Κυστεκτομή

Κυστεκτομή

Τι είναι η ριζική κυστεκτομή;

Η ριζική κυστεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης , του προστάτη αδένα μετά των εξαρτημάτων του, για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου.

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αφαίρεση λεμφαδένων.

Καθώς οι γιατροί μετρούν το επίπεδο στο οποίο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, ενδέχεται να αφαιρεθούν και άλλα όργανα.

Ένας ουρολόγος μπορεί να προτείνει αφαίρεση της ουροδόχου κύστης εάν

Ένας όγκος της ουροδόχου κύστης εισβάλει στο μυϊκό τοίχωμα ή εάν ο όγκος CIS ή Τ1 εξακολουθεί να επιμένει μετά τη θεραπεία με BCG.

Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Στους άνδρες, τα όργανα κοντά στην ουροδόχο κύστη που αφαιρούνται συχνά περιλαμβάνουν τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις.

Στις γυναίκες, μια ριζική κυστεκτομή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρη του κόλπου μπορεί επίσης να αφαιρεθούν.

Πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επέμβαση αφαίρεσης της ουροδόχου κύστης, θα παραγγελθεί

Μία σειρά αξονικών τομογραφιών ή μαγνητικής τομογραφίας για να αποκλειστεί η πιθανότητα μεταστατικής ή «απομακρυσμένης» νόσου σε άλλα μέρη του σώματος.

Επίσης ένα ολοσωματικό σπινθηρογράφημα οστών.

Εάν ο ασθενής που έχει μεταστατική νόσο, δεν συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και οι ασθενείς θα παραπεμφθούν σε ιατρό ογκολόγο.

Μια ριζική κυστεκτομή περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία εκτροπής ούρων , καθώς η κύστη αφαιρείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αυτή η εκτροπή ούρων περιλαμβάνει τη χρήση τμημάτων του εντέρου για να επιτραπεί στα ούρα να περάσουν από τα νεφρά είτε σε ένα ειλεικό τμήμα , σε “θύλακα δεξαμενής ούρων” ή σε νεοκύστη ή σε άλλου τύπου εκτροπές, ανάλογα την κατάσταση.

Εναλλακτικές λύσεις σε μια ριζική κυστεκτομή

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις αντί της ριζικής κυστεκτομής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μερική κυστεκτομή, όπου αφαιρείται μόνο μέρος της κύστης
  • Ακτινοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία
  • Συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας
  • Διατήρηση της ουροδόχου κύστης
Κίνδυνοι και οφέλη μιας ριζικής κυστεκτομής

Η ριζική κυστεκτομή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από το σώμα.

Πολλές φορές, ωστόσο, γίνεται επειδή μπορεί να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής και την πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιβίωσης για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Μια ριζική κυστεκτομή θεωρείται μείζονα χειρουργική επέμβαση και τουλάχιστον το 20% των ασθενών έχουν ως αποτέλεσμα επιπλοκές ανεξάρτητα από την προσέγγιση.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης κύστης για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η επιλογή του τύπου εκτροπής που θα χρησιμοποιηθεί είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη απόφαση.

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής υγείας του ασθενούς, της ηλικίας και της έκτασης της νόσου.

Επιλογές αποκατάστασης ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ουροδόχου κύστης

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αποκατάστασης εκτροπή των ούρων.

Αυτό εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους, κυρίως την ιστολογική εξέταση από την ουροδόχο κύστη σε σχέση με λοιπές εξετάσεις και άλλα.

 

Ραντεβού στα Ιατρεία μας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε