπιάζουσα βαλανίτιδα / βαλανοποσθίτιδα ,παθήσεις της ακροποσθίας,του δέρματος του πέους ή και της βαλάνου
 • Ξηρωτική αποφρακτική βαλανίτιδα,σκληρυντικός λειχήνας, χρόνια φλεγμονή του δέρματος του πέους
 • Παραφίμωση
 • Παθήσεις της ακροποσθίας

Για περισσότερες πληροφορίες  Ο Δρ.Πέτρος Θάνος στο blog του αναλύει τη Φίμωση του πέους

Βιοκλινική Θεσσαλονίκης
Τί είναι η παραφίμωση;

Η παραφίμωση αποτελεί μία αρκετά σοβαρή επιπλοκή της φίμωσης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και συνήθως στη φάση της στύσης, να ολισθήσει με βίαιο τρόπο η φιμωτική, στενωμένη ακροποσθία προς τη βάση της βαλάνου, στο επίπεδο της βαλανοποσθικής αύλακας κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περίσφυξη και στραγγαλισμό του πέους.

Ως αποτέλεσμα της παραφίμωσης αποτελεί η αδυναμία της φλεβικής αποχέτευσης της βαλάνου με σοβαρή επιπλοκή την ισχαιμία και τη νέκρωση.

Καρκίνος του πέους και φίμωση

Ο καρκίνος του πέους αρχίζει συνήθως ως μικρή και ανώδυνη βλάβη η οποία με την πάροδο του χρόνου αυξάνει σε μέγεθος. Συχνές εντοπίσεις του πεϊκού καρκίνου είναι η ακροποσθία και η βάλανος. Οι ασθενείς επισκέπτονται τον ιατρό συνήθως με αρκετή καθυστέρηση καθώς είτε ντρέπονται είτε φοβούνται. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και τη βιοψία της ύποπτης περιοχής. Έχει αναγνωριστεί η σημασία της παρουσίας προ-καρκινικών καταστάσεων, όπως η ξηρωτική βαλανίτιδα, η λευκοπλακία, η ερυθροπλακία του Queyrat, η νόσος του Bowenγιγαντιαίο κονδύλωμα ή όγκος των Buscke-Lowenstein και άλλα.

Ενοχοποιείται επίσης για την εμφάνιση καρκινωμάτων στο πέος η φίμωση, η οποία οδηγεί στην παραμονή του σμήγματος επί μακρόν στην περιοχή, το οποίο με τον χρόνιο ερεθισμό που προκαλεί, συμβάλλει στην εμφάνιση καρκινώματος , ενώ ενοχοποιούνται επίσης η κακή υγιεινή της περιοχής, το κάπνισμα και η λοίμωξη με ιούς που δημιουργούν κονδυλώματα (human papillo ma virus, HPV), φωτογραφίες κονδυλωμάτων.

Περιτομή και κονδυλώματα

Η περιτομή μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης των κονδυλωμάτων , του ιού human papilloma virus (HPV) ,μειώνει επίσης και την πιθανότητα μετάδοσης στους ερωτικούς συντρόφους όπως διαπίστωσαν σε μία μελέτη τους οι Nielson CM, Schiaffino MK, Dunne EF, Salemi JL, Giuliano AR. (Oregon Health and Science University, Portland, USA).

Οι συγκεκριμένοι ιατροί εξέτασαν 463 άνδρες κλινικά σε 6 μη γενετικές περιοχές και μελέτησαν το δείγμα σπέρματος αυτών για 37 τύπους του ιού των κονδυλωμάτων HPV. Οι συγκεκριμένοι άνδρες επελέγησαν με κριτήρια όπως αν είχαν σεξουαλική επαφή με γυναίκα τον τελευταίο χρόνο ,δεν υπήρχε ιστορικό κονδυλωμάτων ή καρκινωμάτων πέους και πρωκτού καθώς επίσης και χωρίς καμία άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένειαΟι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα προσωπικό ερωτηματολόγιο ,ενώ το θέμα της περιτομής τους μελετήθηκε από τους ειδικούς κλινικούς ιατρούς.Τα στατιστικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αξιολόγηση της σχέσης που έχει η περιτομή με τον ιό των κονδυλωμάτων HPV από τις ανάλογες περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω και από το δείγμα σπέρματος του κάθε άνδρα.

Πρόωρη εκσπερμάτιση και περιτομή

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα κοινό πρόβλημα το οποίο και αντιμετωπίζουν πολλοί άντρες. Μία από τις αιτίες που προκαλούν την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η υπερευαισθησία που υπάρχει στο πέος κυρίως στην περιοχή της βαλάνου και της ακροποσθίας. Όταν ο άντρας υποστεί την περιτομή τότε πολλές από τις νευρικές απολήξεις αφαιρούνται με την αφαίρεση της ακροποσθίας. Το γεγονός αυτό μειώνει την ευαισθησία γι' αυτό και θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση για εκείνους τους άνδρες που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην περιοχή. Παρόλα αυτά  δεν αυξάνεται απαραίτητα και ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να την εκσπερμάτιση. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο χρόνο εκσπερμάτισης ανάμεσα στους άντρες με περιτομή κι εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή.

Από τους 255 άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη το 20 τοις εκατό απάντησε ότι το επίπεδο της σεξουαλικής τους ικανοποίησης  μειώθηκε μετά την περιτομή, σε σύγκριση με το 6 τοις εκατό που το επίπεδο αυξήθηκε ενώ το υπόλοιπο 74 τοις εκατό δεν ανέφερε κάποια ιδιαίτερη μεταβολή. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποιες μελέτες που αναφέρουν τη σταδιακή βελτίωση ή και τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης μετά την περιτομή αλλά σε βάθος χρόνου.

Πάντως θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι άλλες μεθόδοι θεραπείας πριν καταφύγει κάποιος στην περιτομή

Αποκατάσταση - Περιτομή

Η περιτομή αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο αποκατάστασης της φίμωσης. Ο άντρας προσέρχεται στην κλινική και υπό τοπική αναισθησία υποβάλλεται στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος της φίμωσης. Υπάρχουν δύο τρόποι αποκατάστασης, ο ένας αφορά την κλασική χειρουργική μέθοδο και ο δεύτερος με την χρήση Laser.

Ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι ελάχιστος,η διαδικασία  ανώδυνη και αναίμακτη.Ο άντρας φεύγει και συνεχίζει άμεσα τις δραστηριότητές του. Διάρκεια αποκατάστασης 15 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες  Ο Δρ.Πέτρος Θάνος στο blog του αναλύει τη Φίμωση του πέους

Επικοινωνήστε μαζί μας

 • Ιατρείο Θεσσαλονίκης – Τηλ. 2310278229
 • Ιατρείο Αθήνας – Τηλ. 6976673977

e-mail: huot.surgeons@gmail.com

Links