Κρουστικά κύματα στυτική δυσλειτουργία

Κρουστικά κύματα στυτική δυσλειτουργία

Η πιο πρόσφατη μέθοδος θεραπείας για ασθενείς που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι με την τεχνική των κρουστικώς κυμάτων.

Βελτιώνουν τις φυσικές στύσεις και μπορούν ,ενδεχομένως, να αναζωογονήσουν τον μηχανισμό της στύσης.

Επιπλέον, η θεραπεία κρουστικών κυμάτων έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Μη επεμβατική θεραπεία διάρκειας 20 λεπτών σε αίθουσα θεραπείας – μπείτε και βγείτε μέσα σε 30 λεπτά
 • Δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή
 • Λιγότερες επιπλοκές από άλλες μεθόδους θεραπείας
Συχνές ερωτήσεις για τη θεραπεία κρουστικών κυμάτων
Πώς λειτουργεί;

Η εξωσωματική θεραπεία των κρουστικών κυμάτων (EWST) λειτουργεί περνώντας κύματα, ένα έντονο αλλά σύντομο ενεργειακό κύμα που ταξιδεύει ταχύτερα από την ταχύτητα των ήχων στους ιστούς.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία λίθων στα νεφρά τη δεκαετία του 1970, γνωστή ως λιθοτριψία, χρησιμοποιώντας ακουστικά κρουστικά κύματα για τη διάσπαση των λίθων χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Οι κλινικοί γιατροί ανακάλυψαν πως οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία βελτιώνονταν, και οι λίθοι είχαν εξαφανιστεί εντελώς.

Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στην ανακάλυψη ότι τα κρουστικά κύματα είχαν θεραπευτική επίδραση στον πόνο και τις χρόνιες παθήσεις στο μυοσκελετικό σύστημα.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν συσκευές για τη θεραπεία μιας σειράς τραυματισμών ιστών σε όλα τα διαφορετικά μέρη του σώματος στυτική δυσλειτουργία ακόμα και κυτταρίτιδα.

Tο κρουστικό κύμα βελτιώνει τις στύσεις μέσω δύο μηχανισμών:

 1. Προωθεί την αγγειογένεση (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) στο πέος που σημαίνει ότι αυξάνεται η ροή του αίματος στο πέος και ως εκ τούτου επιτυγχάνονται ισχυρότερες στύσεις.
 2. Αναζωογόνηση του λείου μυός του πέους – η πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από ΣΔ το κάνουν επειδή ο λείος μυς στις αρτηρίες του πέους έχει καταστραφεί, αναστέλλοντας έτσι τη λειτουργία του λεγόμενου φλεβικού αποφρακτικού μηχανισμού. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει αποδειχθεί ότι ωθεί το σώμα να επιδιορθώσει τους λείους μυς στο πέος και έτσι να βελτιώσει τη λειτουργία του μηχανισμού φλεβικής απόφραξης.

  Κρουστικά κύματα με μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και της προστατίτιδας
  Κρουστικά κύματα με μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και της προστατίτιδας

 

Είμαι υποψήφιος για Shockwave Therapy;

Θεωρητικά, η θεραπεία κρουστικών κυμάτων μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ΣΔ και ακόμη και να βελτιώσει τις στύσεις σε άνδρες χωρίς προβλήματα ή για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για μια νέα μέθοδο θεραπείας, επιστημονικά στοιχεία εξακολουθούν να συγκεντρώνονται και προτείνουμε τη θεραπεία μόνο σε ασθενείς που υποφέρουν πραγματικά από στυτική δυσλειτουργία.

Συνιστάται πάντα μια πλήρης διαγνωστική αξιολόγηση πριν από τη θεραπεία προτού ο ασθενής προχωρήσει σε αυτήν την επιλογή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλη και επίσης να καθοριστεί το βέλτιστο πρωτόκολλο θεραπείας.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη;

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων ότι η θεραπεία κρουστικών κυμάτων για ΣΔ μπορεί να βοηθήσει με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Οι ασθενείς με ήπια έως μέτρια ΣΔ που ανταποκρίνονται καλά στους αναστολείς PDE-5 μπορεί να είναι σε θέση να ανακτήσουν τις φυσικές τους στύσεις και να μην χρειάζονται πλέον - ή να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη φαρμακευτική αγωγή.
 • Οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ΣΔ που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή με PDE-5 και βασίζονται σε ενέσεις ή άλλες τοπικές θεραπείες μπορεί να ανταποκριθούν περισσότερο στη φαρμακευτική αγωγή με PDE-5 μετά από θεραπεία κρουστικών κυμάτων.
 • Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων στις περισσότερες περιπτώσεις θα βελτιώσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε άλλης μεθόδου θεραπείας.

 

Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο θεραπείας Shockwave Therapy;

Αυτός είναι ένας τομέας πολύ ενεργής έρευνας. Έχουν προταθεί διάφορα πρωτόκολλα θεραπείας, μερικά διαρκούν μόνο 4 συνεδρίες και άλλα έως και 12 συνεδρίες.

Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές που διερευνούν αυτά τα πρωτόκολλα είναι αρκετά διαφορετικές με πολλούς τρόπους (ενέργεια των κρουστικών κυμάτων που εφαρμόζονται, αριθμός κρουστικών κυμάτων, αριθμός συνεδριών, διάρκεια θεραπείας και χρόνος μεταξύ των συνεδριών και τεχνολογία των μηχανών κρουστικών κυμάτων).

