Υπερπλασία προστάτη αδένα , χρόνια προστατίτιδα , συμπτώματα και στυτική δυσλειτουργία

Υπερπλασία προστάτη αδένα , χρόνια προστατίτιδα , συμπτώματα και στυτική δυσλειτουργία

Κάποτε επικρατούσε η εντύπωση πως η υπερπλασία του προστάτη αδένα σε σχέση με τη στυτική δυσλειτουργία αφορούσαν τον ηλικιωμένο άντρα . Η λογική αυτή επικράτησε διότι μεγαλώνοντας ο άντρας ηλικιακά ,μεγαλώνει-διογκώνεται και ο προστάτης αδένας
Έτσι, λοιπόν, και λόγω της διόγκωσης αυτής προκαλείται ο κίνδυνος ανάπτυξης της στυτικής δυσλειτουργίας.
Είναι λογικό πως ο μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας μπορεί να πάσχει από παθήσεις όπως π.χ ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση , τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα , καταστάσεις που επιβαρύνουν φυσικά τη στυτική λειτουργία.
Παρά ταύτα υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες και συσχετίζουν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη καθώς και τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού(δυσουρία , συχνουρία κ.α) με τη στυτική δυσλειτουργία .
Μία από τις πιο σημαντικές μελέτες όπως αυτή της "Male Cologne Survey" αφορά 4.489 άντρες ηλικίας από 30 έως και 80 χρονών οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες σε σχέση με τους ενδεχόμενους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πολύ υψηλά ποσοστά ανδρών με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού (δυσουρία , συχνουρία , επιτακτική ούρηση κ.α) που έχουν σχέση με τη χρόνια  προστατίτιδα ή και την υπερπλασία - διόγκωση του προστάτη αδένα . Στην πλειονότητά τους οι άντρες αυτοί παρουσίαζαν και στυτική δυσλειτουργία λόγω των συμπτωμάτων της προστατίτιδας ή και της υπερπλασίας του προστάτη αδένα.
Παρακάτω καταγράφονται τα ποσοστά των αντρών αυτών σε σχέση με την ηλικία τους.
- 43% των ανδρών ηλικίας 40 με 49 ετών.
- 72% των ανδρών ηλικίας  50 με 59 ετών.
- 79% των ανδρών ηλικίας 60 με 69 ετών και 75% ηλικίας 70 με 80 ετών.
Το ποσοστό των ανδρών χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος που αντιμετώπιζαν όμως στυτική δυσλειτουργία ήταν πάρα πολύ χαμηλό σε κάθε ηλικιακή ομάδα .
Σε δύο άλλες μελέτες που διενεργήθηκαν σε 3.230 άντρες στην Ευρώπη , Ρωσσία , Μέση Ανατολή , Λατινική Αμερική και Ασία επιβεβαιώθηκαν τα συμπέρασματα της παραπάνω μελέτης "Male Cologne Survey" .
Άντρες με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού παρουσίαζαν συγχρόνως και στυτική δυσλειτουργία σε ποσοστό τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με τους υπολοίπους.
Σε μία μελέτη 1.724 ανδρών (μ.ο. 57 έτη) με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού (δυσουρία , συχνουρία , επιτακτική ούρηση κ.α) και στυτική δυσλειτουργία χορηγήθηκαν alpha-blockers σε 263 άντρες (οι alpha-blockers είναι μία κατηγορία φαρμάκων που σκοπό έχουν την θεραπεία των συμπτωμάτων που οφείλονται συνήθως σε παθήσεις του προστάτη αδένα όπως είναι η προστατίτιδα , η υπερπλασία προστάτη του προστάτη κ.α).
Η μελέτη κατέδειξε την ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας σε εκείνους τους άντρες που έλαβαν alpha-blockers.Επίσης παρατηρήθηκε πως όσο βελτιώνονταν τα συμπώματα του κατώτερου ουροποιητικού βελτιώνονταν συγχρόνως και τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας .

Συμπέρασμα : Οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα , υπερπλασία του προστάτη και συνοδεύονται και από τα ανάλογα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να θεραπεύονται διότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.