Προστατίτιδα Θεραπεία κρουστικών κυμάτων

Προστατίτιδα Θεραπεία κρουστικών κυμάτων

Χρόνια Προστατίτιδα και ESWT – Θεραπεία κρουστικών κυμάτων

Η χρόνια προστατίτιδα , Προστατίτιδα Θεραπεία κρουστικών κυμάτων ,είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στους άνδρες μεταξύ των ουρολογικών παθήσεων. Αυτή η ασθένεια είναι παρόμοια με το «σύνδρομο πυελικού πόνου» που είναι κοινό στις γυναίκες.

Η κλινικά προεξέχουσα καταγγελία είναι ο μακροχρόνιος πόνος στη βουβωνική χώρα και στο περίνεο (γύρω από τη βράκα). Για το λόγο αυτό, είναι επίσης γνωστό ως «χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου». Οι περισσότεροι ασθενείς δεν επωφελούνται από τις τρέχουσες θεραπείες.

Η ασθένεια επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων προκαλώντας ψυχολογικά προβλήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα κάνω μια γενική περίληψη των άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε παγκοσμίου φήμης περιοδικά Ουρολογίας σχετικά με τη χρήση της θεραπείας κρουστικών κυμάτων-ESWT στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Ταυτόχρονα, θα κάνω μια αξιολόγηση για τις δικές μας πρακτικές και το σχέδιο θεραπείας.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας ESWT στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας;

Εάν οι ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες θεραπείες, μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες σήμερα είναι η θεραπεία με κρουστικά κύματα ESWT.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι νεαροί ασθενείς, δεν προτιμούμε τη χειρουργική επέμβαση λόγω των παρενεργειών της. Η ευρεία χρήση της θεραπείας ESWT σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα στον κόσμο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι:

 • Δεν απαιτείται νοσηλεία
 • Δεν απαιτείται αναισθησία
 • Είναι μια ανώδυνη θεραπευτική μέθοδος
 • Δεν έχει παρενέργειες
 • Η αποτελεσματικότητά του είναι 70-80%
 • Εύκολο στην εφαρμογή
 • Είναι μια φθηνή μέθοδος θεραπείας
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες μεθόδους θεραπείας
Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας ESWT;

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που αναζητούνται στις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία μιας ασθένειας είναι ότι έχει πολύ λίγες ή πολύ λίγες παρενέργειες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πτυχή, η θεραπεία ESWT είναι μια ιδανική θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναφέρονται σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά στον τομέα της ουρολογίας, οι παρενέργειες της θεραπείας με ESWT είναι πολύ λίγες και ασήμαντες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ESWT: Είναι πολύ ήπιες καταγγελίες με τη μορφή ήπιου κνησμού, ερυθρότητας και μώλωπες στην περιοχή εφαρμογής.

Εφαρμόζουμε θεραπεία ESWT στους επιλέξιμους ασθενείς μας για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ, στυτική δυσλειτουργία, στυτική δυσλειτουργία), νόσου Peyronie και χρόνιας προστατίτιδας. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με το ESWT στους ασθενείς μας.

 

Ποιος δεν πρέπει να υποβληθεί σε ESWT;

Δεν υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί για την εφαρμογή της θεραπείας ESWT. Καταστάσεις που μπορεί να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της θεραπείας ή χρειάζονται προσοχή.

 • Ανοιχτό τραύμα στην περιοχή εφαρμογής
 • Λοίμωξη στην περιοχή εφαρμογής
 • Κάνοντας πρόσθεση πέους

 

Ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια για βελτίωση μετά τη θεραπεία ESWT;

Προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ESWT σε ασθενείς, συγκρίνονται τα παράπονα πριν και μετά τη θεραπεία. Τα παράπονα των ασθενών πριν από τη θεραπεία ,συγκρίνονται με μετά τη θεραπεία.

Εάν ληφθούν τα ακόλουθα αποτελέσματα ως αποτέλεσμα της θεραπείας με ESWT σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα, σημαίνει ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής.