Ενώ όλες αυτές οι δοκιμές έχουν αποδείξει τα οφέλη της θεραπείας, δεν υπάρχει σαφές πρωτόκολλο που να ισχύει για όλους τους ασθενείς.

 

Μπορώ να επαναλαμβάνω τη θεραπεία σε τακτική βάση;

Καθώς η μέθοδος φαίνεται να έχει φυσιολογική επίδραση στον μηχανισμό της στύσης, η επανάληψη της θεραπείας μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα φαίνεται λογική.

Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με μια πιθανή επίδραση κορεσμού παραμένει αναπάντητο και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

 

Είναι μόνιμα τα αποτελέσματα;

Οι βιολογικές επιδράσεις της θεραπείας κρουστικών κυμάτων είναι μόνιμες και έχουν καθιερωθεί σε βασικό επιστημονικό επίπεδο.

Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής των ασθενών και είναι συνήθως σύμπτωμα υποκείμενων προβλημάτων υγείας που οδηγούν σε ΣΔ. Επειδή η ΣΔ συνήθως επιδεινώνεται σε ασθενείς με συννοσηρότητες, αυτό σημαίνει ότι οι βελτιώσεις μετά τη θεραπεία ενδέχεται να αντιστραφούν με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες καταστάσεις.

 

Είναι η ίδια η θεραπεία Shockwave Therapy επώδυνη;

Μερικές φορές η θεραπεία είναι λίγο επώδυνη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αντέχουν αυτά τα λίγα έντονα λεπτά χωρίς φάρμακα.

Εάν οι ασθενείς πονούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει να ειδοποιήσουν τον ιατρό, καθώς υπάρχουν ορισμένες προσαρμογές που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η ενόχληση, ωστόσο, ο πόνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας δείχνει ότι τα κρουστικά κύματα έχουν θετική επίδραση.

 

Θα υπάρχει πόνος μετά τη θεραπεία;

Κανονικά οι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένο επίπεδο πόνου ή καθόλου πόνο αμέσως μετά τη θεραπεία, αλλά ένας ήπιος και διάχυτος πόνος μπορεί να εμφανιστεί λίγες ώρες αργότερα. Αυτός ο θαμπός πόνος μπορεί να διαρκέσει για μια μέρα περίπου.

 

Τι γίνεται αν η θεραπεία κρουστικών κυμάτων δεν έχει αποτέλεσμα;

Συνήθως, η ανταπόκριση στη θεραπεία κρουστικών κυμάτων είναι καλή, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Εάν μετά από 3-4 μήνες ο ασθενής εξακολουθεί να μην παρουσιάζει έντονη βελτίωση, τότε θα πρέπει να εξεταστούν άλλοι τρόποι θεραπείας.

 

Δείτε επίσης

Κρουστικά κύματα στην θεραπεία της Προστατίτιδας

 

Κλείστε ραντεβού για τα Ιατρεία Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

  Ώρες που επιθυμείτε να σας τηλεφωνήσουμε

   

   

  Κατάλογος αναφορών

  Fojecki GL, Tiessen S, Osther PJ. Εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (ESWT) στην ουρολογία: μια συστηματική ανασκόπηση της έκβασης στη νόσο του Peyronie, τη στυτική δυσλειτουργία και τον χρόνιο πυελικό πόνο. World J Urol. Υπό έκδοση. http://dx.doi.org/10.1007/s00345-016-1834-2.

   

  1. Vardi, B. Appel, G. Jacob, O. Massarwi, I. Gruenwald, Μπορεί η χαμηλής έντασης εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία; Μια πιλοτική μελέτη παρακολούθησης 6 μηνών σε ασθενείς με οργανική στυτική δυσλειτουργία, Eur Urol, τόμος 58, 2010, σελ. 243–248

   

  1. Abu-Ghanem, ND Kitrey, I. Gruenwald, B. Appel, Y. Vardi, Θεραπεία κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης πέους: μια πολλά υποσχόμενη νέα μέθοδος για τη στυτική δυσλειτουργία, Korean J Urol, Τόμος 55, 2014, σελ. 295–299

   

  ND Kitrey, I. Gruenwald, B. Appel, A. Shechter, O. Massarwa, Y. Vardi, Η θεραπεία με κρουστικό κύμα χαμηλής έντασης πέους είναι ικανή να μετατοπίσει τους μη ανταποκρινόμενους PDE5i στους ανταποκρινόμενους: μια διπλά τυφλή, εικονικά ελεγχόμενη μελέτη, J Urol, Τόμος 195, 2016, σελ. 1550–1555

   

  Lu Z, Lin G, Reed-Maldonado A, Wang C, Lue TF. Η θεραπεία εξωσωματικών κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης βελτιώνει τη στυτική λειτουργία: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Ευρώ Urol. Υπό έκδοση.   http://dx.doi.org/10.1016/j.eururo.2016.05.050 .

   

  RO Cleveland, JA McAteer, The physics of shockwave lithotripsy, Smith's Textbook of Endourology, AD Smith, 2007, Blackwell Publishing Ltd, Hoboken, NJ, σελ. 317–332

  Στυτική δυσλειτουργία

   

  Απάντηση

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.