Ο ουρολόγος είναι ο ιατρός που ασχολείται με την σωστή λειτουργία του ουροποιογεννητικού συστήματος και αντιμετωπίζει τις παθήσεις του. Είναι απαραίτητο λοιπόν όταν παρατηρούμε αλλαγές στη λειτουργία του να καταφεύγουμε στη συμβουλή του ειδικού ιατρού. Ταυτόχρονα ειναι καλό να θυμόμαστε ότι πολλές παθήσεις εμφανίζουν αργά και προοδευτικά συμπτώματα τα οποία μπορούν να διαφύγουν της προσοχής μας. Οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι κάτι που πρέπει να εισάγουμε στην ζωή μας. Τι είναι όμως το ουροποιογεννητικό σύστημα και τι σημαίνει φυσιολογική λειτουργία;
Το ουροποιογεννητικό σύστημα
Το ουροποιογεννητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα στην γυναίκα, τον προστάτη αδένα την ουρήθρα, το πέος και τους όρχεις στους άντρες.
Μηχανισμός φυσιολογικής ούρησης
Ο αριθμός των ουρήσεων είναι περίπου 5-6 φορές στον άντρα και 3-4 φορές στη γυναίκα ανάλογα φυσικά την κατανάλωση των υγρών σε σχέση με τις απώλειες ύδατος στο 24ωρο. Για την κατανόηση των διαταραχών της ούρησης είναι απαραίτητη η γνώση ορισμένων στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Διαγνωστικές εξετάσεις
Στα πλαίσια της πρόληψης αλλά και για την διάγνωση μιας πάθησης είναι πιθανόν να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις.

Γενική εξέταση ούρων
Η γενική εξέταση των ούρων αποτελεί το βασικό εργαλείο για την διάγνωση πλήθους παθήσεων, στο ουροποιητικό σύστημα, στο αναπαραγωγικό σύστημα κ.α. Αποτελεί απαραίτητο τμήμα κάθε προληπτικού ελέγχου (check-up). Πραγματοποιείται με οπτική επισκόπηση των ούρων (φυσικοί χαρακτήρες), με την χρήση ταινίας ούρων (χημικοί χαρακτήρες) και μικροσκόπηση τους (μικροσκοπικοί χαρακτήρες). Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή συλλογή και συντήρηση των ούρων πριν την ανάλυση.

Μικροβιολογικές & βιοχημικές εξετάσεις
Μπορεί να ζητηθούν από το γιατρό σας εξετάσεις μικροβιολογικές, γενικής, βιοχημικής και ανοσολογικής αίματος. Οι τιμές αναφοράς ή οι φυσιολογικές τιμές και η απόκλιση που μπορεί να έχει ο ασθενής από αυτές μας βοηθούν να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα υγείας. Επειδή η συγκεκριμένη σελίδα αναφέρεται στην Χειρουργική Ουρολογία και Ανδρολογία θα δείτε και λοιπές τιμές που αφορούν εμάς τους Ουρολόγους όπως είναι το PSA.

Ουρολογικός υπέρηχος
Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα με αρχιτεκτονική όμοια με αυτή του ηλεκτρονικού υπολογιστή που δέχεται σήματα από έναν πομποδέκτη, τα επεξεργάζεται και τα μετατρέπει σε εικόνες με ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή. Το υπερηχογράφημα είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση των νεφρών, της ουροδόχου κύστης όπως και να υπολογίσει το μέγεθος του προστάτη αδένα κ.α. Η εξέταση γίνεται ακουμπώντας και μετακινώντας τον ηχοβολέα πάνω στο δέρμα του ασθενούς.
Ουρολογικές παθήσεις
Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική αιματουρία, είτε όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα φαινόμενο παθολογικό, που πρέπει επισταμένα να ελέγχεται για τον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων και την αντιμετώπισή τους.
Οι ουρολοιμώξεις είναι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, που παρουσιάζουν 50% την πιθανότητα να υποστούν μία ή περισσότερες συμπωματικές ουρολοιμώξεις στη ζωή τους. Μεταξύ των ασθενών που έχουν παρουσιάσει ουρολοίμωξη, το 25% αυτών έχουν την πιθανότητα μίας νέας υποτροπής. Η λοίμωξη συμβαίνει συχνότερα όταν υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Οι λίθοι, δηλαδή οι πέτρες, δημιουργούνται στους νεφρούς. Αν για κάποιον λόγο μετακινηθούν ή θρυμματιστούν και μετακινηθούν προς τα κάτω, δηλαδή προς τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο, δηλαδή τον γνωστό σε όλους κολικό νεφρού. Τα συμπτώματα που προκαλεί, πέραν του κολικού, έχουν σχέση με το μέγεθος και τη θέση αυτού. Επίσης σημαντικό σημείο αποτελεί η παρουσία ή όχι επιβαρυντικών παραγόντων.
Ως Ακράτεια των ούρων στη γυναίκα ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων, που αποδεικνύεται αντικειμενικά και δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνική ζωή και την προσωπική υγιεινή. Υπάρχουν διάφορα αίτια και ταξινομήσεις που μπορεί να προκαλέσουν την ακράτεια των ούρων. Ανάλογα της κατηγορίας και της ταξινόμησης υπάρχει και η θεραπεία.
Ο προστάτης στον άντρα είναι ένας αδένας ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται από την ηλικία των 50 ετών ετησίως για την πιθανότητα αναπτύξεως καρκινωμάτων. O Καρκίνος του προστάτη και η συχνότητα αναπτύξεως του είναι αυξημένη για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει η παρακολούθηση να αποτελεί προτεραιότητα στον άντρα της ηλικίας αυτής.
Ο προστάτης αδένας
Κατά τη γέννηση ο προστάτης αδένας έχει βάρος λίγων γραμμαρίων και σχήμα καρυδιού ενώ κατά την εφηβεία και υπό την επίδραση των ανδρογόνων αυξάνει σε μέγεθος και φτάνει εκείνο που έχει στον ενήλικο άντρα. Βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, μεταφέρει τα ούρα στο εξωτερικό περιβάλλον από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους.

