Κυστεοσκόπηση

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις στον άνδρα αλλά και την γυναίκα. Ο ουρολόγος κυστεοσκόπιο εισέρχεται δια της ουρήθρας στον άνδρα ή την γυναίκα και μ’ αυτόν τον τρόπο επισκοπείται η ουρήθρα, ο προστάτης (στον άνδρα) και φυσικά η ουροδόχος κύστη και κατ’ επέκταση όλα τα ανατομικά στοιχεία αυτής.

Κυστεοσκόπηση
Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση θεωρείται και είναι από τις πλέον σημαντικότερες διότι δίνει απαντήσεις σε πάρα πολλά διαγνωστικά προβλήματα. Ο ουρολόγος θα πρέπει  να προβεί στην  κυστεοσκόπηση στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν υποτροπιάζουσες ,συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ,ουρολοιμώξεις , αίμα στα ούρα, αιματουρία, απώλεια του ελέγχου της κύστης, επώδυνη ούρηση, χρόνιο πυελικό άλγος, διαταραχές της ούρησης, υπερπλασία του προστάτη, λιθίαση κτλ. Αποτελεί το απόλυτο εργαλείο επισκόπησης κι ελέγχου σ ένα καρκίνωμα, όγκο, μάζα ,θήλωμα στην κύστη, ενώ η απόλυτη ένδειξη για να διενεργηθεί η κυστεοσκόπηση είναι η αιματουρία.

Η αιματουρία

Η αιματουρία, μικροσκοπική ή μακροσκοπική μπορεί να συνδυάζεται ή να συνοδεύει επώδυνες καταστάσεις, όπως ο κωλικός του νεφρού, ο υπερηβικός πόνος της κυστίτιδας ή η επώδυνη συχνουρία της λιθίασης της κύστης (επώδυνη αιματουρία) ή να εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς θορυβώδη και επώδυνα συμπτώματα, οπότε χαρακτηρίζεται ως ανώδυνη αιματουρία. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στην καθημέρα πράξη, που όμως έχει τις εξαιρέσεις του, που λέει ότι η ανώδυνη αιματουρία είναι κακό προγνωστικό σημείο και συνδυάζεται με την παρουσία όγκων, όπως τα θηλώματα της κύστης ή τα αδενοκαρκινώματα του νεφρού. Άρα εκείνο που αποτελεί κανόνα άνευ εξαιρέσεων σε περιπτώσεις αιματουρίας, είναι η επιτακτική ανάγκη του κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου του ασθενή, για τον αποκλεισμό δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων ή για τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους .