Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 50 χρόνων ενώ μπορεί να παρουσιασθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Aπό την ηλικία των 40-50 ετών αρχίζει ο προστάτης αδένας και διογκώνεται κάτω από την επίδραση μίας ορμόνης (της λεγόμενης ανδρικής ορμόνης ) της τεστοστερόνης. Ήδη στην ηλικία των 50 ετών οι μισοί άνδρες παρουσιάζουν υπερτροφικό προστάτη ενώ στην ηλικία των 80 ετών σχεδόν στο 100%. Οι επιπτώσεις της υπερπλασίας  δεν είναι δυνατόν να καθορισθούν με ακρίβεια επειδή ένα ποσοστό αντρών με υπερπλασία του προστάτη δεν παρουσιάζει κανένα κλινικό σύμπτωμα ή πάθηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπτώματα

H διόγκωση του προστάτη γίνεται σταδιακά και προοδευτικά, γι’ αυτόν το λόγο και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο έντονα. Λόγω ,λοιπόν, της θέσης του οργάνου ,είναι λογικό να προκαλεί και ανάλογα συμπτώματα από τη στιγμή που παρουσιάζεται η διόγκωση αυτή. Όταν ο άνδρας επιθυμεί να ουρήσει ο προστάτης παρεκτοπίζεται με σκοπό φυσικά την ελεύθερη ούρηση. Όπως γίνεται αντιληπτό αρχίζει να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία) κι αυτό διότι ο διογκωμένος προστάτης εμποδίζει, λόγω των διαστάσεών του ,την ελεύθερη ούρηση προς τα έξω, αφού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανισθούν και πολλά άλλα συμπτώματα όπως είναι 

Τα ενοχλήματα αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται με τα αντικειμενικά ευρήματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις όπως είναι η υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη, η παρουσία υπολειπόμενου ποσού ούρων (κατακράτηση), και οι επιπτώσεις στη λειτουργία και τη μορφολογία του ανώτερου ουροποιητικού κυρίως των νεφρών. συχνουρία, η νυκτουρία, ο πόνος, η μείωση της ακτίνας ούρησης ή ακόμα και η διακοπτόμενη ροή των ούρων. Επίσης η αίσθηση πως η κύστη δεν είναι ποτέ πλήρως άδεια ακόμη και μετά την ούρηση, η ακράτεια, η επιτακτικότητα (το ξαφνικό αίσθημα για επείγουσα ούρηση), η δυσκολία στην εκκίνηση της ούρησης ή ακόμη και η επίσχεση (διακοπή της ροής των ούρων).

Διάγνωση

Οι κυριότερες εξετάσεις ελέγχου της υπερπλασίας του προστάτη είναι κατά βάση τρείς:

– Η δακτυλική δια του ορθού εξέταση αποτελεί μία σοβαρή ,απλή και σύντομη εξέταση που σκοπό έχει να εκτιμήσει τον όγκο, το μέγεθος του προστάτη και να αποκαλύψει  τυχόν ανωμαλίες στο περίγραμμα, την υφή καθώς και την ύπαρξη ύποπτων περιοχών για κακοήθεια.

– Η μέτρηση της ροής των ούρων προσδιορίζεται με την ουρομετρία. Η ουρομετρία ,η οποία αποτελεί μία πιο ειδική εξέταση ,προσδιορίζει την κατάσταση της ούρησης. Έτσι ,λοιπόν ,ο ασθενής ουρεί σε ένα ειδικό μηχάνημα ,το ουρόμετρο, το οποίο και υπολογίζει με πόση δύναμη  εξέρχονται τα ούρα σε σχέση με το χρόνο και την ποσότητα. Δίδεται η δυνατότητα προσδιορισμού αν και κατά πόσο υφίσταται πρόβλημα στην ούρηση οφειλόμενη στον προστάτη αδένα.

– Η υπερηχοτομογραφία (υπέρηχος) περιλαμβάνει την εξέταση των νεφρών ,του προστάτη αδένα και της ουροδόχου κύστεως πριν και μετά την ούρηση. Προσδιορίζει με ακρίβεια το μέγεθος του αδένα καθώς και τη σχέση του με την ουροδόχο κύστη ,όπως την ύπαρξη ή όχι υπολειπόμενου ούρων (κατακράτηση) ,ενώ τέλος απεικονίζει και την κατάσταση των νεφρών.

Η αντιμετώπιση στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. TURP-instrumentΗ διουρηθρική προστατεκτομή αφαιρεί τμηματικά τον προστάτη αδένα. Η θερμοθεραπεία μικροκυμάτων (TUMT) και η διουρηθρική  προστατεκτομή Needle Ablation (TUNA) αποτελούν τεχνικές οι οποίες βασίζονται στην παροχή ενέργειας, θερμότητας και μέσω αυτής της τεχνικής αφαιρείται ο προστάτης αδένας. Στόχος της θεραπείας είναι να προκαλέσει ιστική  αφαίρεση με την τεχνική της συρρίκνωσης, εξάχνωσης του προστάτη κι έτσι λοιπόν ο άνδρας απαλάσσεται από τα συμπτώματα. Νεότερες τεχνικές εφαρμογές προστατεκτομής, όπως είναι το λέιζερ, έχουν εμφανιστεί στην Ουρολογία τα τελευταία 5-10 χρόνια, αρχής γενομένης της τεχνικής VLAP με την συμμετοχή των YAG. Μία παρόμοια τεχνική που ονομάζεται φωτοεπιλεκτική εξάτμιση ή απλούστερα εξάχνωση του προστάτη με την χρήση του PVP ή των GreenLight λέιζερ έχουν εμφανιστεί πολύ πρόσφατα κι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επίσης μία ακόμη εφαρμογή  της χρήσης Laser img_5209στον προστάτη (HoLAP) έχει επίσης όλο και μεγαλύτερης αποδοχής σε όλο τον κόσμο. Η χρήση του Laser Enucleation (HoLEP) αποτελεί άλλη μία καινοτομία στην αφαίρεση του προστάτη αδένα συνήθως σε μεγαλύτερους σε όγκο προστάτες όπου θα έπρεπε ο Ουρολόγος να προβεί σε ανοικτή προστατεκτομή.

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Ιατρείο Θεσσαλονίκης – Τηλ. 2310278229
  • Ιατρείο Αθήνας – Τηλ. 6976673977

e-mail: huot.surgeons@gmail.com

Dr. Πέτρος Θάνος Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

            https://www.instagram.com/petros_thanos/   0
prostate-ultrasound-seattle-1