Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, ή κουρκούμη turmeric ή tumeric - Επιστημονική ονομασία: Curcuma longa [Κουρκούμη η μακρά]) ή κιτρινόριζα, είναι ένα ριζωματοειδές (rhizomatous) ποώδες, πολυετές (perennial) φυτό της οικογένειας των Ζιγγιβερίδων.
Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουκουμίνη έχει γεύση πικάντικη και είναι εξαιρετικά πτητική, ενώ το χρώμα της δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο.

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής. Η πρόσληψη κουρκουμά ή κουρκουμίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, ωφελεί σε ευερέθιστο εντέρο, γαστρεντερικές διαταραχές, Οστεοαρθρίτιδα, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιοπάθειες, ελκώδη κολίτιδα, χολιστερόλη κ.α

Είναι εγγενές στην νότια Ασία, όπου απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30 °C (68 και 86 °F) και ένα σημαντικό ποσό ετήσιας βροχόπτωσης για να ευδοκιμήσει. Τα φυτά συγκομίζνονται κάθε χρόνο για τα ριζώματά τους και πολλαπλασιάζονται κατά την επόμενη περίοδο, από μερικά εξ αυτών των ριζωμάτων.

Αναμφίβολα, η πιο ισχυρή πτυχή της κουρκουμίνης είναι η ικανότητά της να ελέγχει τη φλεγμονή. "Το περιοδικό Oncogene δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αξιολόγησε αρκετές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη είναι λιγότερο αποτελεσματικές, ενώ η κουρκουμίνη είναι από τις πιο αποτελεσματικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στον κόσμο", δήλωσε ο Δρ. Josh Axe, DNM , CNS, DC, ο συγγραφέας του Bestselling Eat Dirt. "Αυτά τα νέα θα έπρεπε να έχουν φθάσει σε κάθε νοικοκυριό στον κόσμο μετά τη διεξαγωγή της μελέτης, επειδή η φλεγμονή θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για σχεδόν όλες τις παθολογικές διεργασίες που είναι γνωστές στον άνθρωπο"


Πηγή Βικιπαίδεια  Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας - ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς - με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.