Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Το κυρίως σύμπτωμα των όγκων ή θηλωμάτων του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μεγάλο ποσοστό είναι η ανώδυνη ολική αιματουρία. Μπορεί να εκδηλώνονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι η συχνουρία, το άλγος στην ούρηση, η επιτακτική ούρηση και άλλα. Καρκίνος ουροδόχου κύστης και το χειρουργείο είναι η συνήθως η τελική πράξη σε αυτές τις παθολογικές καταστάσεις.

Ουροδόχος κύστη καρκίνος και χειρουργείο

Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική αιματουρία, είτε όταν τα ερυθρά  αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων. Η παθολογική αυτή κατάσταση πρέπει να ελέγχεται πλήρως για τον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων.

Στην πρώτη φάση θα πρέπει να ζητηθούν γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και υπέρηχος ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να ζητηθεί επιπλέον κυστεοσκόπηση κατά την οποία ο Ουρολόγος θα μπορέσει να εκτιμήσει περαιτέρω την κατάσταση.

Διουρηθρική αφαίρεση

"<yoastmark

Καρκίνος ουροδόχου κύστης και χειρουργείο - Με την διουρηθρική αφαίρεση διενεργείται ουσιαστικά η εκτομή της μάζας, όγκου, θηλώματος, ενώ το παρασκεύασμα αποστέλλεται στον Παθολογο-ανατόμο για ιστολογική εκτίμηση. Κατά  την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία μόνο σε ειδικές περιπτώσεις γενική αναισθησία.

Δαδικασία επέβασης

Η διαδικασία της επέμβασης διενεργείται,  εντοπίζονται οι βλάβες και εξαιρούνται. Κατά την διαδικασία γίνεται εκτομή της μάζας, όγκου, θηλώματος που μετά την επέμβαση το παρασκεύασμα αποστέλλεται στον Παθολογο-ανατόμο για ιστολογική εκτίμηση.

Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Υπάρχει και η πιθανότητα ο χειρουργός να λάβει βιοψίες και από περιοχές που εμφανίζονται ως ύποπτες για κακοήθεια.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ασθενής παραμένει συνήθως μία ημέρα στην κλινική.

Επιφανειακό καρκίνωμα

Εφόσον είναι επιφανειακό, δηλαδή μη διηθητικό καρκίνωμα, ο ασθενής υποβάλλεται σε μία σειρά εγχύσεων στην ουροδόχο κύστη ενώ έχουν ήδη ζητηθεί αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών. Η παρακολούθηση προβλέπει επίσης συχνή παρακολούθηση με τρίμηνη κυστεοσκόπηση, υπέρηχο ουροδόχου κύστης και γενική ούρων.

Διηθητικό καρκίνωμα

Εφόσον το καρκίνωμα είναι διηθητικό θα ζητηθούν και πάλι εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών.

Η κυστεκτομή

Στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται ανοικτή επέμβαση που σκοπό έχει την αφαίρεση όλου του οργάνου. Η επέμβαση ονομάζεται κυστεκτομή και συνήθως στην θέση της ουροδόχου κύστης δημιουργείται μία νεοκύστη από τμήμα εντέρου.

 

Αναζήτηση

 

 

  • Καθώς και στο πάνω μέρος της σελίδας πατώντας τον "Φακό" 

 

 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τηλεοπτική εκπομπή «Υγεία και Ευ Ζην» Αιματουρία θηλώματα στην ουροδόχο κύστη

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα κάτωθι άρθρα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.