Αιματουρία

Αιματουρία

Αιματουρία μακροσκοπική και μικροσκοπική

Στην αιματουρία υπάρχει πρόσμιξη των ούρων με αίμα και αυτό μπορεί να είναι εμφανές είτε από το χρώμα τους, όταν αυτό είναι κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μακροσκοπική είτε όταν τα ερυθρά  αιμοσφαίρια ανευρίσκονται στο ίζημα των ούρων μικροσκοπική

Έγκαιρη διάγνωση

Η κατάσταση αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς μπορεί να είναι σημάδι για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών από τα νεφρά και ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα. Ακόμα, και ένα επεισόδιο αιματουρίας μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη διάγνωση κάποιας νόσου και δε πρέπει να αγνοηθεί.

Σημαντικό επίσης είναι το ιστορικό καθώς και το είδος της αιματουρίας

Αν είναι δηλαδή ανώδυνη ή επώδυνη, αν εμφανίζεται στην αρχή, στο τέλος ή καθόλη τη διάρκεια της ούρησης. Το ιστορικό παίζει μεγάλο ρόλο στη διάγνωση της αιτίας καθώς προηγούμενες ασθένειες όπως πέτρες στο ουροποιητικό μπορεί να ευθύνονται για το αίμα στα ούρα. Ακόμα, συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ασθενειών όπως ο καρκίνος της κύστης που σύμπτωμά του είναι η αιματουρία. 

Η διάγνωση

Η μικροσκοπική ή μακροσκοπική μπορεί να συνδυάζεται ή να συνοδεύει επώδυνες καταστάσεις, όπως ο κωλικός του νεφρού, ο υπερηβικός πόνος της κυστίτιδας ή η επώδυνη συχνουρία της λιθίασης της κύστης ή να εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς θορυβώδη και επώδυνα συμπτώματα, οπότε χαρακτηρίζεται ως ανώδυνη. Κάθε ασθενής με αιματουρία πρέπει να διερευνάται με ενδοφλέβια ουρογραφία. Αν υπάρχουν αντενδείξεις για τη διενέργειά της, χρειαζόμαστε μία ακτινογραφία Ν.Ο.Κ. και έλεγχο του Ουροποιητικού με τους υπερήχους ή και με αξονική τομογραφία, ενώ επί φυσιολογικών ευρημάτων, ο έλεγχος συμπληρώνεται με την κυστεοσκόπηση.

Σε περιπτώσεις μακροσκοπικής κυρίως αιματουρίας είναι σωστό να αναζητείται η στιγμή της εμφάνισής 

Δείτε επίσης την εκπομπή Υγεία και ευ ζειν

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.