Οι κυριότερες παθήσεις του προστάτη
Καρκίνος του προστάτη αδένα
Ο προστάτης στον άντρα είναι ένας αδένας ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται από την ηλικία των 50 ετών ετησίως για την πιθανότητα αναπτύξεως καρκινωμάτων. O Καρκίνος του προστάτη και η συχνότητα αναπτύξεως του είναι αυξημένη για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει η παρακολούθηση να αποτελεί προτεραιότητα στον άντρα της ηλικίας αυτής.
Καρκίνος του προστάτη ποιος κινδυνεύει
Είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια και δεν δίνει συμπτώματα. Η εξέταση στον Ειδικό Ουρολόγο προληπτικά δηλαδή μία φορά το χρόνο στην ηλικία των 50 ετών και άνω θεωρείται απαραίτητη. Η μέση ηλικία διάγνωσης στατιστικά είναι περίπου τα 65 έτη, ωστόσο πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος του ετήσιου προληπτικού ελέγχου. Στους πληθυσμούς που καταναλώνουν τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους, εμφανίζεται συχνότερα η μορφή του καρκίνου αυτού.
Πρόληψη και διατροφή στον καρκίνο του προστάτη
Η πρόληψη και η διατροφή ελαττώνουν την πιθανότητα. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα και βρίσκεται στην ίδια συχνότητα με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Η κατανάλωση λίπους ,κόκκινου κρέατος κ.α. αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης. Η Αμερικάνικη καθώς και η Καναδική ένωση διαιτολόγων διαπίστωσε τη μειωμένη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη στους χορτοφάγους.

Προστατίτιδα
Όταν αναφερόμαστε στην προστατίτιδα ουσιαστικά μιλάμε για φλεγμονή του προστάτη αδένα. Μπορεί να προκαλέσει επώδυνη και δύσκολη (δυσουρία) ούρηση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή της πυέλου ή στα γεννητικά όργανα.Η προστατίτιδα επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά τείνει να είναι πιο συχνή σε άνδρες 50 ετών και κάτω.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα αλλά και στην βελτίωση της προστατίτιδας Η. κατανάλωση φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η σόγια, τα φασόλια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα ψάρια κ.α έχουν θετικά αποτελέσματα έναντι του προστάτη αδένα και ειδικότερα της προστατίτιδας
Πίνω τσάι, τόσο το πράσινο τσάι όσο και το τσάι ιβίσκου είναι από τα κορυφαία ποτά για την υγεία του προστάτη – Η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την υγεία του προστάτη – Ακολουθήστε μια δίαιτα φιλική προς τον προστάτη – Πάρτε συμπληρώματα μετά από την σύσταση του γιατρού σας – Μειώστε το άγχος – Η καλύτερη υγεία του προστάτη συνδέεται με τη διατροφή, το βάρος και τον τρόπο ζωής σας
Υπερπλασία του προστάτη
H διόγκωση, υπερπλασία, του προστάτη γίνεται σταδιακά, γι’ αυτόν το λόγο και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο έντονα. Όταν ο άνδρας επιθυμεί να ουρήσει ο προστάτης «παρεκτοπίζεται» έχοντας ως στόχο την ελεύθερη ούρηση. Ο διογκωμένος όμως προστάτης εμποδίζει, την ελεύθερη ούρηση. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανισθούν συμπτώματα όπως είναι η δυσουρία, η συχνουρία κ.α

Εξετάσεις για τον προστάτη
Η δακτυλική εξέταση στον προστάτη αδένα ,δια του ορθού, παρέχει πολλές πληροφορίες. Με τη δακτυλική εξέταση (DRE , digital rectal examination) εκτιμάται ο προστάτης αδένας για τυχόν ύποπτες περιοχές. Οποιαδήποτε μεταβολή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ύποπτη όπως είναι μία σκληρία ασαφή ή και με σαφή όρια η οποία κατά την ψηλάφηση είναι ανώδυνη ενώ άλλοτε να ψηλαφώνται ένα ή περισσότερα σκληρά οζίδια.
Το PSA λαμβάνεται απλά με μία απλή αιμοληψία. Είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται κυρίως στον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Είναι μία πρωτεΐνη που συχνά ανευρίσκεται στο σπέρμα, στον προστάτη και σε μικρή ποσότητα στο αίμα. Η υψηλή τιμή του PSA μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, πολλές άλλες καταστάσεις, όπως η υπερπλασία του οργάνου, η προστατίτιδα κ.α Θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα του PSA