 • Ο πόνος βελτιώνεται ή μειώνεται
 • Τα ουροποιητικά προβλήματα μειώνονται
 • Η πρόωρη εκσπερμάτιση λόγω χρόνιας προστατίτιδας βελτιώνεται
 • Το πρόβλημα στύσης λόγω χρόνιας προστατίτιδας βελτιώνεται
 • Τα ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρόνια προστατίτιδα βελτιώνονται
 • Η ποιότητα ζωής βελτιώνεται

 

Το ESWT δείχνει το ίδιο αποτέλεσμα σε κάθε ασθενή με χρόνια προστατίτιδα;

Η θεραπεία ESWT δεν δείχνει το ίδιο αποτέλεσμα σε κάθε ασθενή. Ο ουρολόγος που εφαρμόζει τη θεραπεία θα πρέπει να προσέξει κάποια θέματα και να κάνει συστάσεις στους ασθενείς του προκειμένου να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

 • Το ποσοστό επιτυχίας είναι χαμηλότερο σε άτομα με υψηλή βαθμολογία συμπτωμάτων χρόνιας προστατίτιδας
 • Η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη σε παχύσαρκους (εξαιρετικά παχύσαρκους) ασθενείς
 • Λιγότερη δραστηριότητα σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα
 • Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλότερη σε όσους λαμβάνουν συνδυασμένη θεραπεία.

 

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία κρουστικών κυμάτων ESWT στη χρόνια προστατίτιδα;

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη χρόνια προστατίτιδα. Εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας, μια από τις πιο σύγχρονες θεραπείες είναι η θεραπεία κρουστικών κυμάτων ESWT.

Η θεραπεία ESWT χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009 στη χρόνια προστατίτιδα. Έκτοτε, έχουν δημοσιευθεί πολλά επιστημονικά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.

Το ESWT εφαρμόζεται ως εξής: Τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται έξω από το σώμα με ειδική συσκευή (probe) έτσι ώστε ο ασθενής να βρίσκεται σε ύπτια θέση, στο περίνεο (μεταξύ πρωκτού και όσχεου) και πάνω από τον προστάτη. Δεν απαιτείται αναισθησία ή νοσηλεία για αυτό, είναι μια ανώδυνη διαδικασία.

 

Πόσες συνεδρίες ESWT – θεραπεία κρουστικών κυμάτων εφαρμόζονται στη χρόνια προστατίτιδα;

Από το 2009, σε όλες τις εφαρμογές, εφαρμόζεται συνολικά 4 ή 6 συνεδρίες, συνήθως μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και 3000 κρουστικά κύματα σε κάθε συνεδρία. Στη δική μας πρακτική, το εφαρμόζουμε συνήθως με τη μορφή 4 ή 6 συνεδριών. Τα ιδρύματα κοινωνικής ασφάλισης δεν καλύπτουν το τέλος θεραπείας.

 

Πόσο κοστίζει η θεραπεία με κρουστικά κύματα ESWT στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας;

Το κόστος της θεραπείας είναι σημαντικό για τους ασθενείς. Δεν μπορεί κάθε μέθοδος θεραπείας να είναι οικονομικά βιώσιμη για τους ασθενείς. Το κόστος θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών που εφαρμόζονται και τον αριθμό των κρουστικών κυμάτων σε κάθε συνεδρία. Γενικά, το αποτελεσματικό ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας με κρουστικά κύματα ESWT δεν είναι πολύ υψηλό.

Πότε ξεκινά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ESWT στη χρόνια προστατίτιδα και πόσο διαρκεί;

Όταν εξετάστηκε η βιβλιογραφία σχετικά με την εφαρμογή της θεραπείας ESWT σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα, διαπιστώθηκε ότι το αποτέλεσμα ξεκίνησε στο τέλος του πρώτου μήνα. Οι μελέτες διαφέρουν ως προς τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Γενικά, η αποτελεσματικότητα του ESWT αξιολογήθηκε στους 3, 6 και 12 μήνες. Στις περισσότερες μελέτες, όταν οι ασθενείς κλήθηκαν για έλεγχο τον 3ο και 6ο μήνα, παρατηρήθηκε ότι υπήρξε 80% βελτίωση στα παράπονα. Σε ένα μικρό αριθμό επιστημονικών άρθρων, οι ασθενείς αξιολογήθηκαν στους 12 μήνες μετά το ESWT και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μείωση των παραπόνων σε αυτούς.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να βελτιώνονται στα παράπονά τους από τον πρώτο μήνα και συνεχίζουν στις επόμενες περιόδους. Εάν οι ασθενείς υποτροπιάσουν στα τελευταία στάδια, δεν υπάρχει κίνδυνος εκ νέου χορήγησης ESWT. Συνιστούμε ξανά τη θεραπεία ESWT στους ασθενείς μας των οποίων τα παράπονα επανεμφανίζονται σε μεταγενέστερες περιόδους.

