Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη χαρακτηρίζεται από τη διάταση του φλεβικού πλέγματος των όρχεων και οφείλεται σε παλινδρόμηση του αίματος από τις νεφρικές φλέβες προς τους όρχεις. Είναι η πιο συχνά χειρουργικά διορθώσιμη αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Στο 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στον αριστερό όρχη για ανατομικούς λόγους. Η συχνότητα της κιρσοκήλης ανέρχεται στο 20%.

Επιπτώσεις της κιρσοκήλης

Η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού, της κινητικότητας και του ποσοστού των φυσιολογικών μορφών των σπερματοζωαρίων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και τις ιδιοπαθείς περιπτώσεις, που αναφέρονται στο 25-50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας, όπου δεν υπάρχει  καμία αναγνωρίσιμη αιτία, ενώ τα αίτια της υπογονιμότητας αποδίδονται σε άγνωστους λόγους.

Κιρσοκήλη και τεχνικές αντιμετώπισης

Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να βελτιώσει το σπέρμα στο 70% περίπου των ασθενών, από τους οποίους τα δύο τρίτα, επιτυγχάνουν και εγκυμοσύνη. Η αποκατάσταση της κιρσοκήλης σε ορισμένους υπογόνιμους άντρες φαίνεται να αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος αλλά και τον συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μικροχειρουργικές τεχνικές

Όσον αφορά στις απλές χαμηλές προσπελάσεις,  παρατηρείται μείωση του ποσοστού υποτροπής της κιρσοκήλης λόγω ελέγχου περισσότερων επιπέδων αναστομώσεων σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές, δεν παρατηρείται όμως αντίστοιχη μείωση και του ποσοστού τόσο της υδροκήλης ( που παραμένει στο 3-15% και οφείλεται σε μή αναγ

 

νώριση και διαφύλαξη των λεμφαγγείων), όσο και του ποσοστού βλάβης της ορχικής αρτηρίας (το οποίο δεν είναι προσδιορισμένο επακριβώς, μπορεί όμως να οδηγήσει σε ορχική ατροφία ή, αν υπάρχει μονήρης όρχις ή γίνει αμφοτερόπλευρα, σε πλήρη αζωοσπερμία).

Η επέμβαση

Ο εγχειρητικός χρόνος είναι 25 – 45 λεπτά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξόδου του ασθενούς την ίδια ημέρα. Τα τελικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μικροχειρουργική υποβουβωνική τεχνική, έχουν ως εξής: 60-80% βελτίωση παραμέτρων σπέρματος και 20-60% (Goldstein: 43% )επίτευξη κύησης  και όσον αφορά τις επιπλοκές αναφέρονται 4,7% παροδικός πόνος, 2% εκχύμωση, 1,3% ψηλαφητή υποτροπή, 1,4% υδροκήλη, 1,3% υποτροπή στο U/S έλεγχο και τέλος 0% ατροφία όρχεος.

Μετεγχειρητική πορεία και αποτελέσματα

Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την επόμενη ημέρα ενώ θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη εργασία για περίπου 3 εβδομάδες. Ένας πρώτος έλεγχος του σπέρματος μπορεί να διενεργηθεί 3 μήνες μετά την επέμβαση της κιρσοκήλης.

Το κόστος εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους όπως:

  • Αν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος ή ιδιώτης.
  • Από την επιλογή της τεχνικής, δηλαδή αν επιλέξετε την κλασική ανοικτή τεχνική ή την χρήση μικροσκοπίου.
  • Από την εμπειρία του ιατρού που θα επιλέξετε.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.