Μαγνητική προστάτη αδένα

Μαγνητική προστάτη αδένα

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο, παλμούς ραδιοσυχνοτήτων και έναν υπολογιστή για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του σώματος.

Γενικά οι γιατροί , ακτινολόγοι, χρησιμοποιούν πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη για να αξιολογήσουν την έκταση του καρκίνου του προστάτη και να καθορίσουν εάν έχει εξαπλωθεί.

Μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στη διάγνωση λοίμωξης, παθήσεων με τις οποίες γεννηθήκατε ή διευρυμένου προστάτη. Ορισμένες εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιούν ένα ενδοορθικό πηνίο, ένα λεπτό σύρμα καλυμμένο με ένα μπαλόνι λάτεξ.

Η μαγνητική τομογραφία προστάτη δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Παρέχει εικόνες που είναι πιο καθαρές και λεπτομερείς από άλλες μεθόδους απεικόνισης.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα υγείας, πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή αλλεργίες.

Τι είναι η πολτπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη;

Επίσης οι λεπτομερείς εικόνες MR επιτρέπουν στους γιατρούς να εξετάσουν το σώμα και να ανιχνεύσουν ασθένεια.

Γενικά η πολυπαραμετρική (Mp-MRI) είναι μια προηγμένη μορφή απεικόνισης. Χρησιμοποιεί τρεις τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για την παροχή ανατομικών εικόνων και πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία του προστάτη αδένα.

Το Mp-MRI αξιολογεί την κίνηση του μορίου του νερού (που ονομάζεται διάχυση νερού) και τη ροή του αίματος (που ονομάζεται απεικόνιση αιμάτωσης) εντός του προστάτη. Αυτό βοηθά τον γιατρό σας να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του προσβεβλημένου και του φυσιολογικού ιστού του προστάτη.

Ποιες είναι μερικές κοινές χρήσεις της διαδικασίας;

Αρχικά ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσει τον καρκίνο του προστάτη και να δει εάν περιορίζεται στον προστάτη. Το Mp-MRI παρέχει πληροφορίες για το πώς τα μόρια του νερού και του αίματος ρέουν μέσω του προστάτη. Αυτό βοηθά να καθοριστεί εάν υπάρχει καρκίνος και, εάν ναι, εάν είναι επιθετικός και εάν έχει εξαπλωθεί.

Περιστασιακά, η μαγνητική τομογραφία του προστάτη χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση άλλων προβλημάτων του προστάτη, όπως:

  • λοίμωξη (προστατίτιδα) ή απόστημα προστάτη.
  • ένας διευρυμένος προστάτης, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) .
  • μη φυσιολογικές καταστάσεις που υπάρχουν κατά τη γέννηση.
  • επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση πυέλου.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Επίσης σε αντίθεση με τις εξετάσεις ακτινογραφίας και αξονικής τομογραφίας (CT), η μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Αντίθετα, τα ραδιοκύματα ευθυγραμμίζουν εκ νέου τα άτομα υδρογόνου που υπάρχουν φυσικά μέσα στο σώμα. Αυτό δεν προκαλεί χημικές αλλαγές στους ιστούς.

Αρχικά ένας υπολογιστής επεξεργάζεται τα σήματα και δημιουργεί μια σειρά από εικόνες. Ο ακτινολόγος μπορεί να μελετήσει αυτές τις εικόνες από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η μαγνητική τομογραφία είναι συχνά σε θέση να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του νοσούντος ιστού και του φυσιολογικού ιστού καλύτερα από την ακτινογραφία, την αξονική τομογραφία και τον υπέρηχο.

Ωστόσο η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί πάντα να διακρίνει μεταξύ του καρκίνου και της φλεγμονής ή της παρουσίας προϊόντων αίματος εντός του προστάτη. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί αίμα λόγω βιοψίας προστάτη.

Επίσης γαι να αποφύγετε τη σύγχυση οποιασδήποτε αιμορραγίας με τον καρκίνο, ο γιατρός σας μπορεί να περιμένει έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη βιοψία προστάτη για να πραγματοποιήσει μαγνητική τομογραφία προστάτη. Αυτό θα επιτρέψει την επίλυση τυχόν υπολειμμάτων αιμορραγίας.

Μια μαγνητική τομογραφία προστάτη μπορεί να ανιχνεύσει εάν ένας καρκίνος αναπτύσσεται έξω από τα τοιχώματα του αδένα του προστάτη ή σε κοντινές δομές, όπως τα σπερματοδόχα κυστίδια ή η ουροδόχος κύστη. Αυτό είναι σημάδι πιθανής μεταστατικής νόσου.

Ωστόσο, η εξέταση δεν μπορεί να πει εάν ένας καρκίνος έχει εξαπλωθεί μακριά σε άλλα όργανα έξω από τη λεκάνη.

Επίσης αν είστε ασθενής υψηλού κινδύνου ή ασθενής με βιοχημική υποτροπή, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει PSMA PET/CT, μια εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Δείτε επίσης

Καρκίνος προστάτη θεραπεία

Κρουστικά κύματα

Στυτική δυσλειτουργία 

Θεραπεία της Προστατίτιδας 

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Κάμψεις πέους 

Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία

Botox οσχέου Scrotox

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

 

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε