Ουρολογικός υπέρηχος

Ουρολογικός υπέρηχος

Η υπερηχοτομογραφία Ουρολογικός υπέρηχος

Είναι μία ιατρική απεικονιστική μέθοδος που παράγει εικόνες μερών του ανθρωπίνου σώματος χρησιμοποιώντας τους υπερήχους.

Ο πομποδέκτης

Είναι το περιφερειακό εξάρτημα του μηχανήματος το οποίο στέλνει υπερήχους προς το σώμα με κατεύθυνση που καθορίζει ο εξεταστής και ταυτοχρόνως δέχεται τις ανακλάσεις τους και τις μετατρέπει σε εικόνα .

Ουρολογικός υπέρηχος

Το υπερηχογράφημα είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση των νεφρών, της ουροδόχου κύστης όπως και να υπολογίσει το μέγεθος του προστάτη αδένα. Δε χρησιμοποιείται ακτινοβολία και μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει πιεί κανένας αρκετό νερό ώστε να έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη. Η εξέταση γίνεται ακουμπώντας και μετακινώντας τον ηχοβολέα πάνω στο δέρμα του ασθενούς.

Υπέρηχος νεφρών

Με την εξέταση του υπερήχου προσφέρεται η δυνατότητα της διάγνωσης διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα. Η χρήση της υπερηχοτομογραφίας ή των υπερήχων όπως επί το απλούστερο χρησιμοποιούμε, βρίσκει εφαρμογή στη διερεύνηση των νεφρών, όταν υπάρχει μία μάζα για παράδειγμα, που προκαλεί απώθηση και παραμόρφωση των καλύκων ή όπως λέμε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του καλυκοπυελικού του συστήματος και προσφέρει τη δυνατότητα της διαφορικής διάγνωσης από μία κυστική βλάβη (μονήρης κύστη του νεφρού), που συνήθως είναι καλοήθης πάθηση ή από μία συμπαγή βλάβη, που συνήθως πρόκειται για κακοήθη νόσο.

Ο φυσιολογικός νεφρός απεικονίζεται με το γνωστό του σχήμα και μέγεθος, που το μηχάνημα έχει την ικανότητα να μετρά τις διαστάσεις του , ενώ οι κάλυκες και η πύελος απεικονίζονται ως γραμμοειδείς σκιές στο εσωτερικό του νεφρού. Όταν όμως υπάρχει απόφραξη χαμηλά στον ουρητήρα ή ακόμη χαμηλότερα, που προκαλεί στάση των ούρων στο καλυκοπυελικό και άρα διάταση και διόγκωσή τους, αυτή επισημαίνεται με την ανάλογη εικόνα της υδρονέφρωσης, των διατεταμένων καλύκων και της πυέλου.

Νεφροί και παθήσεις που αφορούν την λιθίαση, νεφρολιθίαση, διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος του νεφρού και της πυέλου, πυελονεφρίτιδες. Επίσης κακοήθειες, όγκοι νεφρών, καρκίνοι του παρεγχύματος της φλοιώδους και μυελώδους μοίρας, μορφώματα όπως κύστη στο νεφρό , συγγενείς παθήσεις των νεφρών όπως διπλό πυελοκαλυκικό νεφρικό σύστημα, πολυκυστικός νεφρός, πολυκυστική νόσος κ.α.

Υπέρηχος ουροδόχου κύστεως

Ο υπέρηχος αποτελεί την απόλυτη και εύκολη χρήση στη μελέτη της ουροδόχου κύστης. Έτσι η μελέτη της γεμάτης με ούρα κύστης, προσφέρει την εικόνα ενός σφαιροειδούς ή ελλειψοειδούς μαύρου μπαλονιού, στο βάθος της ελάσσονος πυέλου, όταν ο ηχοβολέας τοποθετείται υπερηβικά και την στοχεύει. Η εικόνα αυτή είναι ομοιόμορφη σε όλη της την έκταση, όταν όμως υπάρχουν ξένα σώματα στην κύστη ή πήγματα ή όγκοι στο τοίχωμα, παρουσιάζονται στις αντίστοιχες θέσεις εικόνες που είναι διαφορετικού χρώματος από εκείνο της υπόλοιπης κύστης, που συνηγορούν για την παρουσία κάποιας παθολογικής πιθανόν κατάστασης, που πρέπει να διευκρινιστεί με κυστεοσκόπηση.

Ουρολογικός υπέρηχος Μία άλλη πολύ πρακτική εφαρμογή των υπερήχων είναι η μελέτη της κύστης πριν από την ούρηση, που δίνει την εικόνα της γεμάτης κύστης, όπως αυτή έχει περιγραφεί και η εξέταση αμέσως μετά την ούρηση, για τον έλεγχο της δυνατότητας της να αδειάζει τελείως, όπως γίνεται σε φυσιολογικά άτομα ή να κατακρατά κάποια ποσότητα, λόγω αδυναμίας αποβολής όλης της ποσότητας που εμπεριέχει (υπολειπόμενο ποσό ούρων, residual), όπως αυτό παρατηρείται σε άτομα με χρόνια απόφραξη της ουρήθρας.

Δίνεται, λοιπόν , η δυνατότητα διάγνωσης κακοήθειας στην ουροδόχο κύστη, όγκοι, καρκινώματα, θηλώματα, λιθιάσεις, φλεγμονές της όπως η κυστίτιδα, συγγενείς παθήσεις, ουρητηροκήλη, καθώς επίσης βάζει την διάγνωση στο αν η ουροδόχος κύστη αδειάζει πλήρως (κατακράτηση ούρων) στον άνδρα και στην γυναίκα.

Διακοιλιακός υπέρηχος προστάτη αδένα

Υπολογίζει το μέγεθος, τις διαστάσεις του προστάτη αδένα όπως είναι η υπερπλασία προστάτου δηλαδή την διόγκωσή του.

Υπέρηχος όρχεων

Εξετάζονται οι όρχεις, οι επιδιδυμίδες, το περιεχόμενο του οσχέου αν υπάρχει δηλαδή υδροκήλη, αιματώματα κ.α. Ελέγχεται αν υπάρχει καρκίνος στον όρχι, όγκοι και κακοήθειες, φλεγμονές όπως η ορχίτιδα, αποστήματα , αιματώματα από κακώσεις , κύστεις στις επιδυδιμίδες, επιδυδιμίτιδα, ορχεοεπιδυδιμίτιδα κ.α

Ουρολογικός υπέρηχος

 

Ραντεβού στα Ιατρεία μας

    Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

     

    Δείτε επίσης

    Κρουστικά κύματα

    Στυτική δυσλειτουργία 

    Κάμψεις πέους 

    Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία

     

     

     

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.