Στυτική Δυσλειτουργία στους νέους

Στυτική Δυσλειτουργία στους νέους

Η Στυτική Δυσλειτουργία σε Άνοδο: Ένα Σύγχρονο Φαινόμενο που Αφορά και τους Νέους Άνδρες

 

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) αποτελεί μια συχνή κλινική κατάσταση στους άνδρες άνω των 40 ετών, με κυριότερο υπόστρωμα τα αγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε εφήβους.

Η Στυτική Δυσλειτουργία Δεν Είναι Προνόμιο της Ηλικίας

 

Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές παρατηρήσεις, ένας στους τέσσερις άνδρες κάτω των 40 ετών φαίνεται να αντιμετωπίζει μορφή στυτικής δυσλειτουργίας.

Μια συγκεκριμένη ιατρική μονάδα στις ΗΠΑ ανέφερε αύξηση 31 φορές στον αριθμό νεαρών ασθενών ηλικίας 14 έως 21 ετών που προσήλθαν με συμπτώματα ΣΔ μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Πρόκειται για μια σοβαρή ένδειξη ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι πλέον αποκλειστικό πρόβλημα των μεγαλύτερων ανδρών.

Ο καθηγητής ουρολογίας Dr. Thomas M. Buckley τονίζει:

«Η ενημέρωση είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι άνδρες ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό. Πρόκειται για κάτι που είναι αντιμετωπίσιμο και αξίζει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια».

Αιτιολογία: Ψυχογενής και Οργανική Στυτική Δυσλειτουργία

 

Η στυτική δυσλειτουργία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

Ψυχογενής ΣΔ: Προέρχεται από άγχος, κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Η αγχώδης διαταραχή επίδοσης, δηλαδή ο φόβος αποτυχίας κατά τη σεξουαλική πράξη, επηρεάζει περίπου το 25% των ανδρών.

Οργανική ΣΔ: Σχετίζεται με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, ορμονικές διαταραχές, νευρολογικά ή αγγειακά νοσήματα.

Ο Dr. Stanton Honig, ουρολόγος στο Yale, εξηγεί:

«Το άγχος αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση και εμποδίζει τη σωστή αιμάτωση του πέους. Το αίμα δεν μπορεί να "παγιδευτεί", άρα δεν επέρχεται στύση.»

Ψυχικά Νοσήματα και Αντικαταθλιπτικά: Ένας Διπλός Κίνδυνος

 

Η ΣΔ μπορεί να προκύψει είτε από την ίδια τη διαταραχή (όπως άγχος ή κατάθλιψη) είτε από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της. Ο Dr. Buckley σημειώνει:

«Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο: οι ψυχικές διαταραχές προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, αλλά και τα φάρμακα για τη θεραπεία τους έχουν παρόμοια παρενέργεια.»

Ο Τρόπος Ζωής και οι Νέες Συνήθειες των Νέων Ανδρών

 

Πολλές από τις καθημερινές επιλογές των νέων επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία:

Κακή διατροφή (πρόχειρο φαγητό)

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Χρήση κάνναβης

Πρώιμη και συχνή έκθεση σε πορνογραφικό υλικό

Επιρροή από τα κοινωνικά δίκτυα και δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών

 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το άγχος και επηρεάζουν την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του άνδρα.

Η Πανδημία COVID-19 και η Επιδείνωση της Ανδρικής Σεξουαλικής Υγείας

 

Η απομόνωση, η κοινωνική αποσύνδεση, η αύξηση των ψυχικών διαταραχών και οι πιθανές άμεσες αγγειακές επιπλοκές από τη λοίμωξη COVID-19 έχουν συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά ΣΔ μετά την πανδημία.


Θεραπευτικές Επιλογές για τη Στυτική Δυσλειτουργία

Η σύγχρονη ουρολογία προσφέρει πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις:

1. Τροποποίηση τρόπου ζωής

Διακοπή καπνίσματος

Κατάργηση κακής διατροφής

Μείωση άγχους και διαχείριση στρες

Ήπια και σταθερή άσκηση

Ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από τη σεξουαλική πράξη

2. Φαρμακευτική αγωγή

θεραπεία με κρουστικά κύματα

Σιλδεναφίλη (Viagra), ταδαλαφίλη (Cialis) και άλλα PDE5 αναστολείς, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις.

Σύμφωνα με τον Dr. Matthew Wosnitzer, τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν εξάρτηση ούτε φαρμακολογική ανοχή, και είναι απόλυτα ασφαλή όταν λαμβάνονται με σωστή ιατρική καθοδήγηση.

3. Τοπικές θεραπείες

Υπάρχουν και μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, όπως τοπικά τζελ (π.χ. Eroxon), όμως δεν προσφέρουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο Dr. Buckley αναφέρει ότι «τα προϊόντα που αποστέλλονται κατ’ οίκον χωρίς ιατρική παρακολούθηση δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και δεν αξίζουν την υπερβολική διαφήμιση που δέχονται».

4. Συμπληρώματα και καθημερινές συνήθειες

Οι ειδικοί του Yale προτείνουν επίσης:

Αποφυγή τοποθέτησης φορητών υπολογιστών στην περιοχή της λεκάνης για μεγάλο διάστημα

Αποφυγή υπερβολικής γυμναστικής

Υιοθέτηση ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής


Κατάρριψη του Ταμπού και Πρόληψη Σοβαρότερων Παθήσεων

Η αποδοχή της κατάστασης και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας δεν είναι μόνο θέμα σεξουαλικής ικανοποίησης. Η ΣΔ μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη σοβαρότερων παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη.

Η σεξουαλικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της ψυχικής και σωματικής υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής του άνδρα και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του.


👉 Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στύσης, μη διστάσεις να συμβουλευτείς έναν ουρολόγο. Η λύση μπορεί να είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζεις.