Φίμωση μία συχνή πάθηση

Φίμωση μία συχνή πάθηση

Η φίμωση 

Βασικά στοιχεία

Ο άνδρας όπως είναι γνωστό, δίνει μεγάλη έμφαση στην εύρυθμη σεξουαλική του λειτουργία, η οποία αντανακλά την ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Το σεξουαλικό πρόβλημα γίνεται αισθητό και βιώνεται κυρίως σωματικά, ενώ παράλληλα έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες των γεννητικών οργάνων.
Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία (δηλαδή δεν αποκαλύπτεται το "κεφαλάκι" του πέους) λόγω στένωσης. Μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της φίμωσης είναι η χρόνια φλεγμονή της περιοχής που οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Υπάρχουν δύο βασικές καταστάσεις που αφορούν τη φίμωση.

Στην πρώτη η ακροποσθία μπορεί να κατέλθει ελαφρώς έως κάποιο σημείο οπότε και τότε αναφερόμαστε στη μερική φίμωση ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου,δεν κατέρχεται δηλαδή η ακροποσθία οπότε και αναφερόμαστε στην πλήρη φίμωση. 
Ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργείται (περιτομή) όταν υπάρχει η φίμωση ,καθώς και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα όπως για παράδειγμα πόνος στη φάση της στύσης, θέματα καθαριότητας και αισθητικής, λόγοι θρησκευτικοί καθώς επίσης και περαιτέρω επιπλοκές όπως είναι η παραφίμωση , τα καρκινώματα του πέους κ.α.
Στα βρέφη υπάρχει η "ψευδοφίμωση" μία κατάσταση δηλαδή που ομοιάζει με την κλασσική φίμωση των ενηλίκων , η οποία καλό είναι να αποκαθίσταται με την κατάσπαση της ακροποσθίας από τον ειδικό. Η φίμωση των βρεφών μπορεί ν’ αποτελέσει λόγο κακής ανάπτυξης του παιδιού και του πέους του ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει αίτιο ουρολοιμώξεων . Συγχρόνως μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες συγγενών ανωμαλιών του πέους που υποκρύπτονται κάτω από τη "ψευδοφίμωση" όπως είναι ο υποσπαδίας που αν δεν αποκατασταθεί η ψευδοφίμωση είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί το πρόβλημα.

Δείτε επίσης Το ανοσοποιητικό σύστημα – η άμυνά μας

Κατάθλιψη ή άγχος και τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε