Επίσης η μη ικανότητα σύλληψης μετά από ένα ολόκληρο χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, ενός ζευγαριού χαρακτηρίζει την υπογονιμότητα. Ωστόσο αφορά το 15% περίπου των περιπτώσεων.
Αίτια υπογονιμότητας
Αρχικά ο Ουρολόγος Ανδρολόγος ασχολείται με την υπογονιμότητα του άνδρα που χαρακτηρίζεται και ως ανδρική διαταραχή της αναπαραγωγής.
Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ιατρό καθώς και η κλινική εξέταση παίζουν σημαντικό ρόλο.
Τι μας ενδιαφέρει
- Οι Σεξουαλικές συνήθειες, δηλαδή η συχνότητα των επαφών
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Επίσης η Λήψη φαρμάκων όπως πχ η σπιρονολακτόνη, αντιανδρογόνα κ.α
- Ορμονικές διαταραχές
- Χημειοθεραπεία, ακτινοβολία
- Ιδιοπαθούς αιτιολογίας
- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες-διαταραχές
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα-ΣΜΝ
- Η παρωτίτιδα
- Τραυματισμός των όρχεων
- Η συστροφή
- Η ατροφία των όρχεων
- Η κιρσοκήλη
- Φίμωση, ο υποσπαδίας (κάποιες μορφές)
- Η υπερπρολακτιναιμία
- Ο υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός
- Τα αντισπερματικά αντισώματα
Χειρουργικές επεμβάσεις
- βουβωνοκήλη
- ορχεοπηξία
- καρκίνος
- εκτομή του κυστικού αυχένα
- προστατεκτομή κ.λ.π.
Λοιπές παθήσεις
- Λοιμώξεις των επιδιδυμίδων του προστάτη-προστατίτιδα και της ουρήθρας.
- Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα
Κιρσοκήλη ένα συχνό αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας
Γενικά είναι η πιο συχνά χειρουργικά διορθώσιμη αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.
Ωστόσο η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού, της κινητικότητας και του ποσοστού των φυσιολογικών μορφών των σπερματοζωαρίων.
Επίσης σε περίπτωση κιρσοκήλης, που ανευρίσκεται σε ποσοστά μέχρι 40% στους υπογόνιμους άνδρες, συνιστάται για παράδειγμα η χειρουργική αποκατάσταση που βελτιώνει το σπέρμα στο 70% περίπου των ασθενών, από τους οποίους τα δύο τρίτα, επιτυγχάνουν και εγκυμοσύνη.
Βέβαια, όπως συμβαίνει με όλες τις παθήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιοπαθείς περιπτώσεις, που αναφέρονται στο 25%-50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας, όπου δεν υπάρχει καμία αναγνωρίσιμη αιτία και τα αίτια αποδίδονται σε άγνωστους γενετικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.
Αρχικά τι θα σας ζητήσει ο Ανδρoλόγος σας;
- Ιστορικό
- Κλινική εξέταση
- Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος
- Ορμονικό προφίλ
- Υπέρηχο και triplex οσχέου
Αρχικά μία απλή εξέταση του σπέρματος, σπερμοδιάγραμμα, παρέχει γρήγορα πληροφορίες για την κατάσταση του άντρα. Η συλλογή γίνεται με αυνανισμό έπειτα από αποχή 3-5 ημερών, γιατί ο χρόνος συλλογής επηρεάζει τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος. Το σπέρμα πρέπει να εξετάζεται το πολύ μέσα σε μισή ώρα από τη συλλογή του και δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της γονιμότητας του άντρα.
Φυσιολογικά, το σπέρμα έχει όγκο 1,5-5 ml και υγροποιείται σε 5-30 λεπτά, χωρίς συγκολλήσεις σπερματοζωαρίων, που είναι ενδεικτικές για την παρουσία φλεγμονής ή αντισπερμικών αντισωμάτων.
Αρχικά το σπέρμα πρέπει να έχει όγκο πάνω από 2ml, αριθμό σπερματοζωαρίων >15 εκατομμύρια ανά ml, συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων πάνω από 40 εκατομμύρια και κινητικότητα >45% γρήγορα ή μέτρια κινούμενων σπερματοζωαρίων. Τέλος στο σπέρμα ελέγχεται ο αριθμός των λευκοκυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Φυσιολογικά πρέπει να μην υπάρχουν πάνω από 0-2 πυοσφαίρια και ερυθρά κατά οπτικό πεδίο ή περισσότερα από 1Χ10εκ πυοσφαίρια/ml σπέρματος. Η παρουσία πυοσπερμίας (πυοσφαιρίων στο σπέρμα) και αιμοσπερμίας (ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σπέρμα) είναι ενδεικτική συνήθως προστατίτιδας και μπορεί να επηρεάζει κύρια την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Αποτέλεσμα υπάρχει ;
Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την επίλυση του αιτίου που ουσιαστικά προκαλεί το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Ο λεπτομερής διαγνωστικός έλεγχος των δύο συντρόφων μπορεί όχι μόνο να αποκαλύψει το αίτιο της υπογονιμότητας, αλλά και να απαλλάξει το ζευγάρι από το υψηλό κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής-εξωσωματική.
Δείτε επίσης Θεραπεία με Κρουστικά κύματα σε
Κρουστικά κύματα φυσιοθεραπεία
Ραντεβού στα Ιατρεία μας
Η ομάδα μας, εφαρμόζει την Ρομποτική Χειρουργική στην Α’ Ουρολογική Κλινική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
[…] Ανδρική υπογονιμότητα […]