Καρκίνος ουροδόχου κύστηs

Καρκίνος ουροδόχου κύστηs

Καρκίνος ουροδόχου κύστης, ο ξεχασμένος καρκίνος

Η Ευρώπη έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στον Καρκίνος ουροδόχου κύστηs σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η γνώση της νόσου εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά χαμηλή σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας (EAU).

Η έρευνα, η οποία εξέτασε τις γνώσεις για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τα βασικά συμπτώματά του μεταξύ των ενηλίκων της Ευρώπης, έδειξε ότι σχεδόν το 60% των ενηλίκων της Ευρώπης είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είτε δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρός μπορεί να είναι.

Τα συμπτώματα δεν αναγνωρίζονται συνήθως

Μια αλλαγή στο χρώμα των ούρων ή του αίματος στα ούρα είναι συνήθως το πρώτο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης και θα πρέπει να προτρέψει σε μια επίσκεψη σε γιατρό ή στον  επαγγελματία υγείας. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς 55% από τους ερωτηθέντες δεν γνώριζαν ότι μια αλλαγή στο χρώμα των ούρων τους θα μπορούσε να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ουροδόχο κύστη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας. Μία από τις από τις πιο κοινές πρώτες ενδείξεις καρκίνου είναι τα  ροζ ούρα που κοκκινίζουν ή η παρουσία αίματος στα ούρα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 75% των ενηλίκων δεν ελέγχουν πάντα τα ούρα τους για αλλαγή στο χρώμα ενώ το 22% σπανία, η ποτέ.

Απροθυμία να ζητήσουν ιατρική συμβουλή

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ενήλικες δεν είναι διατεθειμένη να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, ακόμη κι αν παρατήρησαν συμπτώματα. Το 20% των συμμετεχόντων είπε ότι θα περίμενε μία εβδομάδα ή περισσότερο πριν μιλήσει σε γιατρό ή επαγγελματία υγείας, εάν παρατηρούσε αλλαγή στο χρώμα των ούρων τους από κίτρινο σε πορτοκαλί, ροζ ή κόκκινο. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να μην ζητήσετε ιατρική συμβουλή ήταν ότι οι άνθρωποι περίμεναν ότι θα βελτιώνονταν από μόνο του. Ο καθηγητής Arnulf Stenzl, εκλεγμένος γενικός γραμματέας της ευρωπαΐκής Ουρολογικής εταιρείας (EAU) και επικεφαλής του τμήματος Ουρολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Tuningen(DE), Εξεδικευμένος στον καρκίνο του ουροδόχου κύστης. 'Στον καρκίνο της ουροδόχο κύστης, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν στο στάδιο 1 έχουν 80%  πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης, σε σύγκριση με 40% στο στάδιο 3. Τα αποτελέσματα της έρευνας, μας παρέχουν ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα, ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αυξημένη δημόσια εκπαίδευση έτσι ώστε να γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου αυτού, της ουροδόχου κύστης και να μιλήσουν με έναν ειδικό όπως ένας ουρολόγος. Αυτό θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θα μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας"

Σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης για την εβδομάδα ουρολογίας 2022

Ο καρκίνος της ουροδόχο κύστη είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη, προσβάλλοντας πάνω από 200.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Προκαλείται από αλλαγές στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης και συχνά συνδέεται με την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, έχει αναγνωριστεί ως ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τα κοινά συμπτώματα σχετίζονται συνήθως με τα ούρα και περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα, αλλαγή στο χρώμα των ούρων, πόνο κατά την ούρηση, συχνοουρία και άλλα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ουρολογίας 2022 (26 με 30 Σεπτεμβρίου) η ευρωπαΐκή ουρολογική ένωση εστιάζει στην σημασία της έγκυρης διάγνωσης λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το αίμα στα ούρα, καθώς αυτός είναι συχνά ο πρώτος δείκτης καρκίνου του ουροδόχου κύστης. Επιστροφή στο αρχικό μενού → Καθημερινές εξελίξεις στην Ουρολογία  Πηγή (EAU)

Κλείστε ραντεβούΏρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε