Στυτική δυσλειτουργία οργανικά αίτια

Αρχικά η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει για παράδειγμα την εγκεφαλική λειτουργία, τις ορμόνες, τα συναισθήματα, τα νεύρα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία. 

Επίσης η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει αν και εφόσον δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα σε ένα από τα παραπάνω θέματα.

Το άγχος καθώς και οι διάφορες διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία του άντρα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την στυτική λειτουργία.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός οργανικών-παθολογικών αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν κατά τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα.

Οργανικά – Ιατρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Αρτηριοσκλήρωση για παράδειγμα η απόφραξη αγγείων
  • Υψηλή χοληστερόλη για παράδειγμα η υπερχοληστεριναιμία
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Η παχυσαρκία
  • Μεταβολικό σύνδρομο 
  • Νόσος Parkinson
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νόσο Peyronie – κάμψη πέους
  • Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα
  • Γενικά η χρήση καπνού
  • Ο αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
  • Οι διαταραχές του ύπνου
  • Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη ή για παράδειγμα της υπερτροφίας του προστάτη
  • Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή του νωτιαίου μυελού

Τα συχνότερα νευρογενή αίτια

Είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο αλκοολισμός λόγω της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλούν οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου καθώς και οι ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, λόγω της καταστροφής των νεύρων που σχετίζονται με τη στύση. 

Τα συχνότερα αγγειακά αίτια

είναι οι βλάβες των έσω αιδοιϊκών αρτηριών ή των μεγάλων αγγείων της πυέλου, έξω ή έσω λαγόνιες. Αυτές προκαλούνται από κατάγματα της λεκάνης, από διάφορες άλλες κακώσεις ή είναι αποτέλεσμα συστηματικής αρτηριοπάθειας λόγω αθηροσκλήρυνσης ή σακχαρώδους διαβήτη, που ελαττώνουν την παροχή του απαραίτητου για τη στύση αρτηριακού αίματος, όπως και το σύνδρομο της φλεβικής διαφυγής, που δεν επιτρέπει την παραμονή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα και δεν διατηρεί τη στύση.

Η αιτιολογία της φλεβικής διαφυγής μπορεί να είναι συγγενής, όπως όταν η διαφυγή γίνεται προς τις μεγάλες φλέβες ή να είναι επίκτητη, όπως συμβαίνει στη νόσο του Peyronie ή σε τραυματισμούς του πέους.

Έχοντας υπ΄ όψη τη φυσιολογία της στύσης και τα διάφορα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, πρέπει ν’ αναζητείται στη λήψη του ιστορικού, η πιθανή παρουσία διαφόρων νοσημάτων ή και η χρήση φαρμάκων από τον ασθενή.

Εξετάζουμε λεπτομέρειες για τις συνήθειές του.

Τις πρώτες ενδείξεις  των

Αλκοόλ

Κάπνισμα

Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν στυτική δυσλειτουργία

Αντιϋπερτασικά

Καρδιοτονωτικά

Διουρητικά

Αντιφλεγμονώδη

Αντιεπιληπτικά

Νευροληπτικά

Αντιψυχωσικά

Υπνωτικά

Οιστρογόνα

Αντιόξινα

Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος

Επίσης κάποιες μη φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι ο καπνός, το αλκοόλ, η κοκαϊνη, η ηρωίνη και η Ινδική κάνναβη, το χασίς.

Το δυναμικό έγχρωμο Doppler

Το έγχρωμο δυναμικό Doppler του πέους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάγνωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων.

Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν την ανάγκη διενέργειας της εξέτασης αυτής με σκοπό τον έλεγχο του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μία ενδιαφέρουσα επίσης εργασία των Wynia, Blake (New York, NY); Telegrafi, Shpetim; Alukal και Joseph (American Urological Association,AUAUniversity) είχε ως αντικείμενο μελέτης την αναγκαιότητα διενέργειας του δυναμικού έγχρωμου Doppler του πέους με στυτική δυσλειτουργία.

 

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

     

    Δείτε επίσης  Κρουστικά κύματα στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.