Ο ουρολόγος είναι ο ιατρός που ασχολείται με τις Ουρολογικές Παθήσεις γενικά με την σωστή λειτουργία του ουροποιογεννητικού συστήματος
Αντιμετωπίζουμε τις Ουρολογικές Παθήσεις του.
Αρχικά στις Ουρολογικές Παθήσεις είναι απαραίτητο ,λοιπόν ,όταν παρατηρούμε αλλαγές στη λειτουργία του, αρχικά να καταφεύγουμε στη συμβουλή του ειδικού ιατρού.
Οπότε ο προληπτικός έλεγχος στις Ουρολογικές Παθήσεις είναι κάτι που πρέπει να εισάγουμε στην ζωή μας.
Τι είναι όμως το ουροποιογεννητικό σύστημα και τι σημαίνει φυσιολογική λειτουργία στις Ουρολογικές Παθήσεις ;
Μηχανισμός φυσιολογικής ούρησης
Ο αριθμός των ουρήσεων είναι περίπου 5-6 φορές στον άντρα και 3-4 φορές στη γυναίκα ανάλογα φυσικά την κατανάλωση των υγρών σε σχέση με τις απώλειες ύδατος στο 24ωρο.
Αρχικά στις Ουρολογικές Παθήσεις για την κατανόηση των διαταραχών της ούρησης είναι απαραίτητη η γνώση ορισμένων στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Ραντεβού στα Ιατρεία μας
Δείτε επίσης
Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία
Διαγνωστικές εξετάσεις
Στα πλαίσια της πρόληψης αλλά και για την διάγνωση μιας πάθησης είναι πιθανόν να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις.
Γενική εξέταση ούρων
Η γενική εξέταση των ούρων αποτελεί το βασικό εργαλείο για την διάγνωση πλήθους παθήσεων για παράδειγμα στο ουροποιητικό σύστημα, στο αναπαραγωγικό σύστημα κ.α.
Πραγματοποιειούμε με οπτική επισκόπηση των ούρων (φυσικοί χαρακτήρες), με την χρήση ταινίας ούρων (χημικοί χαρακτήρες) και μικροσκόπηση τους (μικροσκοπικοί χαρακτήρες).
Συλλέγουμε σωστά και συντηρούμε τα ούρα πριν την ανάλυση.
Ουρολογικός υπέρηχος
Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα με αρχιτεκτονική όμοια με αυτή του ηλεκτρονικού υπολογιστή που δέχεται σήματα από έναν πομποδέκτη, τα επεξεργάζεται και τα μετατρέπει σε εικόνες με ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή.
Επίσης , το υπερηχογράφημα είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση.
Εκτιμούμε την κατάσταση των νεφρών, της ουροδόχου κύστης όπως και να υπολογίσει το μέγεθος του προστάτη αδένα κ.α.
Ουρολογικές παθήσεις
Αιματουρία
Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική αιματουρία, είτε όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα φαινόμενο παθολογικό, που πρέπει επισταμένα να ελέγχεται για τον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων και την αντιμετώπισή τους.
Ουρολοιμώξεις
Οι ουρολοιμώξεις είναι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μεταξύ των ασθενών που έχουν παρουσιάσει ουρολοίμωξη, το 25% αυτών έχουν την πιθανότητα μίας νέας υποτροπής. Η λοίμωξη συμβαίνει συχνότερα όταν υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Κολικός νεφρού
Οι λίθοι, δηλαδή οι πέτρες, δημιουργούνται στους νεφρούς. Αν για κάποιον λόγο μετακινηθούν ή θρυμματιστούν και μετακινηθούν προς τα κάτω, δηλαδή προς τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο, δηλαδή τον γνωστό σε όλους κολικό νεφρού. Τα συμπτώματα που προκαλεί, πέραν του κολικού, έχουν σχέση με το μέγεθος και τη θέση αυτού. Επίσης σημαντικό σημείο αποτελεί η παρουσία ή όχι επιβαρυντικών παραγόντων.
Ακράτεια των ούρων στη γυναίκα. Ανάλογα της κατηγορίας και της ταξινόμησης υπάρχει και η θεραπεία.
Ο προστάτης αδένας
Κατά τη γέννηση ο προστάτης αδένας έχει βάρος λίγων γραμμαρίων και σχήμα καρυδιού ενώ κατά την εφηβεία και υπό την επίδραση των ανδρογόνων αυξάνει σε μέγεθος και φτάνει εκείνο που έχει στον ενήλικο άντρα.
Οι κυριότερες παθήσεις του προστάτη
Καρκίνος του προστάτη αδένα
Θα πρέπει να ελέγχεται από την ηλικία των 50 ετών ετησίως για την πιθανότητα αναπτύξεως καρκινωμάτων.
Καρκίνος του προστάτη ποιος κινδυνεύει
Είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια και δεν δίνει συμπτώματα. Η εξέταση στον Ειδικό Ουρολόγο προληπτικά δηλαδή μία φορά το χρόνο στην ηλικία των 50 ετών και άνω θεωρείται απαραίτητη. Η μέση ηλικία διάγνωσης στατιστικά είναι περίπου τα 65 έτη, ωστόσο πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος του ετήσιου προληπτικού ελέγχου.
Πρόληψη και διατροφή στον καρκίνο του προστάτη
Η πρόληψη και η διατροφή ελαττώνουν την πιθανότητα. Η κατανάλωση λίπους ,κόκκινου κρέατος κ.α. αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης. Η Αμερικάνικη καθώς και η Καναδική ένωση διαιτολόγων διαπίστωσε τη μειωμένη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη στους χορτοφάγους.
Εξετάσεις για τον προστάτη
Δακτυλική εξέταση στον προστάτη αδένα
Η δακτυλική εξέταση στον προστάτη αδένα ,δια του ορθού, παρέχει πολλές πληροφορίες. Οποιαδήποτε μεταβολή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ύποπτη όπως είναι μία σκληρία ασαφή ή και με σαφή όρια η οποία κατά την ψηλάφηση είναι ανώδυνη ενώ άλλοτε να ψηλαφώνται ένα ή περισσότερα σκληρά οζίδια.
PSA test
Αρχικά το PSA λαμβάνεται απλά με μία απλή αιμοληψία. Η υψηλή τιμή του PSA μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, πολλές άλλες καταστάσεις, όπως η υπερπλασία του οργάνου, η προστατίτιδα κ.α Θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα του PSA
Ραντεβού στα Ιατρεία μας
Δείτε επίσης
Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία