Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη

Υπάρχει διάταση του φλεβικού πλέγματος των όρχεων

Παλινδρομεί το αίμα από τις νεφρικές φλέβες προς τους όρχεις.

Επίσης είναι η πιο συχνά χειρουργικά διορθώσιμη αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Εμφανίζεται στον αριστερό όρχη για ανατομικούς λόγους.

Ανέρχεται η βλάβη στο 20%.

Επιπτώσεις της κιρσοκήλης

Αρχικά η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει την μείωση του αριθμού, της κινητικότητας και του ποσοστού για παράδειγμα των φυσιολογικών μορφών των σπερματοζωαρίων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και τις ιδιοπαθείς περιπτώσεις, που αναφέρονται στο 25-50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας, όπου δεν υπάρχει  καμία αναγνωρίσιμη αιτία, ενώ τα αίτια της υπογονιμότητας αποδίδονται σε άγνωστους λόγους.

Κιρσοκήλη και τεχνικές αντιμετώπισης

Επίσης η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να βελτιώσει το σπέρμα στο 70% περίπου των ασθενών, από τους οποίους τα δύο τρίτα, επιτυγχάνουν και εγκυμοσύνη. 

Η αποκατάσταση της κιρσοκήλης σε ορισμένους υπογόνιμους άντρες φαίνεται να αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος αλλά και τον συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μικροχειρουργικές τεχνικές

Ωστόσο στις απλές χαμηλές προσπελάσεις,  παρατηρείται γενικά μείωση του ποσοστού υποτροπής της κιρσοκήλης λόγω ελέγχου περισσότερων επιπέδων αναστομώσεων σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές.

Επίσης δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση και του ποσοστού τόσο της υδροκήλης ( που παραμένει στο 3-15% και οφείλεται σε μή αναγνώριση και διαφύλαξη των λεμφαγγείων), όσο και του ποσοστού βλάβης της ορχικής αρτηρίας (το οποίο δεν είναι προσδιορισμένο επακριβώς, μπορεί όμως να οδηγήσει σε ορχική ατροφία ή, αν υπάρχει μονήρης όρχις ή γίνει αμφοτερόπλευρα, σε πλήρη αζωοσπερμία).

Η επέμβαση

Ο εγχειρητικός χρόνος είναι 25 – 45 λεπτά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξόδου του ασθενούς την ίδια ημέρα.

Γενικά τα τελικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μικροχειρουργική υποβουβωνική τεχνική, έχουν ως εξής: 60-80% βελτίωση παραμέτρων σπέρματος και 20-60% (Goldstein: 43% )επίτευξη κύησης  και όσον αφορά τις επιπλοκές αναφέρονται 4,7% παροδικός πόνος, 2% εκχύμωση, 1,3% ψηλαφητή υποτροπή, 1,4% υδροκήλη, 1,3% υποτροπή στο U/S έλεγχο και τέλος 0% ατροφία όρχεος.

Μετεγχειρητική πορεία και αποτελέσματα

Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την επόμενη ημέρα ενώ θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη εργασία για περίπου 3 εβδομάδες.

Αρχικά ένας πρώτος έλεγχος του σπέρματος μπορεί να διενεργηθεί 3 μήνες μετά την επέμβαση της κιρσοκήλης.

 

Δείτε επίσης Θεραπεία με Κρουστικά κύματα σε

Κρουστικά κύματα

Στυτική δυσλειτουργία 

Θεραπεία της Προστατίτιδας 

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Κάμψεις πέους 

Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία

Ραντεβού στα Ιατρεία μας

  Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

   

  Η ομάδα μας, εφαρμόζει την Ρομποτική Χειρουργική στην Α’ Ουρολογική Κλινική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

   

   

  One Response

  Leave a reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.