 

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη για να ληφθούν θετικά αποτελέσματα από τη θεραπεία ESWT;

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να έχετε αποτελεσματικά αποτελέσματα με αυτήν τη θεραπεία.

 • Σωστή ένδειξη
 • Χρήση συσκευών ESWT με γνωστή δραστηριότητα
 • Εφαρμογή ESWT στην κατάλληλη δόση και χρόνο
 • Η επέμβαση πρέπει να γίνει από έμπειρο ουρολόγο.

 

Ποιες είναι οι συνδυασμένες μέθοδοι θεραπείας με ESWT;

Υπάρχουν ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες διαθέσιμες για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό.

 • Άλφα αποκλειστές, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Άλφα αποκλειστής, μυοχαλαρωτικό, αντιβιοτικά φάρμακα
 • Άλφα αποκλειστές, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Αντικαταθλιπτικά (καταπραϋντικά) φάρμακα

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα ESWT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτές τις μεθόδους θεραπείας. Δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα από τη συνδυασμένη χρήση τους, αντίθετα το ποσοστό επιτυχίας είναι υψηλότερο (Prostate Cancer Prostatic Dis 2022)

Πώς να επιτύχετε μεγαλύτερη επιτυχία με το EWST στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας;

Καμία μέθοδος θεραπείας δεν δείχνει το ίδιο αποτέλεσμα σε κάθε ασθενή.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε τα σημαντικά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα ESWT στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας.

 • Εφαρμογή θεραπείας στην κατάλληλη δόση και χρόνο
 • Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη συσκευή
 • Χρήση συνδυασμένων θεραπειών
 • Χάνω βάρος
 • Παροχή υποστηρικτικής θεραπείας εάν απαιτείται ψυχολογική θεραπεία
 • Κάνοντας ασκήσεις πυελικών μυών
 • Εφαρμογή ζεστών λουτρών sitz0
 • Αποφυγή πικάντικων, πικάντικων φαγητών και ποτών
 • Μασάζ προστάτη, τακτική σεξουαλική επαφή
 • Να μην πίνετε υπερβολικό αλκοόλ
 • Να μην εκτίθεται σε υπερβολικό κρύο
ESWT – πώς λειτουργεί η θεραπεία κρουστικών κυμάτων στη χρόνια προστατίτιδα;

Ένα από τα περίεργα ζητήματα είναι πώς λειτουργεί η θεραπεία με κρουστικά κύματα ESWT στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας, δηλαδή ο μηχανισμός δράσης της. Προκειμένου να εξηγήσω την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ESWT, έκανα μια γενική αξιολόγηση εξετάζοντας τα έγκριτα περιοδικά Ουρολογίας από το 2009 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θεραπεία.

Όταν γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, είναι δυνατόν να παραθέσουμε τους μηχανισμούς δράσης της θεραπείας με κρουστικά κύματα ESWT στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας ως εξής.

Μειώνει την παθητική μυϊκή σύσπαση

Δρα στους υποδοχείς πόνου

Επηρεάζει την αγωγιμότητα των νεύρων

Ρυθμίζει τις βλάβες των νεύρων

Υποστρέφει τη φλεγμονή

Ρυθμίζει την υπερευαισθησίαΕπηρεάζει τα ιστιοκύτταρα στον ιστό του προστάτη

Μειώνει το οξειδωτικό στρες, τον πόνο και τη φλεγμονή

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

 

  Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

   

  Δείτε επίσης Θεραπεία με Κρουστικά κύματα σε

  Κρουστικά κύματα

  Στυτική δυσλειτουργία 

  Θεραπεία της Προστατίτιδας 

  Πρόωρη εκσπερμάτιση

  Κάμψεις πέους 

  Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία